Preview k zápasu
so 16.1.2021 | Jan Brůna

Série atraktivních soubojů pokračuje, Hradec vyzve Kometu

Hráči Mountfieldu HK mají v roce 2021 zatím napilno. V posledních třech mačích vyzvali tři z aktuálně čtyř nejlepších týmů v lize. A náročný program pokračuje, Hradec se totiž po prohře v Třinci utká s Kometou. Ta se sice nachází až na 9. místě, nicméně dobrou formu potvrdila třeba i výhrou nad první Spartou. O třetí skalp v řadě budou chtít Moravany připravit Lvi, startuje se v neděli od 17:00.

„Čím déle to bude pět na pět, tím lépe pro nás.“

#6 Lukáš Cingel (o nebezpečnosti brněnských přesilovek)

Hradečtí v pátek na ledě Ocelářů vedli zásluhou Jordanna Perreta, nakonec se však vlastními chybami připravili o vítězství a Třinci podlehli 1:3. „Nemyslím si, že jsme odehráli špatné utkání, ale potvrdilo se, co nás trápí v poslední době – neproměňujeme šance. Bylo to vyrovnané, ale oni své šance proměnili. Jediné, co nás asi mrzí, je, že jsme hráli hodně v oslabení. To nás možná stálo zápas, tam ubude hodně sil,“ hodnotí sklesle Lukáš Cingel. Utkání se mělo odehrát už ve čtvrtek, ale kvůli díře v hradeckém ledě se tak nekonalo. „Snažíme se zaměřovat na sebe, na naši hru a v tom se zdokonalovat. Nechceme se podřizovat jiným,“ vyvrací „šestka“ Lvů myšlenku, že by se nějak měnila taktika.

Jak vlastně probíhaly hodiny před pátečním duelem? „Bylo to víceméně stejné, jako když jsme jeli na Spartu a do Plzně. Většinou je to to samé, vždy si vytkneme nějaké body, které chceme zlepšit,“ popisuje přípravu na zápas jediný Slovák v kádru Mountfieldu. Ten čeká už v neděli další mač, konkrétně na brněnské půdě. „Hlavně nemůžeme faulovat, protože přesilovky mají stejně dobré jako Třinec a umí v nich rozhodnout utkání. Takže si myslím, že čím déle to bude pět na pět, tím lépe pro nás,“ varuje rodák ze Žiliny před hlavní zbraní Komety.

Jihomoravané mají tradičně cíle nejvyšší, nicméně zatím se nachází až na 9. místě extraligové tabulky. „Už pár roků dozadu jsme viděli, že se motali někde ve středu a potom vyhráli dvakrát titul. Nemyslím si, že teď je nějak rozhodující, kdo je kde v tabulce. Je jasné, že každý chce být nahoře, nikdo nejde do zápasu s tím, že si může dovolit nebo chce prohrát. Ale zlomové zápasy ještě přijdou a tam se to bude rozhodovat,“ hlásí na závěr dvojnásobný finalista Champions Hockey League.

PetrZámorský
Fanouškům Lvů dobře známý ofenzivní zadák hostuje v Kometě do konce sezóny. V Brně zapadl výborně, když v šesti zápasech stihl čtyři asistence.

Posledních sedm mačů Brna? Šest výher!

Kometa neprožívá sezónu podle představ. Tradičně ambiciózní celek naskočil do hry až později a i po vynucené pauze střídal výhry s porážkami. Brňané jistě nevzpomínají s radostí na první polovinu prosince, kdy zapsali hned čtyři prohry v řadě. Naopak se mohou chlubit třeba desetigólovým přídělem do sítě Českých Budějovic nebo současnou velmi dobrou formou. Jihomoravanům totiž kazí šňůru šesti úspěchů za sebou jediná porážka od Plzně, v posledních dvou mačích však ani jednou nezvítězili za plný počet bodů.

Nedělní soupeř Hradce se zatím nachází na 9. příčce tabulky. Pokud chce ale pomýšlet na lepší umístění, měl by začít více střílet – Kometa vyšle na protivníkova brankáře průměrně třetí nejmenší počet střel z pomezí celé extraligy. A svému sokovi hodně dovolí, více pokusům za zápas čelí ostatně už jen hráči Zlína. Brno si ovšem zaslouží i pochválit; po Spartě disponuje druhým nejvyšším využitím přesilovek (19,82 %) a s 273 trestnými minutami platí mezi českou hokejovou smetánkou za nejslušnější tým.

Moravanům v obraně skvěle vyšla sázka na mladíka Filipa Krále, který se stal nejproduktivnějším bekem svého týmu (4+10) a zároveň nejlepším nahrávačem mezi hokejisty zadních řad. Radegast indexu již tradičně dominuje ostravský tvrďák Michal Gulaši, z celého mužstva také druhý nejlepší v tabulce pravdy. V Brně si mohou pochvalovat kvalitní rozložení útočných sil – hned pět forvardů dosud zapsalo 20+ bodů, přičemž nejvíce americký snajpr Peter Mueller (31). Spoleh je ale znovu i na Petra Holíka s Martinem Zaťovičem, k nimž se přidali Jakub Klepiš a Peter Schneider. Nejlepší na buly je Silvester Kusko (57,14 %).

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Pilař, Gaspar, Šalda, Čáp – Kevin Klíma, Koukal, Orsava – Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Cingel, Smoleňák – Zachar, Morong, Lev.