Preview k zápasu
čt 25.11.2021 | Adam Kodet

Šňůra výher končí, ta bodová trvá. Prodlouží ji Hradec proti Spartě?

V Mladé Boleslavi sice pro Mountfield HK skončila rekordní vítězná série, čítající osm vyhraných duelů v řadě, ale ta bodová zůstala zachována. O její prodloužení se pokusí Lvi v pátek, kdy se na domácím ledě střetnou s pražskou Spartou. Ta se naopak v minulých kolech znatelně trápí a z posledních jedenácti zápasů vytřískala jen jediné vítězství. Hradec Pražany navíc v prvním vzájemném střetu sezóny porazil, takže je na důležité utkání dobře připraven. Zápas před 1000 permanentkáři startuje v ČPP Aréně od 18:00.

„Mají sérii porážek, ale bylo by na škodu, kdybychom si mysleli, že je kvůli tomu přejedeme.“

#70 Radek Smoleňák (o formě Sparty)

Po překonání klubového rekordu v počtu osmi výher po sobě přišla pro Lvy porážka v Mladé Boleslavi. Za prvním listopadovým nezdarem se ohlíží kapitán Radek Smoleňák. „Vzhledem k průběhu zápas byl každý bod dobrý. Neměli jsme vůbec dobrou první třetinu, dělali jsme spoustu chyb a byli jsme vylučovaní. Potom už jsme hráli takový hokej, který jsme chtěli. Zápas jsme ještě mohli vyhrát, času bylo dost, ale trochu se od nás odklonilo štěstíčko. Bodu si vážíme, kor teď, když se všechno žene do druhé poloviny sezóny,“ připouští pražský rodák důležitost každého získaného bodu.

V šatně po zápase pochopitelně veselo nebylo. „Lhal bych, kdybych řekl, že jsme se v kabině smáli, i když jsme prohráli. Ale jsme dost soudní na to, abychom si z každého zápasu vzali to, co potřebujeme, a abychom odstraňovali chyby a před play off se z nás stala ta pravá mašina. Musíme hrát co nejvíc střídání bez chyb, protože ty se nám mohou dříve nebo později nevyplatit,“ potvrzuje hradecká sedmdesátka, že je podstatné se z vlastních chyb hlavně poučit.

Páteční soupeř Mountfieldu, pražská Sparta, je naopak v úplně odlišném rozpoložení. Holešovický velkoklub prohrál desetkrát z posledních 11 případů. „Musíme se soustředit hlavně na to, jak do zápasu vstoupíme my. Sparta má nějaké své problémy, ty ať si vyřeší mezi sebou. Mají nějakou sérii porážek, ale bylo by jen na škodu, kdybychom si mysleli, že je kvůli tomu přejedeme. Rychle by nás vyvedli z omylu,“ varuje bývalý hráč Sparty před podceněním soupeře. „Všechny kádry jsou hrozně vyrovnané, je to o drobnostech. Nečeká nás nic lehkého,“ dodává závěrem poznámku k natřískané sestavě Sparty Radek Smoleňák.

MatějMachovský
Návrat ztraceného syna. Tak by se dal popsat příchod Matěje Machovského z Rigy zpět do sparťanského dresu, který znamená velké zkvalitnění už tak silně obsazeného brankoviště.

Produktivitu Sparty táhne Švéd

Momentálně jediný extraligový celek působící v hlavním městě se v posledních týdnech obrovsky trápí. V polovině října načal překvapivou porážkou proti Kladnu sérii osmi zápasů, ve kterých neuspěl. Šest z nich však skončilo jednogólovým rozdílem. A když přišla jiskra naděje v podobě výhry 5:2 v Brně, nastalo opět vystřízlivění a nezdary v Ostravě a Českých Budejovicích. Nutno ale podotknout, že posledních osm duelů odehrála Sparta venku. Neúspěšné období proložila alespoň postupem do čtvrtfinále Ligy mistrů, když vyřadila švédský tým Skellefteå.

Sparta má ve svých zadních řadách i v brance bývalé i současné reprezentanty, i tak už ale inkasovala 73 branek. V tomto ohledu je třetím nejhorším týmem ligy za Kladnem a Zlínem. V útoku se zase nevede ofenzivním tahounům proměňovat nájezdy, když v nich Pražané čtyřikrát z pěti případů neuspěli. Přesilová hra Sparty rozhodně nebudí hrůzu a s využitím 17,44 % patří k podprůměru soutěže, i když branku soupeře zasypává vydatně. Celkem pošle na branku soupeře v průměru 31,6 střely za zápas, což je nejvíc ze všech týmů. V oslabení zase rudí obdrželi 20 gólů, v čemž je horší jen Kladno.

Stejně jako Hradci nebo Plzni se i Spartě vyplatila sázka na riziko v podobě zahraniční posily. Švéd Erik Thorell stále ještě vládne tabulce produktivity v celé lize s bilancí 11+20. Stejně tak je rodák z Karlstadu nejlepším střelcem týmu. Produktivitu obránců vede s deseti body Michal Moravčík, který je zároveň průměrně nejvytíženějším hráčem Pražanů. Tabulce pravdy vévodí se 14 kladnými body Adam Polášek, Radegast indexu zase vládne Tomáš Dvořák, který zablokoval už 36 ran soupeře. Nejvíce minut odchytal Alexander Salák s podprůměrnou úspěšností zásahů 90 %.

Pravidla vstupu na páteční utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Vstup na zápas bude umožněn permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání během pátečního duelu libovolné volné sedadlo v hale.

Jednotlivé vstupenky, které fanoušci zakoupili v předprodeji, naopak platné nebudou. Fanouškům bude vráceno vstupné v plné výši. Prodej vstupenek na utkání byl navíc zastaven.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 22. listopadu – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Nedomlel, Blain, Kalina, Pavlík, Jank, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Pilař, Lalancette, Kelly Klíma – Lamper, Koukal, Orsava.