Aktuální zprávy z klubu
st 13.7.2022 | Pavel Tureček | Foto: Archiv Pavla Turečka | Derby se hrála jen v rámci letní přípravy. V létě 1998 podlehl HC Lev doma Pardubicím před pětistovkou diváků 3:7.

Hradecká historie: Hledání dna. Smutná kapitola klubové historie

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál vychází pravidelně každou středu a neděli. A nyní bude referovat o tom, jaké klima v klubu panovalo po sestupu z extraligy v roce 1994.

Po sestupu z extraligy v březnu 1994 opustily mužstvo největší opory. Nicméně přes léto to chvilku vypadalo, že klub se bude pokoušet o návrat do nejvyšší soutěže. Nakonec ale skončil s podporou hokeje MUDr. Voda, jenž se nadále věnoval už jen fotbalu. Omlazené hokejové mužstvo bojovalo už pod názvem HC Lev ve středu tabulky prvoligové soutěže. Diváky, rozmlsané extraligou, navíc druhá nejvyšší soutěž příliš netáhla.

Nakonec z toho bylo předkolo play off, jenže dvě porážky s Ústím znamenaly rychlý konec sezóny. Před tou další východočeský celek oznámil odchody dalších opor. Pod Bílou věž sice dorazili polský reprezentant Truty nebo Rus Popov se zkušenostmi z tamní nejvyšší soutěže, ale ve druhé čtvrtině soutěže se mužstvo "usadilo" na posledním místě, tam také zůstalo až do konce základní části. V baráži o záchranu druhé nejvyšší soutěže navíc pokračoval Hradec Králové v nevýrazných výkonech. A tak v posledním zápase sice hráči oslavili vítězství, ale to už bylo zřejmé, že přišel v pořadí druhý sestup v krátké době.

Momentka ze zápasu proti Havlíčkovu Brodu v první lize. | Foto: Archiv Pavla Turečka

Tristní nebyly jen výsledky, na zápasy přicházela mnohdy jen stovka nejvěrnějších. Po čtvrt století to bylo znovu tak, že hokej ve městě pod Bílou věží se nacházel jen a pouze ve třetí nejvyšší soutěži. Ovšem oproti sedmdesátým létům, kdy vše už prakticky od okamžiku neúspěchu v kvalifikaci směřovalo k návratu, byla tentokrát situace jiná.

Z extraligové sestavy nezbyl prakticky nikdo a klubová pokladna zela takovou prázdnotou, že se klub musel uchýlit k prodeji práv na extraligu juniorů. Několik let si příznivci pokládali otázku, zda už je to to dno, od nějž je možno se odrazit. A pořád nic.

V třetí nejvyšší soutěži to hned v prvním ročníku nevypadalo vůbec dobře. Silná moravská skupina, amatérské podmínky a hodně cestování. Až výhra v posledním kole na ledě první Třebíče znamenala záchranu před pádem do regionálního přeboru. Další dvě sezóny se Lvi drželi ve středu tabulky. Přesto neměl hradecký hokej zdaleka vyhráno.

Další díly seriálu o historii hradeckého hokeje: