Aktuální zprávy z klubu
ne 3.7.2022 | Pavel Tureček, Jan Vavřina | Foto: První týmová fotografie se znakem nové TJ Stadion (sezóna 1977/78)

Hradecká historie: Na pomezí druhé a třetí ligy

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází pravidelně každou středu a neděli a tentokrát nabízí pohled na pendlování mezi druhou a třetí nejvyšší soutěží.

Po dvou vítězstvích ve druholigové skupině je v dalších letech pozornost v Hradci Králové upřena hlavně na zastřešování zimního stadionu. Plány jsou velkolepé – hlediště pro patnáct tisíc diváků, restaurace s výhledem na led, k tomu plány na postup mezi československou elitu. Realita je nakonec ve všech směrech skromnější.

Už pod střechou začal Hradec na podzim roku 1972 misi, která má skončit znovu minimálně v kvalifikaci o ligu. V polovině sezóny to ještě tak vypadá, ale přijdou nepodařené zápasy a nakonec bojují hráči v bílo-modro-červených dresech jen o udržení druhé nejvyšší soutěže. Ta se totiž zásadně redukovala na dvanáctičlennou Českou národní hokejovou ligu. Ani kvalifikace se nevydařila a to znamenalo, že po takřka dvaceti letech budou diváci chodit k Jiráskovým sadům jen na třetí nejvyšší soutěž.

Fotografie ze švýcarského průsmyku Julier mapuje průběh švýcarského turné v létě 1967. Foto: Archiv Pavla Turečka

Ve druhé národní lize hrál Spartak každý rok na čele skupiny. Když v roce 1974 postoupil do tříčlenné kvalifikace, tak v ní neuspěl. Pak byl nad jeho síly už ve skupině Kolín a vytoužený návrat do národní ligy se konal až na jaře 1975. Nicméně v soutěži vydržel oddíl jen jedinou sezónu a poroučel se zpět až do třetí nejvyšší soutěže.

V roce 1976 nastala podstatná změna. Hokej se v Hradci Králové už nadále neprovozoval v rámci Spartaku, ale byla vytvořena nová Tělovýchovná jednota Stadion, která se zaměřovala zejména na lední hokej, byť původně do ní byli včleněni královéhradečtí kulturisté. Už v barvách této jednoty došlo v roce 1977 k návratu do druhé nejvyšší soutěže. Do roku 1981 patřil hradeckým střed tabulky. Na jaře 1982 skončilo mužstvo v soutěži čtvrté a v další sezóně (1982/83) dokonce druhé.

Na týmové fotografii ze sezóny 1972/73 je vidět, jak pomalu a postupně probíhalo zastřešování zimního stadiónu. Pod střechou se v Hradci hokej hrál už od roku 1969. Foto: Archiv Pavla Turečka

V obou sezónách u toho byl exreprezentant Josef Paleček, ve druhé jako hrající trenér. V závěru osmdesátých let došlo i ve druhé nejvyšší soutěži na playoff. Ani jednu ze dvou účastí v sériích na pouhá dvě vítězství nedokázal Stadion proměnit v postup, na jaře 1987 se mu postavila Olomouc, o rok později Šumavan Vimperk.

Po listopadových společenských změnách v roce 1989 došel Hradec v sezóně 1989/90 znovu do play-off, znovu se mu postavila Olomouc. A znovu to na postup nestačilo...


Pokud i vy patříte mezi pamětníky či milovníky hradecké hokejové historie, anebo máte zajímavé historické materiály, redakce bude ráda za jejich poskytnutí. Pro více informací napište prosím na redakce@mountfieldhk.cz


Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: