Aktuální zprávy z klubu
út 5.11.2019 | Adam Kodet

Hráč října: Matěj Chalupa, Jordann Perret, nebo Radek Smoleňák?

Druhý hrací kalendářní měsíc utekl jako voda a hradečtí fanoušci mají letos už podruhé možnost zvolit hráče měsíce, kterému budou posléze pokládat dotazy skrze offline rozhovor. Navíc sám hráč vybere nejzajímavější otázku, jejíž autor se může těšit na klubové tričko a vstupenky na vybraný zápas. O titul hráče října se tentokrát uchází trojice útočníků. Dáte hlas Matěji Chalupovi, Jordannu Perretovi nebo Radku Smoleňákovi? Můžete tak učinit do neděle 10. listopadu do 22:00.

MatějChalupa
Bilance v říjnu:
10 zápasů
2 góly + 2 asistence
+2, 2 trestné minuty
20 střel, 8 hitů

Matěj Chalupa – navrátilec do elitní formace

Rodák z hlavního města přišel pod Bílou věž před loňskou sezónou, její podstatnou část strávil po boku zkušených borců Petra Koukala a Radka Smoleňáka v první útočné linii. Letos se rozjížděl pomaleji, a dokonce si připsal i start v prvoligové Kadani, postupně ale stoupal sestavou a v posledních utkáních se propracoval zpět do první formace. V každém říjnovém duelu byl velmi aktivní, dokáže se dostat do brankových příležitostí nebo je svou prací vytvářet pro spoluhráče.

Hradecká jednasedmdesátka ve druhém hracím měsíci podstatně znásobila své hubené zářijové bodové konto, když nasbírala 4 kanadské body. V tabulce pravdy byl mladý forvard jen jedinkrát v mínusu, navíc svůj tým zbytečně neoslaboval a na lavičce hanby odpykal jediný prohřešek. Jeho ofenzivní aktivitu dokládá fakt, že ve dvou říjnových utkáních si připsal 4 střelecké pokusy a ve dvou 3, na což ani nepotřebuje tak vysoký ice time. Kromě jiného se nebojí přitvrdit hru, s 10 hity je třetí mezi útočníky Mountfieldu.

Obě své letošní branky vsítil „Chajda“ v desátém kalendářním měsíci a obě padly po nádherném bekhendovém blafáku. Proti Zlínu ujel všem svým strážcům a zakončil neomylně mezi nohy gólmana, v Liberci zase pověsil puk nechytatelně přímo pod víko. Proti Bílým tygrům zažil vůbec nejpovedenější večer své extraligové kariéry, když kromě své branky ještě obstaral gólovou radost pro dva své spoluhráče. Po právu byl tak vyhlášen Českou televizí hráčem 14. kola.

JordannPerret
Bilance v říjnu:
10 zápasů
14 střel, 3 góly
7 zblokovaných střel
20:13 v oslabení

Jordann Perret – francouzský expres je produktivní

Jordann Perret přišel na soutok Labe a Orlice z konkurenčního Dynama, rychle ale ukázal, že letos bude bojovat jedině za Hradec. Svým pohybem a rychlýma nohama dělá problém nejednomu ligovému obránci a svých předností dokáže využít nejen při rychlých protiútocích a únicích, ale také při backcheckingu a odebírání kotoučů soupeřům. Je také jednou z prvních voleb koučů do hry v oslabení, k tomu všemu ještě dokáže být efektivní v koncovce.

Trenéři moc dobře věděli, proč o francouzské TGV na bruslích před sezónou tolik stáli. Nejrychlejší hokejista loňské sezóny dokázal v říjnu třikrát zužitkovat rychlý protiútok, jednou se mu to dokonce povedlo ve vlastním oslabení. Právě v této herní variantě je na ledě hodně vidět, je totiž druhým nejvytěžovanějším útočníkem při početních nevýhodách. Francouzský reprezentant oplývá skvělou střeleckou úspěšností, na pět branek mu stačilo pouhých 25 střel. Navíc dokáže střely i efektivně neutralizovat, zblokoval jich celkem 9 – nejvíc z hradeckých forvardů.

Rodák ze Saint-Martin-d´Hères posbíral celkem 5 kanadských bodů, každý z nich ale znamenal branku a tři z nich získal právě v říjnu. Proti Kometě dopravil puk do sítě po dorážce vlastní akce v oslabení, v Litvínově zase namířil Rákosův pas v přečíslení přímo mezi brankářovy betony. V Ostravě zužitkoval dobrou Klímovu práci a střelou k tyči do protipohybu nedal gólmanovi šanci. Jak proti Brnu, tak proti Vítkovicím byl zvolen nejlepším hráčem zápasu.

RadekSmoleňák
Bilance v říjnu:
10 zápasů
3 góly + 3 asistence
35 střel, 5 hitů
+3, 12 trestných minut

Radek Smoleňák – správný kapitán

Kladenský odchovanec nastupuje v dresu Mountfieldu už ve třetí sezóně za sebou. A i když byl oblíbenec publika vždy vůdčí osobností, až letos byla tato role oficiálně posvěcena našitím kapitánského céčka na jeho dres s číslem 70. Urostlý útočník je tím správným lídrem nejen v kabině, ale i na ledě. Je nejproduktivnějším ze Lvů a v ligovém měřítku mu patří třináctá pozice.

Někdejší kapitán české reprezentace využívá své fyzické parametry zejména v předbrankovém prostoru, odkud ho obránci soupeře dokáží jen stěží odstavit. V říjnu zaznamenal tři branky a tři asistence, většina z nich vyplynula právě z dobré práce na hranici brankoviště. Věčný vtipálek ale dokáže pálit ze všech pozic, což dokazuje třetí nejvyšší počet střel na branku v celé lize (60). Z jeho důrazné hry ale rezultuje množství prohřešků proti pravidlům, během října seděl na trestné lavici hned šestkrát. V uplynulém měsíci byl po zápase jen jednou v mínusu a hned čtyřikrát v plusu.

Svůj bodový účet v říjnu otevřel proti svému oblíbenému soupeři z Brna, když procedil Koukalův pas skrze brankářovy betony. V Litvínově připravil skvělou příhrou první gól sezóny pro Petra Koukala, proti svému mateřskému Kladnu zase pomohl zařídit branku Rudolfa Červeného. Sám se gólově prosadil ještě skvělou tečí Jerglovy střely proti Zlínu (zde si připsal i asistenci) a parádním dlouhým blafákem proti Vítkovicím.

Výsledky Kdo je podle vás hráčem měsíce října?

1. Chalupa Matěj 44,13 %
2. Perret Jordann 38,45 %
3. Smoleňák Radek 17,42 %