Zápasy
út 4.12.2018 | Petr Šatalík

34 sekund ve třetí části rozhodlo! Hradec porazil lídra z Třince 4:2

Mountfield má za sebou další těžké, ale krásné utkání. Po souboji s Vítkovicemi si připsal skalp druhého protivníka ze Slezska, Oceláře přehrál 4:2. První třetina byla divoká, Třinec vedl, Lvi otočili, ale svěřenci Václava Varadi stihli ještě do přestávky srovnat. Ve druhém dějství byli Lvi o poznání lepším celkem, ale žádná branka nepadla. Do třetí části vstoupil lépe Třinec, jenže pak vstřelili Východočeši dva góly během 34 vteřin a o zápase bylo rozhodnuto! Hradec se tak znovu vyhoupl na druhé místo extraligy.

Trenér Tomáš Martinec musel po utkání s Vítkovicemi změnit složení svých útočných řad. Na už tak početnou marodku forvardů přibyl Matej Paulovič, naopak návrat z ní zaznamenali Patrik Miškář, který se objevil na křídle třetí formace a Tomáš Vincour, jenž nastoupil v druhé lajně. Místo nezbylo pro Jaroslava Dvořáka.

Na zajímavé situace bohaté dějství skončilo remízou

Duel Hradce s Třincem začal šťastným gólem Ocelářů v čase 00:59. Guntis Galvinš vystřelil z levého kruhu, kotouč trefil do rány padajícího Dragouna, od kterého se odrazil do vzduchu, přeplachtil Maxwella a skončil v síti Mountfieldu. Ten ale s odvetou neotálel, do tří minut srovnal. Zámorský si ve vlastním pásmu všiml najíždějícího Michala Dragouna a poslal mu dalekonosnou milimetrovou přihrávku na útočnou modrou. Hradecký forvard se tak dostal do úniku, Hrubce prostřelil mezi betony a srovnal – 1:1.

Od tohoto okamžiku měli Lvi na hrací ploše převahu. Rákos pronikl za beky Slezanů, ale jeho bekhendový pokus zlikvidoval Hrubec ramenem. Hradec přesto již před polovinou první třetiny zápas otočil. Dragoun předal v útočném pásmu puk Radovanu Pavlíkovi, ten se ke kleci soupeře otočil v předbrankovém prostoru zády, krátkou přihrávkou vrátil touš do druhé vlny najíždějícímu Tomáši Vincourovi, který zamířil přesně ke vzdálenější tyči – 2:1.

Za tři minuty však bylo znovu vyrovnáno, Oceláři zaznamenali druhý šťastný gól. Vincour při rozehrávce špatně zpracoval puk, který zůstal ležet před Erikem Hrňou, jenž jej z bezprostřední blízkosti propašoval skrz Maxwella do sítě – 2:2. Zajímavý duel pokračoval tvrdými střety na obou stranách. Hrňa si následně mohl připsat druhou branku v rychlém sledu, když z vrcholu pravého kruhu pálil již do poloprázdné brány. Gólman Lvů strčil do dráhy letu puku brusli a s přízní Fortuny uhájil vyrovnané skóre, které platilo i po první siréně.

Mountfield ovládl led, Hrubec ale odolával

Start druhé dvacetiminutovky nabídl další zajímavé situace, především na straně Východočechů. Smoleňák se ihned po buly otočil na levém kruhu a směřoval kotouč na klec soupeře. Hrubec ale předvedl parádní zákrok betonem a touš vykopl do rohu. Hradci pak extrémně vyšlo střídání, během něhož pálili na bránu soupeře postupně Smoleňák, Chalupa i Koukal. Gólman Ocelářů však své mužstvo podržel několika dobrými zákroky a zachoval vyrovnaný stav.

Hrubec byl nejlepším mužem Třince druhého dějství. O několik chvil později zlikvidoval také samostatný nájezd Zámorského, který se ho snažil překonat bekhendovým blafákem, ale narazil na lapačku gólmana Slezanů. Třinečtí se ve třicáté minutě na chvíli vzpamatovali, předvedli pěknou kombinaci, na jejímž konci pálil z vrcholu levého kruhu Chmielewski, ale Maxwell se proti jeho pokusu stihl přesunout včas.

Aktivní Zámorský následně překvapivě vystřelil od modré čáry, když dříve signalizoval nahrávku parťákovi v obraně. Touš prošel za záda Hrubce, gólman Ocelářů jej však svým zásahem zpomalil a obránce Galvinš zabránil tomu, aby projel do sítě. V závěru dějství se hnali Oceláři do situace dva na jednoho, ale Hrňa mířil nepřesně. Na druhé straně se v obdobné pozici ocitli Lvi, Vincour přihrál křižně Zámorskému, který ale v obrovské rychlosti nedokázal dobře zamířit, a tak byl i po čtyřiceti minutách stav nerozhodný.

Hradec rozhodl během 34 vteřin

V úvodu třetího dějství byli aktivnější Oceláři. Růžička si sjel z pravé strany na osu hřiště a z bezprostřední blízkosti zakončoval bekhendem, leč nepřesně. Na druhé straně nabízel přihrávku do zajímavého prostoru Miškář, ale Rákos nebyl na adrese doručení včas. Následně se v obrovské šanci sám před Maxwellem zjevil Bukarts, který udělal gólmanovi Lvů parádní kličku a svým zakončením orazítkoval břevno svatyně Východčechů.

Třinečtí přebrali otěže zápasu a tlačili se před Maxwella, Růžička dostal puk na svou oblíbenou pozici na levém kruhu a prudkou ranou rozvlnil boční síť svatyně Mountfieldu. Náhle ale udeřilo na druhé straně, a to dvakrát v rychlém sledu za sebou. Nejprve předvedli parádní výpad skvěle přihrávající Chalupa a naprosto přesně zakončující Michal Dragoun, který vymetl bližší horní růžek. O 34 sekund později dostal Dominik Graňák kotouč na osu hřiště k modré čáře a po jeho střele vedl Mountfield již 4:2!

Oceláři zbraně nesložili, za chvíli to zkoušel Chmielewski, ale proti jeho ráně z levé strany zasáhl Maxwell lapačkou. Slezané bojovali až do konce, dvě minuty před třetí sirénou se rozhodli odvolat brankáře Hrubce a zkusili hru se šesti bruslaři v poli. Krom několika závarů před bránou Lvů však nedocílili ničeho. Hradec porazil Třinec 4:2 a vrátil se na druhou příčku extraligové tabulky. Oceláři poznali naopak poprvé po deseti zápasech hořkost porážky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Juraj Bezúch 0 0 0 0 0
Maris Bičevskis 0 1 1 1 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 3 0
Michal Dragoun 2 1 3 2 0
Dominik Graňák 1 0 1 3 6
Matěj Chalupa 0 1 1 1 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 12
Tomáš Linhart 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 -1 0
Radovan Pavlík 0 1 1 1 0
Sébastien Piché 0 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 0 1 0
Mislav Rosandič 0 1 1 0 2
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Tomáš Vincour 1 0 1 0 0
Lukáš Vopelka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Brandon Maxwell 60 22 2 20 90,91 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/5403405