Preview k zápasu
st 3.2.2021 | Daniel Krátký

Střetnutí o důležité body! Hradec vyzve v boji o čtyřku Liberec

V rámci předehrávky 43. kola hokejové extraligy zavítají hokejisté Mountfieldu HK ve čtvrtek do Liberce, kde je čeká třaskavý souboj šelem. Na severu Čech se však hradeckým Lvům dlouhodobě nedaří, v základní části nejvyšší hokejové soutěže u nás zde dokázali zvítězit pouze jednou. Ale svěřenci Vladimíra Růžičky mají velkou motivaci – v případě výhry by se na svého soka mohli v souboji o čtyřku dotáhnout. Povede se to? O tom se přesvědčíme od 18:00.

„Chceme se na ně dotáhnout!“

#58 Jan Veselý (před zápasem v Liberci)

V úterý si hokejisté Mountfieldu HK poradili s Berany ze Zlína, které porazili 5:2. Radost z výhry měl pochopitelně i Jan Veselý, který zaznamenal první bod v hradeckém trikotu. „Zlín je hodně houževnatý a nepříjemný soupeř pro každého v extralize. Hráli celkem dobře a já jsem rád, že jsme se s tím celkem dobře popasovali. Podařilo se nám zápas otočit, to bylo super. Uklidnil nás pak gól Kevina Klímy, který ujel v oslabení. Zvládli jsme to dobře,“ hodnotí rodák z Jaroměře duel 42. kola hokejové extraligy.

A jak se tedy vůbec zrodil gólová nahrávka? „Zaparkoval jsem se do své pozice před bránu a přišla první střela od Nedyho (Richarda Nedomlela), která přeletěla přes bránu, pak přišla druhá, po které už gólman musel do zákroku. Já jsem se snažil mu to dát ještě mezi nohy, což mám natrénované. A když jsem pak objel bránu, tak si Filip Pavlík hezky klepnul a trefil to parádně,“ je rád hokejista, který si prošel mládeží v sousedních Pardubicích, kde také nastoupil poprvé do extraligy.

Svůj první extraligový zápas odehrál Jan Veselý proti Liberci a právě na sever Čech míří hokejisté Mountfieldu HK k dalším střetnutí. „Bude to moc důležitý zápas, Liberec je o pár bodů před námi. Chceme se na něj dotáhnout, abychom se dostali do čtyřky. Oni hrají dlouhodobě výborný hokej, mají hráče vyhrané z Benátek, takže mají kam sáhnout,“ má jasno vytáhlý forvard, který platí za velkého střelce. O svou větší šanci v extraligovém mužstvu však musel delší dobu bojovat. „Myslel jsem, že sem přijedu jen na jeden zápas, a pojedu zpátky do Kolína, ale mám nějaké informace, že byl trenér spokojený, takže jsem tady zůstal. Jsem za to strašně rád a věřím, že nějaké starty ještě přidám a budu tady co nejdéle,“ uzavírá před utkáním 43. kola hokejové extraligy bývalý hráč Motoru či Slavie.

JaroslavVlach
Rodák ze středních Čech prožívá v dresu Liberce životní sezónu, v současné době má na kontě již 28 bodů (15 gólů a 13 asistencí), čímž o celých 13 kanadských bodů vylepšil své dosavadní kariérní maximum.

Liberec? S Plzní, Hradcem a Boleslaví bojuje o čtyřku

Tygři jsou po novém roce v dobrém rozmaru, svěřenci Patrika Augusty se dokázali dostat mezi nejlepší čtyřku, i když zatím o ni musejí s Hradcem a Plzní a Mladou Boleslaví ještě bojovat. V lednu Tygři zažili pravděpodobně nejúspěšnější měsíc dosavadní sezóny, jelikož nebodovali pouze v jednom zápase, a to v duelu s Olomoucí, který prohráli 1:2. Ale nevypadá to, že by Liberečtí v únoru svou formu ztratili, v posledním utkání si totiž s chutí zastříleli proti Litvínovu, který zničili 6:1.

Hokejisté Liberce jsou v extralize nejlepší na buly, procentuálně vyhrají centři Tygrů přes 57,84 % vhazování. To pomáhá jak v oslabeních, tak také v přesilových hrách, ve kterých Severočeši nasázeli již 30 branek, což je třetí nejvyšší počet v soutěži. Úspěšnost v početních převahách mají svěřenci Patrika Augusty čtvrtou nejlepší s úspěšností lehce přes dvacet procent (20,53 %). V početních nevýhodách je Hradec Králové nejlepší v extralize, Liberec je o dvě příčky za ním s úspěšností 86,52%.

Velkou oporou liberecké sestavy je Petr Kváča, mladý brankář, na kterého v draftu v roce 2017 ukázalo Colorado. Bývalý brankář Motoru či Třince je jedním z hlavních důvodů, proč se Liberec dostal do elitní čtyřky. Statisticky je nejlepším gólmanem extraligy jak v průměrné úspěšnosti (93,00 %), tak i v průměru inkasovaných branek 1,97 %. V lednu navíc v všech zápasech, do kterých naskočil, neinkasoval více než tři branky. Libereckou ofenzívu naopak táhne především Michal Birner (11+23) s Radanem Lencem (17+15), kteří nasbírali přes třicet kanadských bodů. Životní sezónu prožívá také Jaroslav Vlach (15+13), odchovanec Kolína.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Blain, Nedomlel, Jank, Graňák, F. Pavlík, Šalda, Gaspar – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Lev, Cingel, Smoleňák – Pilař, Veselý, Jergl.