Akademie ČH
st 15.1.2020 | Natálie Fišerová, Klára Petrásková

Mládežnické hvězdy prosince: Kryštof Lang a Lukáš Pajer

Soutěže mládežnických kategorií jsou v plném proudu, zatímco juniory čeká posledních pár zápasů turnaje, dorostenci už bojují o pořadí v play off. Je tak na čase představit jejich hvězdy za měsíc prosinec. V nejstarší akademické kategorii trenéři ukázali na útočníka Kryštofa Langa. Za dorostence si ocenění vysloužil rovněž forvard – Lukáš Pajer.

Kryštof Lang: Musíme zůstat nohama na zemi

KryštofLang
Bilance v prosinci:
6 zápasů
3 góly
5 asistencí
+/- +2

Zásluhou své produktivity a dobré hry si Kryštof Lang zasloužil ocenění juniorské hvězdy prosince. Za šest odehraných zápasů si připsal 8 bodů (3+5). „Hraje se mi tu dobře, nejsem nejstarší, takže je pochopitelné, že tu nemám důležitější roli. Myslím si, že se mi ale daří určitým dílem přispět týmu, pomáhat mu. Je to super, minulý rok to tak nešlo. Jsem rád, že to tam letos padá,“ uvědomuje si hráč s číslem dvacet na zádech.

Hradecká juniorka má zatím skvěle našlápnuto, v soutěži se vyhřívá na prvním místě tabulky s náskokem devíti bodů na druhé Karlovy Vary. „Vedeme, lepší už to být nemůže,“ směje se. „Samozřejmě výsledky lepší být mohou, vždycky to může být lepší. Je super, že jsme první. Myslím si, že na začátku sezóny to nikdo nečekal. Je to úspěch,“ váží si týmového výkonu Kryštof Lang. Také si je ale vědom, že nemůže přijít uspokojení z pozice, kde se tým nachází. „Musíme zůstat nohama na zemi. Jak se říká – nebýt na hrušce. Připravit se dobře na další část a pokusit se uhrát co nejlepší výsledek,“ říká odhodlaně mladý forvard.

V juniorském týmu dostávají šanci i mladší hráči, Kryštof Lang s nimi na ledě tráví dost času. „Nekoukám, s kým hraju. Když na to kluci mají a jde nám to, je to de facto jedno. Mám okolo sebe čtyři nebo pět mladších hráčů. Je to nezvyk hrát občas s někým jiným, ale jak říkám nevadí mi to,“ upřesňuje Kryštof Lang. Jako nejstarší tak předává svým spoluhráčům v lajně cenné zkušenosti. „Ano, je to logické, někdo to musí dělat, většinou ten nejstarší. Pomůžu jim v různých situacích. Kluci z dorostu moc neznají náš systém, takže jim radím, kam si mají najet. Rozhodně je ale nepeskuju za každou kravinu, co udělají. Mají také své svědomí a vědí, jak hokej hrát,“ popisuje.

Svou aktuální formu by si určitě chtěl nadějný útočník udržet a pomoct tak svému týmu i nadále podávat výborné výkony. A jaké má cíle do budoucna? „Chtěl bych se podívat do reprezentace, i když vím, že je to těžké. Také bych si chtěl zahrát za áčko, to je teď můj největší cíl,“ prozrazuje Kryštof Lang.

Lukáš Pajer: Dostávám hodně prostoru, za to jsem moc rád

LukášPajer
Bilance v listopadu
(dorost + junioři):
6 zápasů
5 gólů
6 asistencí
+/- +8

Pro hradeckého Lva to není poprvé, titul hvězdy dorostu si už Lukáš Pajer vybojoval v předešlé sezóně. Jakou ale pro něj má toto ocenění váhu je zřejmé. „Samozřejmě dostat takovou cenu od klubu je super. Určitě to z něčeho vyplývá, jak z týmového, tak i osobního výkonu. Cením si toho,“ je rád hráč s číslem třináct.

Jeho výsledky za dorostence mu pomohly nakouknout do nejstarší kategorie. Lukáš Pajer tak nastupuje za oba akademické celky. „Mladí hráči dostáváme v juniorce dost prostoru, to se mi líbí. I v dorostu dostávám hodně prostoru, za to jsem moc rád. Ne každý má takovou možnost být ve straších ročnících,“ je si vědom šestnáctiletý útočník. I přes svůj věk se nebojí jít do souboje, své přednosti tak moc dobře zná. „Baví mě to. Je to můj styl hokeje, do těla, rychlý. Mohou si myslet, že jsou starší, mají starty za áčko. A potom si tu na ně mladí dovolí, myslím si, že je to dost ovlivňuje,“ popisuje Lukáš Pajer.

A jak funguje spolupráce mezi hráči v útočné formaci? „S kluky, co hraji pracujeme, bavíme se o tom. Každý si tam snaží vyhovět. Komu to tam spadne dřív je jedině dobře. Je to o tom, že pracujeme všichni tři dobře, zatím to funguje,“ chválí si své spoluhráče z letky. Obě kategorie se nachází na vrcholu svých soutěží, to může ale přinést i jistá úskalí. „Je dobré, že máme takhle super výsledky. Pro nás je to ale zase horší v zápasech, týmy pod námi se na nás chtějí dotáhnout, o to je to těžší. Má to plusy i mínusy,“ ví mladý forvard.

Dorostenci se nacházejí na druhé příčce tabulky, na vedoucí Vítkovice ztrácí tři body. „Teď to máme dobře rozehrané s kluky v dorostu. Mohli bychom udělat dobré umístění v play off. Kdyby se nám podařilo bojovat o trojku, byli bychom moc rádi,“ má o týmových cílech pro tento ročník jasno Lukáš Pajer. O svém vlastním cíli má už také představu. „Sen každého kluka je reprezentovat Českou republiku. Chtěl bych se tam co nejvíce objevit,“ přeje si hradecký mládežník.