Zápasy
po 18.2.2013 | Martin Voltr, Sanny Muharem

Hradec těžký úkol zvládl! Doma porazil Beroun a ve čtvrtfinále vyzve Olomouc

Hradečtí hokejisté svoji závěrečnou stíhací jízdu dotáhli do konce! Postup si dokázali zajistit až v posledním kole základní části. Na domácím ledě přivítali předposlední Medvědy z Berouna a první dvě třetiny duelu byly zcela vyrovnané, stát se mohlo cokoliv. V poslední dvacetiminutovce ale z Královéhradeckých veškerá nervozita spadla a podařilo se jim nasázet soupeři celkem pět gólů, čímž si zajistili výhru 7:2. Postup měli jistý už díky prohře Benátek, ovšem ještě k tomu předběhli Havlíčkův Brod a v prvním kole vyřazovací části narazí na Olomouc.

Beroun dával najevo snahu, ale inkasoval první

Moc nechybělo, aby si Hradec svou situaci v boji o play-off zkomplikoval hned po dvaceti sekundách. U levého hrazení propadl Martin Vágner a hosté uháněli dopředu v přečíslení, které řešil Marek Loskot individuálně. Bekhendem ale ve výstroji Filipa Luňáka místo nenašel.

Začátek byl plný nepřesností, postupem času přebíral aktivitu Beroun. Hradec měl šance spíš z rychlých přejezdů do útoku a když se ve 13. minutě na chvíli udržel v pásmu, hned slavil vedení. Vágner posunul puk po hrazení Šimonu Macháňovi, který okamžitě nabil do gólové šance Zdeňku Kubicovi, a ten z první nedal Sedláčkovi šanci – 1:0!

Hradec se po vstřeleném gólu zase trochu zatáhl, až před koncem třetiny byl opět nebezpečný. Vojtěch Sedláček musel zasahovat proti Haluzovi i následné dorážce Švagrovského, poté mu obránce Malý pomohl výtěčným skluzem v hradeckém přečíslení dva na jednoho.

Hradečtí neměli v dramatické třetině nic jisté

Že zápas ale rozhodně nebude pro kardiaky, bylo jasné hned po příchodu ze šaten. V čase 20:20 totiž Medvědi slavili vyrovnání! Po vítezném Lencově vhazování byl před Luňákem sám Loskot, a co se nezadařilo jemu, svedl David Jonáš dorážkou mezi betony – 1:1.

Nechybělo mnoho, aby šel Beroun následně do vedení. V přesilovce tvrdě pálil Aleš Padělek a kotouč proletěl kolem hradeckého brankáře, který poté při Šulcově pokusu už musel zasahovat. Když o chvíli později dostali početní výhodu domácí, také ji nevyužili, ovšem pár vteřinek po jejím skončení už strhli vedení zpět na svou stranu. Sedláček neudržel Roupcovu ránu, ke které se dostal Patrik Moskal a měl již snadný úděl – 2:1!

Jenže krátce po polovině utkání už bylo zase všechno jinak. Kolem pravého hrazení se prohnal Robin Malý, napřáhl až ke stropu a jeho bomba zapadla přesně ke vzdálenější tyčce – 2:2. Vyrovnaný zápas pokračoval v podobném duchu, šance měly stále oba týmy. Filip Luňák se vytáhl třeba proti Padělkovi, jeho protějšek zase proti Chmelířovi. Po dvou třetinách bylo utkání naprosto otevřené.

Třetina z říše snů namlsala Lvy před play-off

Když ale se startem třetího dějství hlasatel oznámil výsledek Benátek a Hradečtí věděli, že mají play-off jisté, všechno bylo rázem jinak. Beroun si do konce zápasu prakticky neškrtl a domácí diváci sledovali nejlepší třetinu svého týmu v celé sezóně!

Svůj tlak spustili po dvou minutách v přesilovce, kdy ještě neuspěla formace aktivního Luďka Brože. Královským lvům ale vzápětí pomohla i velká porce štěstí. Nahození Davida Švagrovského se od mantinelu odrazilo do boční konstrukce a na záda dezorientovaného Vojtěcha Sedláčka, který puk nechtěně nabídl do jasné pozice Patriku Moskalovi – 3:2!

Stavidla berounské obrany byla pryč, hosté následně dvakrát v rychlém sledu faulovali a Hradec trestal. Třetinův křižný pas napálil pod horní tyčku z první Michal Tvrdík. Sedláček byl i nadále pod palbou a když před ním zůstal volný Vít Budínský, brankář mezi nohy inkasoval popáté – 5:2.

To ale ještě nebylo všechno, Lvi neměli dost a na vlně extáze chtěli Medvědy dorazit. Jejich jednoznačným tahounem se stal symbolicky kapitán. Michalu Tvrdíkovi se nejprve podařil neskutečný kousek, ujel totiž dokonce v oslabení tři na pět a zakončil znovu mezi Sedláčkovy betony – 6:2!

Do berounské klece na posledních sedm minut nastoupil Tomáš Mastík, jenže ani on nezůstal ušetřen. Tentokrát zahrávali Hradečtí přesilovou hru a Patrik Moskal nádherně našel v jasné pozici Michala Tvrdíka, který nemohl než zkompletovat hattrick – 7:2. Hradec tak zakončil základní část v exhibičním duchu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Luděk Brož 0 1 1 -1 0
Vít Budínský 1 0 1 1 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Václav Čížek 0 0 0 1 0
Marek Drtina 0 1 1 1 0
Petr Haluza 0 1 1 1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 4
Lukáš Chmelíř 0 0 0 2 0
Zdeněk Kubica 1 0 1 1 0
Šimon Macháň 0 0 0 1 0
Patrik Moskal 2 1 3 1 2
David Roupec 0 0 0 2 0
Vladimír Říha 0 0 0 -1 4
David Švagrovský 0 3 3 1 0
Miroslav Třetina 0 1 1 -1 0
Michal Tvrdík 3 1 4 3 0
Martin Vágner 0 1 1 1 0
Milan Valášek 0 0 0 1 0
Marek Zukal 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 33 2 31 93,94 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (Královští lvi Hradec Králové):
Dvě třetiny jsme měli problémy, a to především sami se sebou. Odskakovaly nám kotouče od hokejek, nedařilo se nám prakticky nic. Naopak si myslím, že soupeř hrál dobře organizovaně. Zlomil to především náš třetí gól, který padl velmi šťastně, a v oslabení tři na pět jsme dali další, což nás ještě více nakoplo. Následně už jsme se hokejem bavili, nervozita z nás spadla. Nyní jdeme na Olomouc a uděláme všechno pro to, abychom postoupili.

Petr Novák (Medvědi Beroun 1933):
Odehráli jsme dvě povedené třetiny, za tu poslední se ale musíme stydět. Být čtyřikrát vyloučeni, nechat si dát pět gólů v jedné části, a z toho jeden v dvojnásobné přesilovce, je docela ostuda. Hradci blahopřeji k vítězství, jelikož závěrečnou dvacetiminutovku zvládl s bravurou a evidentně mu pomohlo, že se zahlásila prohra Benátek. Na začátku byla na domácích znát nervozita, ale tímhle se uvolnili.

Fotogalerie