Preview k zápasu
so 2.10.2021 | Tomáš Kalas

Směr hlavní město! Zůstane Hradec i nadále v první čtyřce?

Desátý měsíc v roce 2021 otevřeli hradečtí hokejisté tím nejlepším možným způsobem. Proti Mladé Boleslavi v pátek slavili výhru 2:0, ke které pomohl svým výkonem také Štěpán Lukeš. V extrémně vyrovnané tabulce je tak Hradec na čtvrtém místě, přičemž v neděli jej čeká další důležitý duel. Jenom o bod méně má pražská Sparta, která má ale odehráno pouze osm utkání. V O2 areně se navíc Lvům v krátkodobém hledisku až tak nedaří, od roku 2018 zde vyhráli jenom dvakrát. Zápas je na programu od nedělních 15:00.

„Na Spartě nás čeká rychlý a tvrdý zápas.“

#26 Aleš Jergl (o nedělním duelu)

Po vybojované výhře 2:0 panovala v hradecké kabině spokojenost. Aleš Jergl sice neproměnil na startu druhé třetiny trestné střílení, ale nakonec se na výhře podílel asistencí u branky Graema McCormacka. „Bohužel mi to gólman chytil, chtěl jsem střílet rychle pod lapačku a nepadlo to tam. Ale pak jsme dali v přesilovce branku, takže všechno dobré,“ usmívá se hradecký útočník. Kde hledá Jergl důvody toho, proč Hradec bral tři body? „Makali jsme mnohem více než Boleslav, více jsme chtěli a zasloužili si to,“ myslí si kroměřížský rodák.

Po prohře v Plzni se rozhodli trenéři do pátečního duelu proházet útočné řady a Aleš Jergl se vrátil do té, kde byl velkou část loňské sezóny. Jeho parťáky tak byli Kevin Klíma a Jordann Perret. „Mám z toho radost. Trochu se to oživilo a vneslo to do našeho hokeje větší dravost. Známe se dobře, víme, co od sebe čekat, šlapalo nám to. Něco málo jsme si samozřejmě řekli, ale vcelku se nám dařilo navazovat na to, co jsme hráli dříve,“ prozrazuje forvard, jehož jméno patří k Hradci už třetí ročník.

Co se týče nadcházejícího měření sil, utkání se Spartou mají vždycky náboj. Jaký tak očekává hradecký šikula v O2 areně zápas? „Sparta má zkušený tým, bude to tvrdý a rychlý zápas, věřím však, že to ubojujeme,“ neztrácí optimismus sedmadvacetiletý křídelník. Časté pravidlo, že hokejista hraje proti atraktivnímu soupeři s větším nasazením, však u Jergla neplatí. „Chci se ukázat proti každému týmu. Neřeším, jestli je to Sparta nebo Olomouc, každý zápas hraji tak, abychom pak slavili tři body,“ uzavírá hráč, který na východ Čech přišel právě z Olomouce.

ErikThorell
Zdá se, že příchodem Thorella trefila Sparta jackpot. Za osm utkání má švédský útočník 5+6 a je sedmým nejproduktivnějším hráčem ligy.

Sparta opět útočí na nejvyšší příčky

Sparta po vyhrané základní části v loňském ročníku chtěla prolomit čtrnáctileté čekání na titul a cestu play-off zahájila dobře, když přešla přes nepříjemnou Olomouc. Jenže v semifinále narazila, sice proti Liberci dotáhla ztrátu 0:3 v sérii, rozhodující sedmý duel ale doma prohrála a sen o poháru se rozplynul. Zopakovala tak prakticky situaci zpřed sedmi let, kdy ještě v Holešovicích vyhrála základní část o 15 bodů, aby pak ve vřavě s Kometou padla v posledním možném duelu semifinále.

Odchody na straně Pražanů byly rozložené napříč všemi posty, nejvíce klub opouštějících hráčů – a to pět – ale bylo z útoku. Lukáš Rousek zamířil k Šavlím do Buffala, další produktivní útočník Lukáš Pech se stěhoval na jih Čech do Motoru. Na daleký východ Ruska se přesunul i David Tomášek, kterému se po průlomovém ročníku daří i v Chabarovsku, obránce Petr Kalina pak bojuje za hradecké barvy. Doplnění kádru přišlo víceméně ze zahraničí. Filip Chlapík a David Kaše mají společné starty v NHL, prvně jmenovaný ale přišel z Lahti, zatímco druhý z AHL. Zajímavým jménem se zkušenostmi ze švýcarské ligy je i Erik Thorell.

Rudým to šlape od začátku sezóny velmi dobře. Sice hned ve šlágru padli 4:7 s Třincem, od té doby si ale prohru nepřipsali, zvládli například i těžké duely s Plzní a Kometou. Nakonec z toho byla série pěti zápasů bez prohry, na první říjnový den to byl budějovický Motor, který ve vyostřeném duelu před téměř vyprodanou halou sestřelil Spartu výhrou 5:2. Nedělní zápas bude zajímavý zejména z hlediska hry v nerovném počtu. Hradec bude čelit druhé nejlepší přesilovce, na druhou stranu má ale nejlepší oslabení v lize. A i obráceně bude určitě co sledovat, Východočeši mají třetí nejlepší početní výhodu, Sparta naopak čtvrté nejhorší oslabení.

Sestavy z minulého utkání


Salák – Jandus, Polášek, Jurčina, Mikliš,Pavelka, Tomáš Dvořák – Řepík, Horák, E. Thorell – Chlapík, Kaše, Sobotka – Forman, Doležal, Buchtele – Prymula, Vitouch, Konečný.