Aktuální zprávy z klubu
st 6.7.2022 | Pavel Tureček, Daniel Krátký | Foto: Mužstvo, které pro Hradec Králové vybojovalo extraligu

Hradecká historie: Sen se stává realitou, Stadion je extraligový

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází pravidelně každou středu a neděli a tentokrát to bude opravdu veselé. Pamatujete, jak tehdejší Stadion vybojoval pro Hradec Králové extraligovou příslušnost?

Na počátku devadesátých let už se hokejové kluby musely zejména spoléhat na shánění sponzorských peněz na svou vlastní činnost. To víte, už bylo po revoluci. V Hradci Králové byla navíc menší komplikace v tom, že v nedalekých Pardubicích se hrála nejvyšší soutěž už dlouhá léta. A poměrně často a zhusta tak mířili do města perníku za hokejem i nadějní hradečtí mladíci.

Od roku 1991 však začal do hradeckého sportu promlouvat MUDr. Jan Voda, nynější úspěšný kardiolog žijící v americké Oklahomě. Každopádně se ale jednalo o hradeckého rodáka a dokonce někdejšího hokejistu nedaleké Jaroměře. K fotbalu si po určité době přibírá i lední hokej, který v té době stojí na určitém rozcestí. Do extraligy je totiž poměrně daleko a nižší soutěže nejsou ani zdaleka tak atraktivní, aby se hráči mohli živit jen hokejem. Spousta z nich tedy dává přednost podnikání či práci v oboru, který vystudovali.

Jedna nehradecká, ale důležitá fotografie. MUDr. Jan Voda byl znám hlavně jako mecenáš hradeckého fotbalu, který si hokej přibral až následně. Ale hokej dokonce i sám hrál. Na snímku v dresu Jaroměře stojí třetí zleva. Spolu s ním hráli hokej za Jaroměř i hradečtí fotbalisté. Na snímku například Zdeněk Krejčí, stojící dole vprav od dvou hráčů v přilbě. | foto: Sport pod Bílou věží

Před sezónou 1992/93 ale mužstvo tehdejšího Stadionu výrazně posílí. Do týmu přišel dokonce i odchovanec Petr Prajsler, který si několik let předtím po své emigraci zahrál zámořskou NHL v dresech Los Angeles a Bostonu. Stal se kupříkladu i jedním ze spoluhráčů slavného Waynea Gretzkého. A na jeho pozdější Prajslerovky čili ruské blafáky vzpomíná mnoho hradeckých příznivců ještě dnes.

Snahou klubu bylo tehdy bojovat a ideálně vybojovat si místo mezi československou hokejovou elitou. To se povést nakonec nemohlo, ale nebylo to na závadu. Došlo totiž k rozpadu Československa, a tak se tedy hrálo o postup do nové české extraligy. Ale v základní části, ani ve finálové skupině nebyly výkony a výsledky mužstva vedeného trenérem Karlem Fraňkem ideální.

Fanoušci královéhradeckého Stadionu na výjezdu v Třinci | foto: Alexandra Mlejnková / Hradecké noviny

Ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů rozhodoval proti Slavii Praha až pátý domácí zápas. Ale týmu se nakonec povedlo uhrát první play off sérii v historii hradeckého hokeje, Stadion tak byl rázem pouhé tři výhry od vysněné účasti mezi elitou. Z Třince si přiváží domů nerozhodný stav 1:1 na zápasy. A doma může rozhodnout! Nikdy v historii nebyl hradecký zimní stadion tak zaplněn jako v březnových dnech roku 1993. Třetí zápas nakonec skutečně vyhrává domácí mužstvo 5:3 a je už jen krůček od extraligy. Hala se i ve druhém domácím duelu zaplní do posledního možného místečka: Je tu možnost vybojovat postup, navíc doma v Hradci! Nakonec ale výsledek po samostatných nájezdech určí, že rozhodovat se bude v Třinci.

A tam je to tuze napínavé. Po šedesáti minutách infarktového duelu totiž mají obě mužstva stále vyrovnanou šanci na postup do extraligy. Skóre je vyrovnané, ale domácí jsou v mírné výhodě. Na trestné lavici totiž sedí hradecký Brázda. Nakonec se ale výhoda a postup překlopí do červenožluté. Radomír Brázda dostává po vypršení trestu přesný pas od Patrika Martince a 25. března 1993 posílá HC Stadion Hradec Králové poprvé mezi hokejovou elitu. Oslavy a očekávání jsou obrovské, málokdo si ale umí jen představit, co se za několik málo sezón s hradeckým hokejem stane.

Reportáž tehdejších Hradeckých novin informující o postupu Stadionu mezi elitu.


Pokud i vy patříte mezi pamětníky či milovníky hradecké hokejové historie, anebo máte zajímavé historické materiály, redakce bude ráda za jejich poskytnutí. Pro více informací napište prosím na redakce@mountfieldhk.cz


Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: