Preview k zápasu
po 28.2.2022 | Tomáš Kalas

Souboj dvou týmů s nejlepší formou. Hradec jede do Litvínova

Osm extraligových skalpů v řadě získal Mountfield HK v probíhajícím ročníku již dvakrát. Důležitá výhra na ledě Komety jej znovu poslala na první místo, navíc mohou náskok na druhý Třinec Hradečtí ještě zvětšit. K tomu jim stačí bodovat v duelu 43. kola na ledě Litvínova, kterému se však nebývale daří. Z posledních pěti duelů vyhrál čtyřikrát a vyhoupl se na příčky zajišťující účast v play off, leč stále není nic hotového. To však platí i o umístění Hradce, který výhrou může navíc zapsat nový klubový rekord. Duel na Zimním stadionu Ivana Hlinky začíná v 17:30.

„Verva hraje výborně, jsou na vítězné vlně. Musíme k tomu přistoupit zodpovědně.“

#67 Kelly Klíma (před duelem s Litvínovem)

Vyhrát osmý duel v řadě se hradeckým hokejistům povedlo podruhé v letošním ročníku. Pokračování vítězné série však bylo o to cennější, že z toho byly tři body i po výkonu, který nebyl úplně bez chyb, což potvrdil i útočník Kelly Klíma. „Moc nám v Brně nešly nohy a ztráceli jsme ve středním pásmu puky. Henri ale chytal výborně, dal nám šanci zůstat v zápase a získali jsme tři body, což jsme potřebovali,“ děkuje Klíma finskému strážci brankoviště, stejně jako bezprostředně po utkání v rozhovoru Radek Pilař. „Takové zápasy ale občas přijdou. Důležité však je zůstat v tom utkání, i když to herně zkrátka nejde,“ dodává šestigólový útočník.

Právě šestá branka Kevinova dvojče poslala v 36. minutě Lvy do vedení. „Přijížděl jsem pozdě do pásma a zakřičel jsem na Scherbyho, aby mi to dal, protože jsem byl volný. Pak už jsem měl hodně času na zakončení,“ popisuje svoji trefu a spolupráci s Nikitou Ščerbakem. Třetí útočná formace Hradce tak byla znovu vidět a ukazuje, že se jí začíná dařit. Je to směrem do vrcholu sezóny důležité? „Určitě, je to lepší, když se člověk před play off dokáže usadit v nějaké formaci a najít tu správnou chemii. Sedli jsme si dobře, začalo nám to jít, což je směrem do další fáze klíčové,“ hlásí spokojenost s formací rodák z floridské Tampy. „Oba kluci jsou navíc výborní nahrávači. Chris je silný v rohu, dokáže udržet puk, vybojovat jej,“ chválí také Christopha Lalancetta Kelly Klíma.

Hradec čeká náročná cesta na sever Čech, se stejným soupeřem se poté utká na domácím ledě v pátek. Domácí jsou navíc povzbuzeni sérií čtyř výher, která je prakticky poslala mimo barážové starosti. „Verva hraje výborně, jsou na vítězné vlně a nebude to pro nás žádný lehký zápas. Musíme k tomu přistoupit zodpovědně od první minuty,“ nabádá k nepodcenění soupeře hradecký útočník. I pro něj to navíc bude speciální duel, s Litvínovem spjal svoji hráčskou kariéru otec obou dvojčat, Petr Klíma. „Dříve jsem na stadion jezdil jako malý, když tam hrál můj táta. Nikdy jsem tam ale nehrál před fanoušky, takže se i na tuhle zkušenost těším,“ těší se pod Krušné hory 24letý útočník.

RichardJarůšek
Silový útočník má část své hokejové historie spjatou s Hradcem. V sezóně 2016/17 byl u tažení Lvů do semifinále, kde mu stopku vystavila Kometa. Následný ročník sice pod Bílou věží rozehrál, poté ale přešel do Sparty.

Litvínov se nadechl. Vybojuje první dvanáctku?

Pohled na tabulku z posledních pěti kol je výmluvný. Zatímco nástup do nového roku měla Verva tragický a v jednu chvíli se Kladno dokonce přiblížilo Litvínovu na třináctou příčku, posledních pět zápasů ukázalo, že to s play off myslí u chemičky vážně. Lepší formu ze všech týmů má v současnosti už právě jenom Hradec, Severočeši poslední čtyři duely vyhráli za tři body, navíc s výbornou bilancí na hostujícím ledě. Kometu na jejím kolbišti smetli poměrem 5:1 a s přehledem si poradili i v Budějovicích, kde nadělili Motoru rovnou šest branek. Rázem se tak vyhoupli na desáté místo a v divokém závěru základní části jsou ještě ve hře nejen o první dvanáctku, ale i o první desítku.

Tým zpod Krušných hor se zvedl i v rámci přesilových her. Z 18 branek, které ve vítězné sérii vstřelil, jich rovnou třetinu nasázel v početní výhodě a pomalu se zvedá tabulkou této statistiky, kde mu patří jedenácté místo, těsně nad Boleslaví a Libercem. Svěřenci trenéra Růžičky jsou navíc i střelecky poměrně aktivní, za 60 minut hry vystřelí průměrně necelých 30 pokusů za zápas. Pro porovnání, Hradec, který této tabulce vévodí, má průměr 31,62. Jedním z klíčů k vzestupu je určitě i nízký počet trestných minut. Žlutočerní jich mají celkem 446, méně už jich má jenom Kometa a Olomouc. Pokud se však Vervě něco nedaří, pak to je udržení vedení po úvodní brance. Celkem v 17 utkáních to byli Litvínovští, kteří vstřelili první gól duelu, leč vedení neudrželi a prohráli.

Jako pravá posila se ukazuje Giorgio Estephan, který průmyslové město táhne v útoku. Za 52 zápasů má bilanci 18+28, což je v rámci extraligy devátý nejlepší počin. Navíc je klíčovým hráčem i na buly, letos jich vyhrál 641, více jich dokázali pro sebe uzmout jenom Tomáš Plekanec a Petr Jelínek. Nejlepším střelcem týmu však zámořský útočník není. Jenom o jednu branku více má Patrik Zdráhal, a to i přes nižší počet odehraných duelů. Výraznou postavou Severočechů je i další cizinec, obránce Aaron Irving. Jeho 1222 odehraných minut z něj dělá nejvytíženějšího hráče týmu a ani po stránce produktivity to na obránce není vůbec špatné, jeho deset branek jej řadí mezi beky hned za Daniela Gazdu a Alexeje Solovjeva. V brance má hokejové město taktéž velmi výraznou oporu, Slovák Denis Godla odchytal v dresu Vervy letos zatím 43 duelů a jeho procento úspěšnosti je 90,47.

Sestavy z minulého utkání


Godla – Kolář, Stříteský, Hrbas, Strejček, Demel, Zeman – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Straka, Sukeľ, Jarůšek – Svoboda, Gerhát, Fronk – Zygmunt, Hübl, Havelka – Lukeš.