Rozhovory
st 10.2.2016 | Jan Vavřina

První dojmy Václava Sýkory? Dobrý pocit z kabiny a komunikace s trenéry i vedením

Václav Sýkora toho má hokejově hodně za sebou. Coby hráč získal pět československých titulů, reprezentoval svou rodnou zemi. Po ukončení kariéry se dal ihned na trenérskou dráhu, na které během osmadvaceti let nasbíral nepřeberné množství zkušeností v Čechách i v zahraničí, dosáhl na velké úspěchy. Od října 2015 byl bez angažmá, to ale už neplatí. Stal se totiž asistentem – konzultantem v hradeckém hokejovém klubu, a o motivaci má zase postaráno.

Ve středu jste se stal součástí realizačního týmu Mountfieldu HK, co rozhodlo o tom, že jste nabídku vedení klubu přijal?
Hlavně to že se představa Hradce a moje v podstatě shodovala. Po návratu z Ruska jsem byl téměř rozhodnutý, že tuhle sezónu se už jako hlavní trenér nebudu do ničeho zapojovat a angažovat. Právě varianta, že bych rozšířil trenérský štáb, mě oslovila.

Jak dlouho jste byl s vedením v kontaktu?
Byla to otázka konce minulého týdne.

Na pozici hlavního kouče působí Vladimír Kýhos, komunikovali jste spolu před vaším příchodem?
To bylo první, co mě napadlo. Je to trošku nestandardní situace u týmu, který je na špici extraligy. Dokážu se vžít do pocitů Vládi, ale já jsem se s ním spojil, řekli jsme si představu a já mu znova zdůraznil, že pouze rozšiřuju trenérský štáb. Že se budu snažit vypomáhat a budu k dispozici možná víc v roli konzultanta. Vyloženě kompetence, jak se rozdělí, kdo co bude mít na starosti, je na jeho rozhodnutí. Co se týče asistentů Tomáše Martince a Michala Tvrdíka, tak na to to nemá absolutně vliv, tam ty pozice zůstávají. V podstatě to beru jako konzultační výpomoc.

Radikálně něco měnit není nutné, ani bych to nechtěl

Řešili jste také vaše kompetence? Co byste měl do mužstva přivést?
Bavili jsme se také o tom, že jsem v extralize pět let nepůsobil. Co se týče vedení klubu, byl spíš zájem o pohled zvenčí, abych se na to podíval trochu jinýma očima, protože jsem byl v jiném prostředí a pracoval v jiné lize. Určitý nezaujatý pohled a názor možná může pomoct třeba při řešení některých věcí a detailů. To chci zdůraznit, protože samozřejmě radikálně něco měnit není nutné, ani bych to nechtěl.

Václav #Sýkora byl s týmem poprvé na tréninku, v průběhu dnešního dne se můžete těšit na rozhovor s ním. Tady jsou ně...

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne 10. únor 2016

Byl jste přítomen už v neděli na utkání se Spartou. Jaký jste měl z předvedené hry dojem?
Neměl jsem moc srovnání, protože jsem předtím viděl jen jedno utkání, a to proti Liberci, navíc ze záznamu na počítači. Myslím, že oba zápasy byly velice kvalitní. Hradec hrál výborně, proti Spartě dvě třetiny. Ta třetí už nebyla taková, ale myslím, že to bylo i průběhem zápasu a vedením Hradce. Samozřejmě Sparta je tak kvalitní mužstvo, že je schopna i za stavu 3:0 se zápasem něco udělat. Ve třetí části do toho šla daleko víc, ale Hradec podal výborný výkon. Je to, dá se říct, taková mentální vzpruha teď před přestávkou a po zbytek soutěže.

Co vám tento zápas napověděl?
Spíš jsem se díval na systém, jaký Hradec hraje, hlavně co se týče obrany. Spíše takové detaily. Beru to ale tak, že z jednoho zápasu nejdou udělat velký závěry. Jsem rád, že se moje angažmá uskutečnilo teď před přestávkou – s prostředím se budu moct líp seznámit, poznat blíže hráče. Bude prostor taky na to prodebatovat s ostatními trenéry různé věci.

Už jste nějakým způsobem řešili, odkud budete sledovat zápasy? Jestli z lavičky nebo z tribuny?
Na to nebyl čas, to jsme ještě neřešili. Samozřejmě bych měl zájem být co nejblíže dění. Ale jak jsem říkal, tohle je v kompetenci Vládi Kýhose, jak si to rozhodne a jak si to bude představovat.

Z kabiny mám dobrý pocit, některé hráče znám

Poslední roky jste působil mimo extraligu, těšíte se na návrat do české nejvyšší soutěže?
Přiznám se, že jsem o tom už moc neuvažoval. Mám nějaký věk a přemýšlel jsem nad tím, jestli budu vůbec pokračovat. To jsem zdůraznil hned po příchodu, že jsem rozhodně neměl ambici přijít ve funkci hlavního trenéra. Jednu nabídku jsem po návratu měl, ale tu jsem odmítl právě z důvodů, že tam byl požadavek, abych šel na pozici hlavního trenéra.

Dostáváte se zpátky do hokejového dění, jste za to rád?
Určitě! To byl osobní hlavní důvod. Ta práce mě baví, a i když v tom trenérským řemesle jsem už hodně dlouho, tak mě ta práce pořád naplňuje. Jsem rád, že můžu být u toho zase blízko.

Mountfield HK nadále posiluje! Tentokrát nikoliv hráčský kádr, ale realizační tým. Na pozici asistenta – konzultanta trenéra přichází zkušený stratég Václav #Sýkora!

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne 9. únor 2016

V Hradci jste sice jen pár hodin, ale i přesto, jaké jsou vaše první dojmy?
Ještě bych to nechtěl hodnotit, na to je strašně brzy. Navíc to byl první trénink po dvou dnech volna, to jsou vždycky takové specifické tréninky, hráči se potřebují zapracovat. Mám dobrý pocity z kabiny, z toho, co jsme si řekli s trenérama i s vedením. Ale co se týče dění v tréninku a na ledě, to je brzy hodnotit.

Určitě jste se seznamoval s týmem skrze soupisku, jak se vám kádr Mountfieldu HK zamlouvá?
Souvisí to s tím, že ty týmy tak moc neznám. Samozřejmě tady znám hodně hráčů podle jména, z těch starších kluků znám některé osobně, někteří pode mnou hráli. Někoho znám, ale spoustu hráčů blíže ne. Podle postavení a výsledků týmu si myslím, že je zde kvalitní kádr a že by měl dosáhnout v sezóně dobrého výsledku.