Aktuální zprávy z klubu
ne 2.2.2020 | Klára Petrásková

Finálový speciál #4: Kdo patří mezi největší tahouny Frölundy?

Kdo viděl soupisku Frölundy, ten ví, že na papíře jí síla určitě nechybí. A kdo viděl Indiány i hrát, musí připustit, že nabitý tým své předpoklady rozhodně potvrzuje. Švédům se pravidelně daří v CHL i domácí soutěži, nejinak je tomu i letos. Kdo ze silného kádru má na úspěšných taženích největší podíl? Vybrali jsme pět hokejistů, kteří by ve finále měli patřit mezi největší frölundské tahouny!

JoelLundqvist
Liga mistrů 2019/20:
11 zápasů
7 gólů
4 asistence
+/- +5

Joel Lundqvist – lídr na správném místě

Kapitán, lídr týmu, produktivní hráč. Ač věkově už nepatří k hokejově nejmladším, o kvalitách Joela Lundqvista nemůže být pochyb. Švédský útočník zasvětil velkou část své kariéry právě Indiánům, v jejich dresu oslavil už řadu úspěchů – čtyřikrát s nimi získal titul ve švédské SHL, třikrát v Lize mistrů. Od svého návratu ze zámořské NHL už jedenáct let neoblékl jiný dres než ten frölundský (a samozřejmě reprezentační), stejnou dobu mu patří u Indiánů i role kapitána.

I v sedmatřiceti letech patří letos k nejproduktivnějším hráčům svého mužstva, ve švédské nejvyšší soutěži posbíral za 33 zápasů 25 bodů (12+13), v CHL stihl v 11 duelech sbírat v průměru bod na zápas (7+4). Kvality lídra prokázal naposledy ve druhém semifinále proti Lulee, kdy Frölunda za stavu 0:1 potřebovala k postupu vstřelit minimálně tři branky. Vstřelila je – na první z nich Lundqvist nahrál, tu druhou dokonce sám vsítil. Jeho lídrovské schopnosti a podíl na postupu Indiánů až do finále tak i díky tomu zpochybnit nelze.

RyanLasch
Liga mistrů 2019/20:
12 zápasů
6 gólů
15 asistencí
+/- +5

Ryan Lasch – spolehlivé eso v útoku

Tenhle Američan to s hokejkou zkrátka umí, k jeho hernímu stylu mu navíc sedl i švédský hokej. S jednoletou švýcarskou přestávkou působí Ryan Lasch ve Frölundě už pátou sezónu, zatím se vždycky v součtu vyhoupl v průměru na alespoň jeden kanadský bod na utkání. Jeho předností je tedy čich na góly, ty ale umí nejen sám dávat – ve většině případů svou šikovností připraví brankovou situaci spoluhráčům.

Třiatřicetiletý útočník válí pravidelně také v Lize mistrů. Zatímco loni posbíral ve 13 kláních 22 bodů (5+17), letos může svůj osobní rekord ještě vylepšit – aktuálně má totiž na kontě bodů 21 (6+15). Velkým plusem spolehlivého forvarda v CHL je také jeho herní slušnost – v aktuálním ročníku totiž nevyfasoval ani jeden trest. A ještě jedna věc, proč by si na něj měli dát Hradečtí pozor. Ve dvou vzájemných zápasech ze základní skupiny H to byl právě Lasch, kdo přispěl proti Mountfieldu nejvíce kanadskými body – jeden gól dal a na dva nahrál.

AndersGrönlund
Liga mistrů 2019/20:
12 zápasů
1 gól
8 asistencí
+/- +6

Anders Grönlund – bek, kterému sedí CHL

Ve Frölundě se během SHL sice najdou beci, kteří Anderse Grönlunda převyšují ve sběru kanadských bodů, tomuhle jednatřicetiletému obránci ale letos prostě sedly zápasy Ligy mistrů. S devíti body za gól a osm asistencí je nejproduktivnějším zadákem, velmi pozitivní bilanci má také v tabulce pravdy, kde se pyšní šesti plusovými body. Bodově se mu navíc coby obránci poměrně dařilo i v létě pod Bílou věží, při indiánské výhře 4:3 totiž tehdy zaznamenal dvě brankové nahrávky.

A odkud hokejové kroky Grönlunda do Frölundy přivedly? Švédský bek strávil většinu kariéry ve své rodné zemi, mezi lety 2015 a 2017 však působil dvě sezóny v Rakousku a Norsku, v zemi fjordů si vysloužil i roli kapitána. Se zastávkou v druhé nejvyšší švédské soutěži (IK Pantern) se pak probojoval právě do Frölundy, kde působí již druhým rokem a loni s Indiány už slavil mistrovský double – titul v CHL i SHL.

SamuelFagemo
Liga mistrů 2019/20:
10 zápasů
7 gólů
5 asistencí
+/- +9

Samuel Fagemo – dravé a produktivní mládí

Jestli jste v posledních letech sledovali juniorský hokej, jméno tohohle mladíka vám nemohlo uniknout. Samuela Fagema draftovali loni do Los Angeles a nadějný útočník ukazuje své kvality i letos. Jedním z vrcholů sezóny pro něj bylo mistrovství světa dvacetiletých, z nějž si odvezl bronz a také místo v All-Star týmu turnaje. V devatenácti letech má navíc na kontě už i mistrovský titul ze švédské nejvyšší ligy i z Ligy mistrů, v roce 2018 pomohl reprezentaci k třetímu místu na šampionátu osmnáctiletých.

Šikovný hokejista je na ledě vidět i v letošní Champions Hockey League. Za 10 utkání vstřelil 7 gólů a přidal 5 asistencí, spolu s Lundqvistem je tak Fagemo v této soutěži nejlepším frölundským střelcem. A navrch má ve statistice 9 plusových bodů, v čemž je z Indiánů vůbec nejlepší. Zkrátka a jednoduše – o tomhle šikulovi neuslyšíme jenom v nadcházejícím finále, ale také v následujících letech v kontextu světového hokeje.

JohanMattsson
Liga mistrů 2019/20:
11 zápasů
89,39% úspěšnost zákroků
2,44 gólu/zápas

Johan Mattsson – gólman, jenž se dokáže vybičovat

Je pravdou, že v SHL není Johan Mattsson jasnou jedničkou a o brankoviště se dělí s Niklasem Rubinem, v Lize mistrů však odchytal většinu zápasů. A i když jeho čísla nejsou oslnivá, v klíčových duelech dokázal podržet. Sedmadvacetiletý gólman odchytal až na pár minut celé play off a oproti minulým létům v dresu Frölundy tak dostal v Champions Hockey League více prostoru.

Indiáni v osmifinále, čtvrtfinále i semifinále první mač prohráli, v odvetném se tak museli spolehnout na produktivní lídry a dobrý výkon brankáře. A přestože úspěšnost zákroků nedosahuje v Mattssonově podání v CHL ani na 90 %, právě v těchto klíčových mačích svůj tým podržel. V podobném duchu by se tedy k parádnímu výkonu mohl vyšvihnout i v úterním finále.

Finálový speciál: