Rozhovory
so 16.3.2019 | Adam Kodet, Jan Vavřina

Tomáš Martinec: Věřím, že tým ze sebe vydá všechno

Do startu vrcholné části hokejové sezóny pod Bílou věží schází dva dny, stále je tedy čas na bilancování, analyzování a předjímání. Tentokrát se slova ujal samotný hlavní trenér Mountfieldu HK Tomáš Martinec, který v rozhovoru popisuje, jak se tým na nadcházející play off připravuje, jaké jsou jeho silné stránky, co očekává od svého soupeře či jaká je situace s hradeckou marodkou.

Pane trenére, můžete nejprve krátce zhodnotit výkonnost a umístění týmu po základní části?
Celkově můžeme být spokojení s tím, že se nám podařilo umístit se mezi prvními čtyřmi týmy. Hodně důležitý byl pro nás začátek, kdy i přes úvodní porážku jsme do sezóny vstoupili dobře, což byl základ. Kluci začali věřit hokeji, který chceme hrát, a s postupem sezóny se nám dařilo hrát tak, jak jsme si předsevzali a jak jsme trénovali. Měli jsme i štěstí, že se nám vyhýbala vážná zranění a sestava byla stále silná. V závěru se to bohužel trochu nakupilo a zranění bylo moc, což se na týmu projevilo.

Je na týmu znát, že už je play off za dveřmi a hráči jsou na něj patřičně nažhavení?
Přestávka teď byla dlouhá a zatím se mi zdá, že z tohoto pohledu to ještě není úplně ono. Věřím, že se dokážeme zkoncentrovat daleko víc a budeme výborně připraveni.

Budete i vy jako trenéři s týmem v tomto ohledu pracovat?
Myslím, že všichni kluci si to uvědomují a já jen doufám, že z jejich strany nebude převládat přehnaný respekt k soupeři, který by nás mohl brzdit. Věřím, že tým ze sebe vydá všechno a bude hrát takový hokej, který mu je vlastní. Není to tak, že bychom neměli co ztratit. Samozřejmě chceme sérii vyhrát, i když favoritem je soupeř, k čemuž ho předurčuje kvalita kádru.

„Michal Dragoun už letos určitě nenastoupí. Kouky je připraven hrát.“

Tomáš Martinec (o zranění dvou klíčových centrů)

Mění se na vaší taktice a herním stylu něco právě proto, že nastoupíte proti dvojnásobnému mistrovi?
My se určitě nemůžeme rovnat Kometě v kvalitě jednotlivců, má zkušený tým se spoustou starších hráčů. Stavíme hlavně na kompaktnosti, na výborném pohybu a pracovitosti, zároveň budeme muset být disciplinovaní. Chceme hrát hlavně bruslivý fyzický hokej. Soustředíme se převážně na sebe a budeme chtít hrát stejný hokej jako v základní části. Kromě pracovitosti budeme samozřejmě potřebovat i štěstí a dobré načasování.

Láká vás, že můžete být prvním týmem po dvou letech, který Kometu porazí?
Sám za sebe musím říct, že se na sérii tímto způsobem nedívám. Je to play off, na které jsme deset měsíců trénovali a připravovali se na něj. Na jednu stranu můžeme být spokojení, že se nám podařilo skončit do čtvrtého místa, ale vrchol začíná až teď. Je jedno, jestli proti nám stojí Kometa nebo kdokoliv jiný. Uděláme vše pro to, abychom postoupili dál.

Je psychologickou výhodou fakt, že jste Brno letos čtyřikrát porazili a celkově dokonce sedmkrát v řadě?
Věřím, že by to mohla být výhoda pro naše sebevědomí, zejména u mladších hráčů. Je dobré, když budou vědět, že Brno je porazitelné. Na místě je samozřejmě respekt, ale musí mít také zdravé sebevědomí a víru, že můžeme postoupit.

Jakou roli bude hrát v sérii domácí prostředí?
Jsem rád, že začínáme doma a že případný sedmý zápas budeme hrát před vlastními fanoušky, kteří jsou naším šestým hráčem a máme u nich velkou podporu.


Jaká je situace ohledně marodů?
Jediný z hráčů, kteří letos už určitě nenastoupí, je Michal Dragoun, který je po operaci. Ostatní zranění se postupně dávají dohromady, těžko říct, jestli někdo z nich do čtvrtfinále zasáhne. Do prvního zápasu určitě nenastoupí ani Mislav Rosandič a Lucas Lessio, u ostatních věřím, že nastoupí.

Velice důležitý z hlediska zkušeností může být návrat Petra Koukala, zasáhne do čtvrtfinále?
Kouky (Petr Koukal) je připraven hrát. Už jsem mockrát říkal, že Kouky je pro nás klíčový hráč. Jsem rád, že se dal do pořádku a věřím, že nám ještě hodně pomůže.

Hodně si na ledě rozuměl s Radkem Smoleňákem, chemie mezi nimi byla vidět. Je to pro vás zásadní i z tohoto pohledu?
Oba spolu odehráli převážnou část sezóny a hráli spolu i loni. My se ale snažíme stavět tým tak, aby nebyl závislý na jednom hráči a aby mohl hrát každý s každým. Věříme, že absence jednoho hráče náš výkon neovlivní. Na druhou stranu v play off bude každý hráč hrozně důležitý a Petr samozřejmě taky.

V závěru sezóny to ale vypadalo, že absence dvou klíčových centrů Koukala a Dragouna byla cítit.
Samozřejmě absence dvou klíčových hráčů musí být cítit. Nemáme zas tak zkušený tým, a když nám vypadnou právě ti nejzkušenější, na týmu se to projeví. V závěru sezóny se sešlo opravdu hodně zdravotních problémů, vypadlo nám strašně moc hráčů, což se na týmu podepsalo.

„Určitá dávka provokace do hokeje patří. Z tohoto hlediska má Radek pro tým obrovský přínos.“

Tomáš Martinec (o přínosu Radka Smoleňáka)

Právě Radek Smoleňák není zrovna oblíbencem brněnského publika. Berete to jako výhodu nebo ho budete i trochu krotit?
Radek je pro náš tým moc důležitý jak na ledě, tak v kabině. Budeme se ale především soustředit na svůj výkon a také chceme být disciplinovaní. Určitá dávka provokace do hokeje patří, ale zároveň se nebudeme chtít příliš rozptylovat děním okolo. Každý tým má hráče, které soupeři vnímají negativně a kteří ho dokáží vykolejit. I z tohoto hlediska má Radek pro náš tým obrovský přínos.

Nejlepším střelcem se stal Tomáš Vincour, o kterého jste před sezónou hodně stáli, jste s jeho výkony spokojení?
Je pravda, že Tomáše jsem si do týmu moc přál. Jsem samozřejmě rád, že se mu daří a týmu pomáhá svou produktivitou a góly. Věřím, že play off od něj bude ještě lepší než základní část. Tomáš má určité přednosti a jednou z nich je výborná koncovka. Myslím, že dostal dobrou roli v týmu a měl výborné spoluhráče, kteří mu hodně pomáhali. Někdy měl samozřejmě i štěstí, ale to je vždy potřeba. Znovu říkám, že vše je o celém týmu a o tom, jak si kluci ve svých pětkách vyhoví. Tomáš měl výborné parťáky, kteří mu pomohli.

Už máte jasno o tom, kdo nastoupí v brankovišti?
Jsme domluvení s brankáři, že jim to oznámíme v sobotu. Nerad bych to tedy říkal nějak dopředu, ale představu už máme. Určitě ale nebudeme určovat jasnou jedničku. Jak jsem říkal, spoléháme na celý tým a budeme potřebovat všechny hráče včetně brankářů. Série bude těžká a my doufáme, že taky dlouhá.