Preview k zápasu
čt 10.2.2022 | Petr Koval

Souboj dvou nejlepších týmů tabulky, Lvi zavítají do Třince

Po vítězství nad Zlínem 4:0, kdy na klec Filipa Novotného mířilo pouhých sedm střel, čeká Mountfield výrazně silnější kalibr – lídr tabulky z Třince. Ten v posledních letech dominuje a ani tento ročník není výjimkou, po 46 kolech stále drží první pozici. V letošní sezóně se však Hradci proti Slezanům daří, ze tří duelů bral dvakrát tři body. Přidá tým Tomáše Martince další vítězství, nebo Oceláři dovrší hranici 100 bodů? Utkání v třinecké Werk Areně startuje v 17:00.

„Mají vhodné hráče na přesilovky, takže nesmíme být moc vylučovaní a hrát co nejvíce v pěti.“

#32 Jakub Orsava (o početních výhodách Třince)

Mountfieldu dosavadní průběh sezóny vychází na výbornou a na první místo ztrácí aktuálně pět bodů. Nyní se postaví právě proti extraligovému lídrovi. „Beru to jen jako další zápas. Ještě jich pár do konce základní části zbývá, ale postupně se musíme připravit na play off. Je před námi další utkání, které budeme chtít vyhrát. Budeme se soustředit sami na sebe než na to, proti komu hrajeme,“ komentuje situaci Jakub Orsava, jenž nakoukl do dospělého hokeje právě v Třinci. A první místo stále ve hře? „To je samozřejmě moc hezké, kdo by nechtěl být první?“ pokládá s úsměvem řečnickou otázku.

Oceláři se budou muset vypořádat s absencí 5 reprezentantů, kteří odletěli na ZOH v Pekingu. „Třinec je zkušený tým. Sice jim teď chybí nějací hráči kvůli olympiádě, ale přesto to vždycky dokážou vhodně doplnit. Určitě nás nečeká nic lehkého, nejsou první pro nic za nic. Myslím si, že to bude vyrovnaný zápas. Uvidíme, kdo bude na konci šťastnější,“ říká třicetiletý forvard. Nebezpečná je hlavně více než 30% úspěšnost přesilových her. „Mají na to vhodné hráče, takže nesmíme být často vylučovaní a hrát co nejvíce v pěti,“ uvědomuje si.

Zimní olympijské hry jsou v plném proudu, najde si technicky vybavené křídlo čas i na sledování televizních přenosů? „Koukal jsem na hokej s Dánskem. Myslím, že Češi nehráli špatně, prostě nedali góly a Dánové to ubojovali. Občas kouknu i na další zajímavé sporty. Sledoval jsem například závod Ester Ledecké. Dříve mě bavily skoky na lyžích, jenže to bylo ještě za dob Jakuba Jandy a Janneho Ahonena,“ sděluje závěrem hradecký útočník.

MarekMazanec
Třicetiletý gólman má na kontě v dresu Nashvillu 31 startů v NHL. V sezóně 2019/20 byl základním strůjcem historické účasti Lvů ve finále CHL. Oporou je i pro Oceláře. Z 31 duelů vychytal pět čistých kont a spolu s Ondřejem Kacetlem tvoří statisticky nejlepší duo v lize.

Třinci bude kvůli ZOH chybět pětice hráčů

Tým s drakem na prsou po zářijovém vítězném duelu s Mountfieldem zaznamenal historický milník. Zapsal 700. výhru v základní části, čímž se rovněž dostal do čela tabulky aktuálního ročníku, kterého se od té doby prakticky nepustil. Po 46 kolech nasbíral 98 bodů a brzy může podruhé v řadě překonat magickou stovkovou hranici. Postavení v tabulce odpovídá i aktuální forma. Vždyť Třinečtí z posledních deseti zápasů odešli bez bodů jen ve dvou případech. A to i v posledním utkání, kdy podlehli Karlovým Varům 2:3 po prodloužení.

Čtvrté nejlepší číslo v počtu vstřelených branek (150) mužstvo Václava Varadi vyvažuje i skvělou defenzívou. Utkají se dvě nejlepší obrany soutěže – červenobílí inkasovali 97 gólů, což je jen o čtyři úspěšné zásahy soupeře méně než obranné řady Lvů. V hokeji jsou často klíčovým faktorem speciální formace. Z toho těží i třinecká přesilovka. Ta je s úspěšností 30,12 % vůbec nejlepší v lize. Ani na oslabení si celek z druhého nejmenšího města na extraligové mapě nevede špatně. V něm průměrně stráví necelých šest minut na zápas a s úspěšností 82,39 % je v této statistice pátý nejlepší.

Týmové produktivitě jako již tradičně vévodí Martin Růžička, jenž je s bilancí 18+24 sedmým nejproduktivnějším hráčem Tipsport extraligy. Dalším tahounem ofenzívy je hráč se zkušenostmi z NHL – Andrej Nestrašil (15+17), kterému realizační tým Slezanů přivedl nového spoluhráče. Útočné řady totiž na konci přestupového období rozšířila posila z KHL – Martin Bakoš. Nejvytíženějším bekem je Milan Doudera, který na ledě stráví průměrně 22:10 minut. Tomu bude v defenzivních řadách chybět Tomáš Kundrátek, Adam Musil a Martin Marinčin, v útoku zase Marko Daňo a Miloš Roman. Ti budou absentovat kvůli účasti na ZOH v Pekingu.

Sestavy z minulého utkání


Mazanec - Jaroměřský, Adámek, Krenželok, Teper, Zbořil, Michálek - Hrehorčák, Vrána, Růžička - Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík - Chmielewski, Marcinko, Svačina - Bakoš, Szturc, Dravecký - Kofroň.