Zápasy
po 25.2.2013 | Martin Voltr

Hradec ztratil vedení, inkasoval šest branek a v sérii je pozadu

Na začátek nového týdne se čtvrtfinálová série Hradce Králové s Olomoucí přesunula do východních Čech. Domácí hokejisté jako by dál chtěli prokazovat, že na favorita mají, vlétli do třetího duelu brankou Davida Švagrovského v šesté minutě. Do kolen ovšem Královské lvy srazil moment v polovině utkání. Aktivnější Olomouc vstřelila v rychlém sledu dvě branky a na svůj vzestup dokázala navázat, Hradečtí naopak propouštěli soupeře do dalších gólových situací. Nakonec prohráli vysoko 1:6, v sérii hrané na čtyři vítězství se tak moravský tým poprvé ujal vedení.

Nadějný úvod ze strany Východočechů

Hradecké hokejisty v základní části často trápily mizerné vstupy do utkání. I tentokrát byl soupeř v úvodu lepší, a to díky přesilové hře. Mírný tlak Olomouc ovšem nedokázala zužitkovat a když se domácí poprvé v zápase uchytili v útočném pásmu, radovali se z vedení. Kubicovu nabídku před bránou doráželi Tvrdík s Davidem Švagrovským a na bekhend druhého jmenovaného Kašík nedosáhl – 1:0!

Záhy poté mohl odpovědět Jiří Řípa, který měl k dispozici hned dvě velké šance. Poprvé byl před Luňákem sám, podruhé dokonce ještě se spoluhráčem, ale ani jednou nedokázal pořádně vystřelit.

Královským lvům vedení jinak pomohlo k zisku sebevědomí, v útočném pásmu svého soupeře několikrát sevřeli. Vzadu to však v jejich podání už tak suverénní nebylo. V 18. minutě nechali prchnout dopředu Pavla Selingra, proti němuž rychle vyjel Filip Luňák a kotouč mu vypíchl, Selingr se k černé gumě ovšem dostal a chtěl ji dopravit do prázdné brány. Tam však svého gólmana zastoupil David Roupec. Ani Petr Kolouch v další akci netrefil odkrytou svatyni.

Obrat posunul Olomouc do trháku

Jestliže domácí obrana v první třetině několikrát zaváhala, pak v ní po přestávce začalo doslova hořet. Šance Hanáků přicházely v minutové kadenci. Hosté se ale nadále v zakončení trápili – Zbyněk Hampl sice trefil mezeru mezi Luňákovými betony, jenže puk projel vedle tyče; jeho spoluhráči pak prováhali brejk tři na dva a stejně mizerně si vedli i osamocení Herman se Selingrem.

Za Hradec kontroval v oslabení aktivní Haluza, Říha poté zajímavě pálil na bližší růžek, ale Libor Kašík se vytáhl. A tak se ke slovu dostala zase Olomouc a do stavu dokázala pořádně promluvit. Ve 30. minutě ji stačilo dvaadvacet sekund, aby skóre obrátila ve svůj prospěch!

Mora nejprve prchla do přečíslení dva na jednoho a Jiří Řípa si vyměnil puk se Zbyňkem Hamplem, aby následně snadno posunul kotouč za brankovou čáru. Za zády hradecké defenzívy pak zůstal i Roman Rác, jenž své sólo završil střelou mezi chrániče Filipa Luňáka – 1:2.

A to nebylo ze strany hostů vše. Když měli po nešťastném Čápově zákroku vysokou holí čtyřminutovou přesilovku, v jejím závěru zkusil z nulového štěstí Roman Rác a Hradečtí si sami srazili puk za brankovou čáru – 1:3. Před koncem druhé třetiny Východočeši ve své početní výhodě zahrozili z hokejek Budínského a Švagrovského, jenže prvnímu zabránila tyčka a druhého zastavil výborný Kašík.

Hosté dokázali vedení ještě třikrát navýšit

Hradec už nenašel psychické síly na zvrat zápasu. V dohrávané přesilovce na začátku třetí třetiny ho ještě při Hamplově šanci zachránil pohotový Filip Luňák, ale když Kolouch zpoza brány našel Michala Vodného, domácí brankář nestačil. Předchozí asistent Petr Kolouch pak skóroval i osobně, sprint po levé straně zakončil efektním obloučkem. A bylo rozhodnuto – 1:5.

Dohrávané utkání přineslo pět minut před koncem další gólovou kombinaci Hanáků v rozhozené hradecké defenzívě. Zpoza brány vyzval Diviš ke střele z první Jiřího Řípu – 1:6. V závěru ještě zahrávali Královští lvi minutovou výhodnou přesilovku čtyři na tři, ale jejich nápor už na stavu nic nezměnil.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 -2 0
Luděk Brož 0 0 0 -2 2
Vít Budínský 0 0 0 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -2 4
Václav Čížek 0 0 0 -2 0
Marek Drtina 0 0 0 -1 0
Petr Haluza 0 0 0 -2 2
Jiří Hendrich 0 0 0 -2 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 1 0
Jiří Kadlec 0 0 0 -2 0
Zdeněk Kubica 0 1 1 1 2
Šimon Macháň 0 0 0 -1 0
Aleš Půlpán 0 0 0 -2 0
David Roupec 0 0 0 1 0
Vladimír Říha 0 0 0 -1 0
Tomáš Šťastný 0 0 0 0 0
David Švagrovský 1 0 1 1 0
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0
Martin Vágner 0 0 0 -3 4
Milan Valášek 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 34 6 28 82,35 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Kučera (Královští lvi Hradec Králové):
Zápas nám nevyšel po všech stránkách. Nevím, zda jsme byli nervózní, ale nebyli jsme si schopni vůbec přihrát, honili jsme to po rozích. První třetina nám sice vyšla ještě jakžtakž, v další dvacetiminutovce jsme se ale zbláznili do útoku, beci chodili do brány a zapomínali na zadní vrátka. Poté následoval hloupý faul, kdy jsme hráli čtyři minuty v oslabení. Olomouc nám opět odskočila a pak už byla o hodně lepší.

Jan Tomajko (HC Olomouc):
Nezačali jsme vůbec dobře. První třetina z naší strany asi nejhorší v sérii. Prohrávali jsme brzo 0:1 a Hradečtí tam měli další dvě šance, kdy kotouč letěl těsně kolem branky. Ve druhé části jsme se ale už postavili na nohy, a to především díky dvěma rychlým brankám. Pak už jsme utkání kontrolovali.

Fotogalerie