Aktuální zprávy z klubu
po 24.7.2023 | Jan Brůna

Z horka do zimy. A-tým poprvé před novou sezonou vyjel na led

Nazout brusle, obléct výstroj a jde se na věc! V pondělí se hradečtí hokejisté sešli k úvodnímu tréninku na ledové ploše. V dobré náladě a s novými tvářemi. Pod vedením asistenta Petera Frühaufa se Východočeši věnovali hlavně bruslení, ale došlo i na střelbu. Jaký je další program a na co se Lvi zaměří? A proč trénoval Hradec s pěti brankáři na kluzišti?

V pondělí 24. července se sešel tým k prvnímu společnému tréninku na ledě. Mužstvo, rozdělené na poloviny, se na úvod věnovalo především bruslení, a to pod vedením Petera Frühaufa – asistenta Tomáše Martince. „Jsou to klasické první tréninky, kluci si zvykají na výstroj. Teď budeme mít tři čtyři tréninky na zapracování, vedle toho kluci jezdí na testy. Od čtvrtka bychom se chtěli připravovat ve větším tempu na sezonu a věnovat se systému hry,“ nastiňuje hlavní kouč další plány.

V Malé hale ČPP Arény se proháněl celý kádr vyjma trojice s pozastavenou činností a Bohumila Janka. „Bobby doléčuje zranění z minulé sezony a má zatím individuální přípravu,“ potvrzuje hradecký patriot, který se rozpovídal i o již zmíněném asistentovi ze Slovenska: „S Peterem jsme byli dlouho v kontaktu, máme podobný pohled na hokej. Několikrát jsme byli blízko dohodě, aby tady působil, ale měl povinnosti u nároďáku a byl plně vytížen, takže to nebylo možné. Teď se mu uvolnily ruce a věřím, že nás obohatí o své postřehy.“

„Sháněli jsme co nejkvalitnější soupeře.“

Tomáš Martinec (o přípravných duelech)

A jaký bude další postup? „Pořád se snažíme o tréninky ve vysokém tempu, směřované do rychlosti. Budeme dbát na objem, ale náš systém hry vyžaduje velkou intenzitu,“ hlásí bývalý útočník. Ten se na prvním setkání mohl spolehnout hned na pět gólmanů – vedle Patrika Bartošáka a Henriho Kiviaha byli přítomni také Tomáš Vomáčka, Tomáš Sajdl a Jakub Tichý. „Je to tím, že teď zhruba tři týdny nebo měsíc chceme mít dělené tréninky na party a věnovat se skills. K tomu potřebujete hodně brankářů,“ objasňuje bratr Patrika Martince.

Mountfield v létě přivítal několik posil a ty hned naskočily s mančaftem na kluziště. „Bylo naším cílem, aby zůstalo co nejvíce hráčů z minulé sezony, což se úplně nepovedlo. Někteří důležití hráči odešli. Změn je poměrně dost, ale snažili jsme se to doplnit o kluky, kteří by mohli zapadnout do systému. Věřím, že budeme pokračovat v tom, co jsme si nastavili,“ popisuje devětačtyřicetiletý trenér.

Od srpna se mohou fanoušci těšit na přípravné zápasy A-týmu a nabídka je i letos velmi pestrá; od partnerského Kolína po přední evropské kluby. „Chceme se co nejlépe připravit na sezonu, která bude zase náročná. Sháněli jsme co nejkvalitnější soupeře, jež nás prověří a ukážou, jak na tom jsme. Těší nás turnaj ve Švýcarsku, kde budou TOP týmy. Je důležité, aby všichni byli zdraví a odehráli jsme to v kompletní sestavě,“ přeje si Tomáš Martinec.

Fotogalerie