Zápasy mládeže
pá 15.3.2013 | Martin Voltr

Junioři vstoupili do baráže pravou nohou! V Kladně zvítězili vysoko 6:2

Zápasové menu

Baráž o extraligu začala pro hradecké juniory venkovním soubojem proti PZ Kladnu, a byl to úvod úspěšný! Vítězný poměr 6:2 se ale rozhodně nerodil lehce, povedený kladenský úvod totiž branku nepřinesl jen zásluhou gólmana Michala Mahdala. Ve zbytku utkání už Královští lvi i díky mohutné podpoře svých fanoušků vládli. Na konci první třetiny, která byla rozdělena zraněním, vstřelili první gól, což jim dodalo potřebného sebevědomí. Domácím hokejistům pak postupně nasázeli ještě pět úderů, které rozhodly o importu tří důležitých bodů na východ Čech.

Mnohem lepší vstup prožilo Kladno

Hradec měl v úvodu utkání plné ruce práce, ale také kus štěstí a především skvělého Michala Mahdala. Kladenští hokejisté totiž do zápasu vlétli s velkým elánem. Po dvou minutách měl dvě gólové šance Josef Šroubek, obě mu však východočeský brankář sebral. Silný útok domácího PZ nedával hradecké obraně spát.

Na druhé straně ledu se Hradečtí prezenovali úspěšným forčekingem, který jim také připravil několik náznaků. Po útočném faulu ale vrátili soupeře na koně. V přesilovce létalo kolem Mahdala spousta tečovaných puků a když už jeden neskončil na jeho chráničích, Hovsepyanovu střelu odrazila tyč. Oboustranně útočná hra zatím ke gólu nevedla.

V čase 18:28 se v souboji u hrazení zranil jeden z domácích hokejistů a rozhodčí kvůli krvavým stopám na ledě první třetinu předčasně ukončili. Její zbytek se dohrával až po přestávce a přinesl hradeckým barvám první radost! Přečíslení Bridy s Čápem gólem neskončilo, ale odražený puk si dojel Tomáš Šťastný a nekompromisně ho poslal do odkryté brány – 0:1.

Jen krátký moment Lvy znejistil

Svěřence Miloše Říhy to ohromným způsobem nakoplo, najednou jim patřil celý led. Další příležitosti měli Čáp či Šťastný, ovšem až početní výhoda znamenala druhou branku. Právě Zdeněk Čáp se na modré čáře krásně zbavil dvou soupeřů a propálil vše před sebou. Pouhých 33 sekund nato se z úhlu prosadil Milan Valášek, Hradec tak završil skvělou pasáž – 0:3!

Domácí hokejisté byli pod dekou a ani následná přesilovka jim vůbec nepomohla. Ve 33. minutě ale dostali další, ve které už poprvé promluvili do skóre. Matúš Kováč sice Vojtěcha Butora zablokoval, ale pak v pádu nešťastně dotlačil kotouč i s Michalem Mahdalem za čáru – 1:3. Kováč ještě navíc inkasoval dvouminutový trest a hradecké oslabení pokračovalo.

Hodně důležitou chvíli, která mohla vést k obratu sil a zápasu, však Lvi zvládli. Před druhou sirénou pak přidali nesmírně důležitý úder a odmítli tlak PZ. Kováč vystřelil od modré a Lukáš Nedvídek ho tečoval, načež si odraženou gumu našel a snadno zakončil do prázdné – 1:4!

Hradečtí bez vrásek dokráčeli k výhře

Za tříbrankového rozdílu se hra uklidnila. I přesto se po hradecké chybě dostal do šance kladenský lidr Vojtěch Butor, ale Michal Mahdal prokázal svou pohotovost zásahem betonem. Jeho spoluhráči na to pak zareagovali tím nejlepším možným způsobem. Svůj druhý gól zaznamenal Milan Valášek, jenž si počkal na Pravdovu přihrávku zpoza brány a na druhou tyč trefil přesně – 1:5.

Hradecká lavina přinášela další a další příležitosti, ovšem ty za zády brankáře Martina Černého nekončily. Naději v oblasti teorie následně domácím vykřesal Norair Hovsepyan, který zakončil chytrý zpětný pas Veselého – 2:5.

Drama ale bylo na míle daleko. Vynikající brankovou potenci nejzkušenějších hráčů Hradce Králové navíc v přesilovce potvrdil Zdeněk Čáp, jehož druhý úspěch se zrodil díky teči jednoho z domácích – 2:6.

V úvodním utkání baráže se tak zrodil jednoznačný výsledek ve prospěch Královských lvů. Druhý souboj mezi Ústím nad Labem a Vsetínem naopak přinesl vyrovnanou hru a šedesát minut branku nenabídlo. Až nájezdy rozhodly o ústeckém vítězství 1:0.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Martin Bartoň 0 0 0 -1 0
Michal Brida 0 2 2 2 2
Zdeněk Čáp 2 1 3 0 0
Marek Červený 0 0 0 2 0
Pavel Hlavatý 0 1 1 2 0
Lukáš Kastner 0 0 0 -1 0
Matúš Kováč 0 1 1 1 2
Martin Matějček 0 0 0 -1 0
Lukáš Nedvídek 1 0 1 2 0
Tomáš Pištora 0 0 0 0 0
Lukáš Pravda 0 2 2 2 2
Tomáš Půlpán 0 1 1 -1 4
Dominik Rejl 0 0 0 2 0
Tomáš Šťastný 1 1 2 2 2
Michal Štědrý 0 0 0 2 0
Milan Valášek 2 0 2 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Michal Mahdal 60 32 2 30 93,75 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (Královští lvi Hradec Králové):
Začátek byl z obou stran hodně rozlítaný. Nejdřív měl šance soupeř, pak my, hrál se hodně rychlý útočný hokej. Přesto byl stav 0:0. V odloženém zbytku první třetiny jsme dali gól, který nám hodně pomohl. Soupeře jsme začali přehrávat, hráli jsme pořád v jeho třetině. Za stavu 3:0 jsme ale paradoxně místo uklidnění začali dopředu zbytečně bláznit a soupeř měl tři přesilovky za sebou, které jsme ubránili s jedním smolným gólem. Brankou do šatny jsme se ale uklidnili. Ve třetí třetině už jsme bránili, čekali na brejky a měli další šance. Přijeli jsme si pro tři body, a za ně jsme rádi. Soupeř ale i přes ten výsledek vůbec nevypadal špatně.