Tiskové zprávy
pá 12.5.2023 | Daniel Krátký | Foto: IIHF

Slovenský reprezentant do Hradce! Útok vyztuží Alex Tamáši

Po Patriku Bartošákovi, Davidu Šťastném a Tomáši Pavelkovi představuje Mountfield HK po definitivním dotažení všech podmínek transferu další nové jméno pro svůj budující se kádr pro novou sezonu. Útok východočeského celku posílí slovenský útočník Alex Tamáši, jenž aktuálně reprezentuje svou zemi na MS.

Pětadvacetiletý rodák z Rimavské Soboty na jihu Slovenska prožil prakticky celou svou dosavadní kariéru v kádru od svého rodiště nedaleké Banské Bystrice, kde v klubu HC 05 prošel mládežnickými kategoriemi. I přes hostování v Liptovském Mikuláši se 184 centimetrů vysoký a 85 kilogramů vážící hokejista vypracoval mezi lídry ofenzivy svého mateřského celku.

Díky svým výkonům, které se neustále zlepšují, upoutal šikovný centr pozornost i ve slovenské reprezentaci, se kterou si dokonce zahrál i na světovém šampionátu ve Finsku v roce 2022. I aktuálně se Alex Tamáši pohybuje v dějišti květnového MS v Lotyšsku a Finsku, podruhé v řadě si totiž vybojoval nominaci do týmu Craiga Ramseyho. Po odbytí všech reprezentačních povinností se však přesune za novou výzvou. V Hradci Králové podepsal výborně bruslící centr dvouletou smlouvu, jak potvrzuje generální manažer Aleš Kmoníček.

„Alexe jsme sledovali již minulou sezonu a zaujaly nás jeho výkony v rámci slovenské extraligy, ale především v rámci slovenské reprezentace. Je to kvalitní centr, který by nám měl na této pozici nahradit mezeru po odcházejících hráčích. Vidíme v něm perspektivního hráče a očekáváme, že nám pomůže i se zlepšením produktivity,“ komentuje příchod pětadvacetiletého hokejisty GM východočeského celku.

Profil Alexe Tamášiho

Alex Tamáši je rodákem z dvacetitisícového městečka Rimavská Sobota na jihu Slovenska, odkud je to nedaleko do Banské Bystrice. Právě zde prošel šikovný centr mládeží, aby se nakonec prosadil i do A-týmu. Předtím si ale tempo slovenské extraligy vyzkoušel i v barvách slovenské dvacítky, které před lety nastupovala k zápasům před MSJ i v nejvyšší soutěži východních sousedů.

V roce 2018 si Alex Tamáši dokonce zahrál i na MSJ, v americkém Buffalu nicméně se slovenskou reprezentací U20 došel pouze do čtvrtfinále, kde stopku vystavili pozdější šampioni z Kanady. Přes následná hostování v Liptovském Mikuláši se 184 centimetrů vysoký centr nakonec prosadil i na soupisku HC 05.

V domácím prostředí Banské Bystrice Alex Tamáši postupně vyrostl v jednoho z tahounů svého mužstva, z mládežnického reprezentanta se pak stal členem slovenského dospělého nároďáku. Hned ve svém debutovém utkání proti Čechům vstřelil gól, když přebruslil Davida Jiříčka a nádherně zavěsil do protějšího rohu za zády Petra Kváči.

I díky povedené premiéře v reprezentaci si nakonec zahrál i na MS ve Finsku, kde vstřelil také jeden gól, a to Itálii. O rok později si Alex Tamáši opět vybojoval nominaci na šampionát v Lotyšsku a Finsku. Po něm však zamíří poprvé za hranice, jelikož dvouletou smlouvu podepsal pod Bílou věží.

Statistiky Alexe Tamášiho