Preview k zápasu
čt 19.1.2023 | Tomáš Kalas

Třetí derby sezony je tu! Hradecká družina jede do Pardubic

V neděli 4. prosince 2022 ukončili Lvi ve 42. východočeském derby jasnou výhrou 4:0 tehdejší krizi pěti střetnutí bez výhry a od té doby se vyhoupli ke zlepšeným výkonům. Nebodovali jenom v jednom utkání, teď navíc mají po měsíci a půl možnost naklonit bilanci letošních bitev o východní Čechy na svoji stranu. Dynamo má však aktuálně nejlepší formu z celé extraligy. Jak se ale několikrát ukázalo, derby nemá favorita. Kdo se nakonec bude ve šlágru 39. kola radovat? Páteční bitva začíná v pardubické enteria areně v 18:00.

„Derby je vždy výjimečný zápas a postavení v tabulce nehraje roli.“

#6 Lukáš Cingel (o tradičním střetnutí dvou rivalů)

Přestože Lvi v posledních dvou měřeních sil nevyhráli, prohry v prodloužení se Spartou a Mladou Boleslaví vynesly Východočechům dva body. Po nahuštěném programu navíc přišlo krátké volno, což Lukáš Cingel ocenil. „Měli jsme dvoudenní volno, což bylo super. Trochu jsme si oddechli, odpočinuli, ale až tak dlouhé to také nebylo,“ říká slovenský útočník. Poslední čtyři duely navíc dotáhl Hradec do nastavení, jak ale hráč říká, než na fyzičku je to větší nápor na psychiku. „Fyzické síly to taky bere, ale ne tolik. Je to určitě náročnější na hlavu. Na druhou stranu se nám některá prodloužení povedla zahrát dobře a dokázali to zlomit. Jenom škoda, že jsme určité duely nedotáhli do vítězného konce,“ smutní žilinský rodák.

Je pro tým lepší mít dlouhou bodovací sérii, anebo střídat výhry po šedesáti minutách s prohrami? „Těžko říct. Atmosféra je vždy samozřejmě lepší, když si můžeme v kabině po zápase zakřičet. Každý bod je pro nás důležitý a je asi ve výsledku jedno, zda to bude jednou za tři a podruhé za nula, nebo jednou za dva a podruhé za jeden,“ nabízí svůj pohled na věc hráč se zkušenostmi ze slovenské reprezentace. Právě pravidelný zisk pomohl Lvům odskočit soupeřům pod sebou. „Tabulku sleduji, ale ne detailně. Nedíváme se moc na týmy kolem, snažíme se soustředit na naši hru. Neřešíme, kdo vyhrál a kdo prohrál. Snažíme se naši hru stále zlepšovat a chceme, aby to gradovalo na závěr sezony,“ hlásí odhodlaně útočník, který v Hradci hraje šestým rokem.

Po měsíci a půl přichází na scénu opět řevnivá bitva, přičemž tu poslední Hradec vyhrál suverénně 4:0. Právě kvůli tomuto výsledku očekává útočník se zkušenostmi z KHL těžký duel. „Pardubice nám to budou chtít určitě vrátit a bude to zajímavé utkání. Navíc derby je vždy výjimečný zápas a postavení v tabulce nehraje roli. Je to hodně o hlavě, my do toho jdeme s tím, že se nám povedlo naposledy vyhrát,“ je si vědom určité psychické výhody. „Letos je navíc extraliga vyrovnaná. Týmy se mohou navzájem porazit, i když jsou v tabulce na opačných koncích. Speciálně v derby, tam do toho navíc vstoupí i fanoušci,“ zmiňuje tradiční bouřlivou podporu na obou zimních stadionech hradecký forvard. A jak dodává, bitva o východní Čechy je odlišná oproti běžnému utkání základní části. „Znát je to hlavně v přerušeních, více se chodí do branky a jsou tam samé strkanice,“ dodává směrem k pátečnímu střetu.

TomášHyka
Pro Pardubice se jednalo o jednu z největších letošních posil. Hyka po úspěšné misi v Mladé Boleslavi odešel v sezoně 2017/18 za oceán a připsal si 27 startů za Vegas Golden Knights. Neztratil se ani v Čeljabinsku, kde patřil k nejproduktivnějším hráčům, od aktuálního ročníku táhne Dynamo.

Pardubice chtějí ke sto letům titul, navíc vedou extraligu

Cíl Dynama byl před sezonou jasně daný. Ke stému výročí od založení pardubického hokeje chtějí pod Zelenou bránou titul a majitel klubu Petr Dědek tomu podřídil naprosto vše. Papírově je rival Hradce největším favoritem na zisk Masarykova poháru, navíc po středeční výhře na Kladně vede tabulku před druhými Vítkovicemi o čtyři body. V roce 2023 padli Pardubičtí jenom jednou, a to doma v rámci 32. kola s rozjetou Spartou.

Lídr extraligové tabulky je čtvrtým nejofenzivnějším týmem soutěže se 114 vstřelenými brankami, Hradec je v tomhle ohledu o 14 gólů pozadu a patří mu šesté místo. Na druhou stranu se mohou svěřenci trenéra Rulíka pyšnit nejlepší obranou. Společně s Třincem inkasovali 75krát. Dynamu se však příliš nedaří hra v početní výhodě a nevýhodě. Využití přesilovek má tým z města dostihů pod dvaceti procenty, zatímco Lvi jsou s využitím 20,8 % na čtvrtém místě této statistiky. Pardubice však mají oproti Hradci lepší oslabení, s 80,45 % jsou v tomto ohledu sedmí.

Dynamo má velmi silný útok a sází na zvučná jména. V první desítce extraligového kanadského bodování jsou Lukáš Radil a Tomáš Zohorna. O bod lépe je na tom s bilancí 11+21 prvně jmenovaný, Zohorna je však se 14 brankami nejlepším střelcem týmu. Hned v závěsu za nimi je Robert Kousal, který však v Litvínově kvůli kopnutí do ex-hradeckého Radima Šaldy dostal čtyřzápasovou stopku a v derby tak bude chybět. Poprvé by si měl derby naopak vyzkoušet Lukáš Sedlák, který si po návratu ze zámoří drží bilanci bod na zápas. Peter Čerešňák je jednak nejvytěžovanější hráč, když průměrně stráví na ledě 22:43 minut, zároveň je také nejproduktivnější bek. Bronzový medailista z posledních olympijských her vstřelil 6 branek a u 15 si připsal asistenci. V brance dostává více prostoru před Dominikem Frodlem Roman Will a patří mezi extraligovou špičku. S procentem úspěšnosti 92,71 je lepší už jenom třinecký Mazanec a olomoucký Lukáš.

43. východočeské derby budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření, seznamte se s nimi prosím na www.hcdynamo.cz.

Sestavy z minulého utkání