Aktuální zprávy z klubu
st 10.4.2019 | Jan Vavřina

Spolupráce s Fakultní nemocnicí pokračuje, hráči darovali krev

Již několik let v kuse spolupracuje hradecký hokejový klub s Fakultní nemocnicí Hradec Králové. Kromě jiných projektů vloni podpořili hráči nábor dárců krve a letos tuto akci zopakovali. 9. dubna zamířila na Transfúzní oddělení čtveřice hráčů ve složení Matěj Chalupa, Richard Nedomlel, Zdeněk Čáp a Jaroslav Pavelka.

Po vyplnění dotazníku, odebrání vzorku krve a lékařském vyšetření následoval přesun na odběrový sál, kde proběhlo to nejdůležitější – odebrání 450 ml krve, která poslouží třeba i k záchraně lidských životů.

Přesně to je důvod, proč se už poněkolikáté zúčastnil darování krve také Richard Nedomlel. „Vedlo mě k tomu to, že moje krev může pomoci také někomu jinému. To je základní důvod, proč jsem darování krve absolvoval opakovaně,“ říká vytáhlý zadák, které kromě krve daruje také krevní plazmu. „Je to takový hezký pocit. Člověku to neublíží, krev se obnoví, a někomu to naopak pomůže. Příště půjdu určitě znovu rád,“ dodává pětadvacetiletý hráč Mountfieldu HK.

Ten dorazil do nemocnice spolu se svými kolegy v jednu hodinu odpoledne, přidali se také další dobrovolní dárci. Jednou z nich byla i Tereza Daňková, velká fanynka hradeckého hokeje. „Krev jsem chtěla darovat už dlouho a díky tomuto jsem se rozhoupala a šla. Celkově to byl příjemný pocit. Ještě aby ne, když jsem ležela vedle Matěje Chalupy,“ směje se prvodárkyně životodárné tekutiny.

Přidejte se i vy! Darovat krev mohou zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let, bližší informace o darování krve ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je možné najít na www.fnhk.cz/transf

Fotogalerie