Preview k zápasu
čt 3.12.2020 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Směr neoblíbené prostředí. Hradec čeká duel v Boleslavi

Extraliga pokračuje ve zběsilém tempu, hradečtí hokejisté vyráží v pátek do Mladé Boleslavi. Lví družina bude rozhodně chtít potvrdit úterní přesvědčivou výhru nad brněnskou Kometou a přidat do tabulky další tři body. Východočechy však nečeká vůbec nic jednoduchého, Bruslaři jsou totiž po čtyřech výhrách v řadě v dobrém rozmaru. A navíc, Hradec naposledy ve středočeském městě zvítězil před více než dvěma roky. Utkání startuje v pátek v 17:30.

„Někteří kluci si dokonce mysleli, že to byl můj první gól za Hradec.“

#19 Zdeněk Čáp (o přerušení černé série bez gólu)

Hradečtí v úterý přerušili sérii tří zápasů bez zisku bodu a Brno přehráli 6:2. Na skalpu silného soupeře se podílel také zadák Zdeněk Čáp. „Po třech porážkách jsme museli už zabrat. Sice jsme poslední dobou nehráli špatně, ale nepadalo nám to tam. Myslím, že jsme dodržovali systém a Kometu jsme přehrávali,“ míní kolínský rodák.

Ten v duelu 23. kola utnul negativní bilanci, na přesnou trefu totiž čekal dlouhých 79 zápasů, naposledy se gólově prosadil v září 2016 v derby. Doba bez zisku bodu byla jen o necelý půlrok kratší, v obou případech jde o klubové rekordy z kategorie záporných. "Čapíno" je tak rád, že je přerušil. „Abych řekl pravdu, ani nevím, že to byla takhle dlouhá série. Od gólů tady nejsem, snažím se hlavně dobře hrát. Člověk je samozřejmě rád, když to tam padne. Když jsem to protrhnul, tak by se tam klidně mohlo nabalit něco dalšího,“ culí se. „Někteří kluci si dokonce mysleli, že to byl můj první gól za Hradec. Chtěli za to peníze do kasy, tak jsem jim říkal, že to teda ne,“ směje se při vzpomínce na předchozích pět ligových tref.

Nabitý zápasový program narušil středeční den, kdy mohli hokejisté po čase vypnout a od hokeje si alespoň na chvilku odpočinout. „Dostali jsme den volna, každý ho využil podle toho, co potřeboval. Někdo se šel třeba protáhnout, my vyrazili na procházku s pejskama – odpočinout si, protože v pátek do toho zase jdeme. Hrajeme opět obden, takže do toho musíme zase šlápnout a sbírat body,“ vyhlíží další klání. To nejbližší čeká Východočechy na ledě Mladé Boleslavi. „Boleslav je nepříjemný bruslivý soupeř, který to většinou hraje na dlouhé nahrávky. My bychom měli hrát pořád to samé, co po nás chtějí trenéři. Musíme tomu věřit a hrát jako tým, což je naše hlavní zbraň. Chceme urvat tři body,“ dodává odhodlaně Zdeněk Čáp.

JoonaJääskeläinen
Čtyřiadvacetiletý Fin se do města automobilů přesunul před sezónou ze Slovenska. Lvi na něj musí dávat pozor hlavně v přesilovkách, ve kterých dokáže být se svým příklepem z levé strany hodně nebezpečný.

Bruslaři jsou ve výborné formě

Mladoboleslavští hokejisté po loňské sezóně přišli o několik opor, které bylo třeba nahradit. Asi nejvýraznější ztrátou byl odchod Pavola Skalického do Finska. Kádr koučů Rulíka a Patery však opustili také zkušení Jakub Klepiš, Lukáš Kašpar či Lukáš Pabiška. Ztrátou musel být rovněž odchod Slovince Žigy Jegliče. S Pittsburghem navíc sice podepsal smlouvu Radim Zohorna, Penguins ho však obratem nechali v Mladé Boleslavi na hostování. Ze Slovenska zase dorazila dvojice Joona Jääskeläinen a Brandon Alderson, druhý jmenovaný však v současné chvíli opět hostuje u našich východních sousedů. V první obranné dvojici se v posledních zápasech prohání, hradeckým fanouškům dobře známý, Petr Šidlík. Poslední výraznější posilou je bývalý kapitán Kladna Jakub Strnad.

Středočeši stihli před vynucenou přestávkou, kvůli karanténě, pouze čtyři extraligové zápasy, v nich nasbírali šest bodů. Po pauze však disponují mnohem lepší formou, v jedenácti duelech vyšli bodově naprázdno pouze ve dvou případech, když podlehli 2:3 Brnu a 2:4 Vítkovicím. Svěřenci dvojice Radim Rulík a Pavel Patera v současnosti procházejí sérií čtyř výher v řadě. Bodový příděl započala drtivé vítězství 11:4 nad velkým překvapením extraligového ročníku z Karlových Varů. Následně si parta kolem Martina Ševce poradila i s Olomoucí (3:0), Pardubicemi (3:2) a Litvínovem (4:2). Zejména v domácím prostředí Bruslařský klub válí, plný počet bodů zde ztratil pouze jednou, a to v již zmiňovaném duelu s Vítkovicemi.

Velmi vyrovnanou brankářskou dvojicí disponuje trenérský štáb Mladé Boleslavi. Stabilní výkony totiž podává dvojice Gašper Krošelj a Jan Růžička, více prostorů však dostává mladší český brankář, který již odchytal 10 utkání. Tradičně nejvytíženějším hráčem Bruslařů je Martin Ševc, jenž průměrně stráví na ledě přes 22 minut. V obraně není hradeckým fanouškům známé jen jméno Petra Šidlíka, pod Bílou věží působil také Martin Pláněk, ten je v současné době nejtrestanějším mužem extraligy. V útoku zase řádí dvojice Radim Zohorna a David Šťastný, oba členové širšího kádru národního týmu. Elitní mladoboleslavské komando má na kontě víc než bod na utkání a dohromady nasbíralo již 20 branek a 14 asistencí. Obranářské úkoly plní většinou ve čtvrté formaci bývalý útočník Mountfieldu Maris Bičevskis.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Zámorský, Nedomlel, Hronek, Jank, F. Pavlík, Šalda, Čáp – Jergl, Cingel, Smoleňák – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Lev, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Koukal, Pilař.