Preview k zápasu
po 22.2.2021 | Adam Kodet

Dvě derby v 7 dnech. Finální souboj s Dynamem o krále východu

Není čas se zaobírat tím, co bylo. Po poslední reprezentační pauze uhání čtrnáctičlenné extraligové spřežení tryskem do cíle, tak aby mohly být určeny startovní pozice pro přídavek. A tak po nedělním nezdaru se Spartou hned v úterý přichází pro Mountfield HK ještě prestižnější duel. Podruhé v sezóně hostí Dynamo, derby startuje v 17:20.

„Možná to bylo v mládeži víc vyhrocené než teď, když jsme starší.“

#10 Michael Gaspar (o rivalitě s Dynamem)

Když zavítá na váš stadion druhý tým tabulky a navíc Sparta Praha, slibuje to vždy nejvyšší možnou obtížnost a výzvu. „Přijel kvalitní tým. Připravovali jsme se, ale věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. A to se potvrdilo,“ uznává sílu pražského soupeře Micheal Gaspar. „Hned na začátku jsme po faulu dostali gól na 0:1. Říkali jsme, že se toho musíme vyvarovat, ale nepovedlo se nám to. Prohrávat s takovým týmem od druhé minuty není nic příjemného,“ přemítá mladý bek nad příčinami nezdaru.

Evergreenem posledních let je v Hradci sehrávání a využívání přesilových her, které má k ideálu mnohdy daleko. „Je to věc, na kterou se teď i pro play off musíme zaměřit. Při hře pět na pět dokážeme hrát vyrovnaně, pak ale rozhodují právě přesilovky,“ je si pražský rodák vědom důležitosti tohoto herního aspektu. „Myslím, že jsme byli poměrně rovnocenným soupeřem při hře pět na pět. Ukázali jsme si, že můžeme hrát vyrovnaně s každým. Je to jenom o nás,“ zmiňuje, že při stejném počtu hráčů na ledě Hradec rozhodne herně nezaostával.

V úterý čeká Lvy čtvrté letošní východočeské derby, soubojů s Dynamem zažil „Gaspi“ spoustu už v mládeži. „Možná to bylo víc vyhrocené než teď, když jsme starší,“ usmívá se při vzpomínce na souboje na krev s regionálním rivalem. „Bude to vyrovnaný hokej. Pardubice přes sezónu posílily, mají kvalitní tým, což se v minulém zápase ukázalo. Sahali jsme tam po bodech a zbytečným vyloučením jsme o ně přišli. Teď si je budeme chtít vzít zpátky. Pořád bojujeme o čtyřku, tabulka je vyrovnaná a určitě máme o co hrát,“ uzavírá před důležitým mačem Michael Gaspar.

AnthonyCamara
Kanadský bouřlivák s pověstí potížisty je pro Dynamo trefou do černého. Momentálně vede týmovou produktivitu, tabulku střelců a statistiku +/-.

Pardubický kůň dotíral na čtyřku, ale začal klopýtat

Tradiční hokejová bašta, český „hockey town“ a líheň budoucích reprezentantů. Takovými termíny se v Pardubicích často ohání. Jenže jen z historie se žít nedá, což se ukázalo v posledních letech, které byly pro Dynamo plné strádání a zklamání. Letos je to ale jiná písnička, laděná na mnohem veselejší notu. Po spanilé prosincové jízdě a kvalitní lednové šňůře se Východočeši dostali dokonce na dostřel postupové čtyřce. Ta se jim po dvou posledních nezdarech sice vzdálila, šance na přímý postup do play off je však stále reálná.

Dynamo okupuje v tabulce momentálně sedmou příčku a průměrné hodnoty vykazuje i jejich produktivita. Pardubice jsou ale velmi efektivní v přesilovkách, 20 % úspěšnosti využívání je čtvrté nejlepší číslo. Bránění soupeřových početních výhod však není jejich výstavní disciplínou, úspěšnost hluboko pod 80 % patří k nejhorším v lize. Možná proto, že si oslabení tolik nenatrénovaly, mají totiž na kontě nejméně dvouminutových trestů ze všech. Soupeře výrazně nepřehrávají, statistika Corsi 48,23 % dokládá, že je Dynamo častěji pod střeleckým tlakem soupeře.

Kádr trenéra Richarda Krále dokáže rozvrstvit produktivitu do všech formací, už 7 plejerů nastřádalo aspoň dvacet bodů. Nejpilnějším je v tomto ohledu předsezónní posila Anthony Camara a sázka na cizince se Dynamu vyplatila. 31 bodů a 18 gólů jsou nejvyšší hodnoty v týmu. Mezi beky je nejproduktivnější Juraj Mikuš (8+19), kterého si na východě Čech nedávno pojistili na další dva roky. Kapitán Jakub Nakládal strávil na ledě jako jeden z pěti hráčů v lize už přes 1000 minut, Patrik Poulíček zase vyhrál přes 57 % vhazování a rozdal i jako útočník nejvíc hitů (40) z týmu. Individuality tak Pardubicím rozhodně nechybí.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde). Úterní derby také vysílá kanál ČT Sport.

Sestavy z minulého utkání


Klouček – Mikuš, Zdráhal, Kolář, Nakládal, Ďaloga, Hrádek, Bučko – Kousal, Zohorna, Camara – Paulovič, Poulíček, Blümel – Horký, Roman, Pochobradský – Zeman, Rohlík, Kusý.