Ohlasy k zápasu
ne 17.1.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina | Foto: Jiří Grulich / HC Kometa Brno

Radek Smoleňák: Chtěli jsme Brno překvapit trochu jinou hrou

V dobrém rozmaru byl po vítězném utkání na ledě Komety kapitán Radek Smoleňák. Aby také ne, jeho Hradec si totiž poradil s rozjetými Jihomoravany a po výsledku 2:1 tak ukončil soupeřovu sedmizápasovou bodovou sérií. O obě branky se navíc postarala třetí formace ve složení právě s Radkem Smoleňákem, samotný lídr Východočechů vstřelil vítěznou branku. „Instinktivně jsem do toho plácnul a byl z toho gól,“ tvrdí po duelu upřímně.

Má to pro vás tady grády i bez těch lidí? Předpokládám, že byste vítězný gól oslavil o něco více…
Bez lidí je to takové smutné, kór tady v Brně, kde mají výborné fanoušky. Skoro každý zápas, který jsem tady hrál, tak na mě řvala celá hala. A abych se přiznal, docela mi to chybí. Vždycky se sem těším. Ale fanoušci nefanoušci, pro nás je to ohromně důležité vítězství. Chtěli jsme zkusit Brno překvapit trochu jinou hrou, zkusit být aktivní. A to se povedlo.

Jak se vaše vítězná branka vlastně vůbec zrodila?
Káca Pavlík výborně vystřelil a říkal, že trefil pár těl. Já jsem to tedy vůbec neviděl, ale pak jsem puk uviděl vedle gólmana a nějak jsem do něj instinktivně plácnul a byl z toho gól.

Bylo pro vás dobré, že jste do utkání vstoupili takhle aktivně? Hned jste navíc dali první gól.
Vždycky, když se hraje proti dobrému týmu a podaří se dát soupeři brzy gól, tak je to povzbuzení do dalších minut. Určitě to Brno trochu zaskočilo a bylo to hodně důležité.

Brno se tradičně prosadilo v přesilové hře. Upozorňovali vás na jejich početní převahy trenéři před utkáním?
Nemusíte být žádný chytrák, abyste věděl, že to Brno má postavené na přesilovkách, protože mají nadstandardní kluky, kteří to umí hrát. Ale zase jsme těch vyloučení měli docela dost. Bohužel i já sám jsem tam udělal faul, po kterém jsme dostali gól, z čehož radost moc nemám. Ale jinak klobouk dolů před kluky, kteří hrají oslabení a odbránili je. A i před Lukym (Štěpánem Lukešem), nedostal žádného dalšího góla a myslím si, že to byl klíč k úspěchu.

„Nerad bych hrál s kuželem na ledě.“

#70 Radek Smoleňák (o návratu na domácí stadion)

Soupiska se v posledních duelech příliš nemění. A vaše formace zaznamenala proti Kometě dvě branky. Cítíte, že jste si s Lukášem Cingelem a Jordannem Perretem sedli?
Jsme za to rádi, že se sestava ustálila. Těch zápasů už spolu hrajeme víc a musím říct, že si to začíná sedat. Rádi bychom dávali více gólů, ale věřím, že to přijde.

Po dohodě klubů nenastoupil Petr Zámorský. Bylo to znát?
Jedině dobře pro nás, že nehrál. Zámek je výborný hokejista, hodný kluk a dobrý kamarád. Bylo by to takové divné ho vidět v jiném dresu hrát proti nám. Já mu jenom přeju, aby se mu dařilo a ukázal, že je dobrý hokejista, což je. Určitě nám to trošku pomohlo, že nehrál.

Zaregistrovali jste, že jste ukončili úspěšné série již několika týmům? Pardubicím, Plzni a nyní Brnu.
Jako, že bychom byli nějací kazisvěti? To úplně ne (usmívá se). Jsme rádi za každou výhru. Musíme jich na naši stranu dostat víc. Vždycky prohrajeme a vyhrajeme, to je takové na prd. Snad nás to nakopne.

Máte za sebou těžké kalibry na venkovních ledech, těšíte se zase na domácí stadion?
Těším se! Doufám, že už to půjde. Nerad bych hrál s kuželem na ledě (směje se). Toho cestování už bylo hodně… Doufám, že dokážeme vyhrát více zápasů, protože doma se nám zatím moc nedaří.