Preview k zápasu
po 3.1.2022 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Vstup do nového roku? Derby! Do Hradce míří Dynamo, bez kapitána

Uplynulý rok 2021 je za námi, ten nový kompletně před námi. Mountfield se před Silvestrem vrátil na vítěznou vlnu a získal čtyři výhry v řadě, naposledy dokázal vynulovat Olomouc. Do roku 2022 však Hradec Králové vstoupí opravdu zhurta, prvním soupeřem totiž bude rival z Pardubic. Ten pod Bílou věž dorazí už bez svého kapitána Jakuba Nakládala, který v kádru předčasně skončil. Souboj druhého s třetím týmem tabulky hostí ČPP Aréna od úterních 17:30.

„Zažil jsem derby v Čechách i na Slovensku, takže vím, co to pro fanoušky znamená.“

#63 Patrik Lamper (o duelu proti Pardubicím)

Lvi odehráli doposud poslední duel 30. prosince v Olomouci, poté se rozjeli oslavit příchod nového roku. Jak uplynulé dny strávil Patrik Lamper? „Na Silvestra jsem byl doma na Slovensku s rodinou, trošku jsem vypnul od hokeje a odpočinul si. Teď už jsme všichni naskočili zpátky do starého kolotoče,“ říká. Ten se poslední dobou točí ve vítězném rytmu, po třech porážkách z poloviny prosince totiž Mountfield zvítězil čtyřikrát v řadě, pokaždé jiným stylem – 9:2, 5:2, 5:1 nebo 1:0.

Navázat by na to chtěli svěřenci Tomáše Martince v derby proti Dynamu, které bude opět pěkně pikantní. „Zažil jsem derby v Čechách i na Slovensku, takže vím, co to pro fanoušky znamená. Vždycky je výborná atmosféra, ať už to bylo v Hradci, Pardubicích, Bystrici nebo ve Zvoleně. Lidi si to užívají a hráče to namotivuje ještě k větším výkonům než při normálních zápasech,“ přemýšlí. Dosavadní dva duely zvládl se svými spoluhráči skvěle, a to vždy po famózní otočce. „Pravda je taková, že se hokej hraje šedesát minut. Pořád jsme věřili, že to můžeme zlomit, a to se potvrdilo,“ vzpomíná na loupeže za bílého dne.

Rodák z Brezna naskočil letos vinou několika zranění do 18 utkání, v 16 z nich dokázal jeho tým bodovat. Poslední vynucenou pauzu prožil v předvánočním období. „Doufám, že jsem si to už všechno vybral. Co se týče zranění, takovou sezónu jsem ještě nezažil. Je to něco nového, s čím se musím vyrovnat. Měl jsem problémy s bedry, ústy i nohou… Nechci to rozebírat do detailů, ale bylo toho už dost. Doufám, že jsem si všechno už vytrpěl,“ dodává Patrik Lamper.

AnthonyCamara
V minulém derby zazářil dvěma brankami, na konci listopadu se však kanadský bombarďák ocitl mimo sestavu. Po „emočním volnu“ se však vrátil a začal zářit. V prosinci nasázel osmadvacetiletý rodák z Toronta hned sedm gólů.

V Pardubicích po debaklu skončil kapitán

Dynamo se s vydatnou finanční injekcí Petra Dědka vyšvihlo zpět mezi tuzemskou elitu. Hokejisté z města perníku se už od začátku sezóny vyskytují v horních patrech tabulky. V tuto chvíli se nacházejí na 3. příčce s osmibodovou ztrátou na druhý Hradec Králové a čtyřbodovým polštářem na čtvrtou Plzeň. Stáhnout něco z náskoku svého rivala budou moci Pardubice v úterním derby. Do něj naskočí po hodně nepovedeném posledním zápase, před koncem roku totiž svěřenci Richarda Krále nestačili na České Budějovice 1:6. Navíc o pár dní později v kádru skončil kapitán Jakub Nakládal, který tak do prestižního utkání nenaskočí.

V týmových statistikách na tom rival Mountfieldu není vůbec špatně, naopak. Procento využití přesilovek (24,55 %) mají hokejisté Dynama druhé nejvyšší v celé soutěži, lépe je na tom jen Třinec. I v úspěšnosti ubráněných oslabení (84,56 %) jsou Pardubice druhé nejlepší v celé soutěži. Dokonce dokázaly během početních nevýhod nasázet hned pět gólů, což je rovněž druhé nejvyšší extraligové číslo. O tři z pěti gólů v oslabeních se postaral mladíček a odchovanec Ondřej Rohlík.

Pardubičtí se v probíhající sezóně mohou v ofenzívě opírat o Roberta Říčku (20+14), jenž je v současnosti, spolu se sparťanem Filipem Chlapíkem, s dvaceti brankami nejlepším střelcem celé soutěže. Havířovský rodák si velmi porozuměl ve dvojici s další letní akvizicí Davidem Ciencialou (7+21). V posledních zápasech je více a více vidět útočná letka Anthony Camara (14+12), Adam Musil (9+9) a Robert Kousal (7+12), které sbírá hodně kanadských bodů a pro obranu soupeře vždy znamená velké nebezpečí. Otazníkem je pardubické brankoviště, které před koncem roku hájil Milan Klouček. Jeho o něco vytíženější kolega Dominik Frodl totiž Dynamu scházel z důvodu nemoci.

Pravidla vstupu na utkání, Lví bulletin už jen on-line

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Mountfield HK očekává velký zájem o návštěvu utkání, proto připomíná, že vstup do ČPP Arény bude umožněn pouze prvním 1000 příchozím permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 3. ledna – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Jak bylo avizováno již přímo ve Lvím bulletinu, tento oblíbený zápasový program projde proměnou. Fanoušci se však nemusí bát, o zajímavosti z hradeckého týmu i mužstva soupeře nepřijdou. Bulletin bude nadále pro fanoušky k dispozici, ale „jen“ v elektronické podobě, a to před každým domácím zápasem. Prolistovat ho bude možné od 12:00 daného hracího dne skrze klubovou aplikaci nebo na mountfieldhk.cz/bulletin

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Blain, Nedomlel, Pavlík, Gaspar, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Lamper, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Orsava – Štohanzl.