Aktuální zprávy z klubu
ne 10.7.2022 | Pavel Tureček, Daniel Krátký | Foto: Archiv Pavla Turečka | Momentka z domácí premiéry proti Spartě

Hradecká historie: Z extraligové pohádky zpět na tvrdou zem

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází pravidelně každou středu a neděli. A nyní bude referovat o první neslavné sezóně v extralize, kterou Stadion Hradec Králové zakončil neúspěšnou baráží.

Postupové nadšení trvá i přes léto. Úspěšně se prodávají permanentní vstupenky, přichází rovněž nadějný obránce Nedoma. Kapitán Prajsler ve smyslu amerického pozitivního myšlení tipuje v předsezónním dotazníku Hradec na titul. Do Kladna s mužstvem míří stovky fanoušků.

Zprvu doplácí mužstvo na nezkušenost s nejvyšší soutěží, ale postupně se otrká a zjistí, že hrát se dá s každým. Důkazem jsou výhra ve Vítkovicích, či domácí deklasování Zlína v poměru 9:1. Cenná je i remíza v derby v Pardubicích. V třaskavém zápase vedou domácí po většinu zápasu, Stadion heroickým závěrem zachrání remízu. Drží se ve středu tabulky, zimní stadion je takřka vždy zcela zaplněn a nadějně to vypadá i s účastí v play off. Ale v souvislosti s finančními a organizačními nejasnostmi ve vedení klubu se nakonec výsledky zhorší.

Odchází i produktivní obránce Nedoma. Petr Prajsler odmítá ve valné většině sezóny nastupovat z důvodu nevyjasněných smluvních záležitostí. Po základní části, která skončí předposledním jedenáctým místem, musí mužstvo podstoupit play-out sérií s Jihlavou. Ta nedopadne dobře, a tak svěřenci Karla Fraňka padají do baráže o extraligu.

Extraligové mužstvo před zahájením sezóny 1993/94. Nahoře zleva: Nemeček, Čihák, Nedoma, Pahulák, Zima, Hrdina, Štěpánek. Třetí řada zleva: masér Hovorka, Kudrna, Divíšek, Měsíček, Koreček, Ficenec, Tomáš Martinec, Blaško, vedoucí mužstva Seidl. Druhá řada zleva: ředitel klubu Zima, sekretář Šubrt, Mareček, Luštinec, Zadražil, Pavlíček, Nohejl, Klemenc, Ševčík, Táborský, sekretář Martinec. Dole zleva: Barta, Filip, trenér Franěk, Patrik Martinec, asistent trenéra Řehák, Prajsler, Horyna. | Foto: Archiv Pavla Turečka

V ní je ale připraven naprosto suverénní Vsetín, přičemž tím pomalu odstartuje pověstnou valašskou jízdu, zakončenou nakonec šesti mistrovskými tituly. Na vzestupu je i Slavia, která se na baráž posílí Vladimírem Růžičkou. Hradecké mužstvo je doplněno trojicí mladých Finů Poulsenem, Hyttinenem a Ahlroosem.

Výsledky v čtyřčlenném poli ale nejsou úplně ideální. V předposledním kole by bývalo stačilo doma porazit Slavií a záchrana by byla blízko. Je to právě Vladimír Růžička, kdo promluví do dalšího vývoje v českém klubovém hokeji. V Hradci nastřílí hattrick, mužstvo z Edenu si odváží výhru 6:5 a takřka i praktickou jistotu v tom, že nahradí právě HC Stadion v nejvyšší soutěži.

Baráž zakončí Hradečtí prohrou ve Vsetíně 1:7 a tím zpečetí sestup v podstatě "do roka a do dne." Co s hradeckým hokejem dál bude, to nikdo neví. Původní plány jsou, i přes odchod hlavních opor Tomáše a Patrika Martincových, Brázdy, Zimy či Měsíčka, optimistické. Jak to nakonec všechno dopadne znalci vědí a ti ostatní se to dozvědí v dalších dílech.

Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: