Aktuální zprávy z klubu
út 7.9.2021 | Jan Vavřina | Foto: Nela Dittrichová / HC Dukla Jihlava

Hradec může využít Maxima Žukova a Matyáše Svobodu

Ještě před startem extraligového ročníku 2021/22 si Mountfield HK zajistil možnost využití služeb dvou hokejistů. V případě potřeby mohou trenéři sáhnout do Chance ligy pro Maxima Žukova – ruského brankáře ve službách Jihlavy, který vloni dotáhl Duklu do bojů o extraligu. Východočeši zároveň zrealizovali přesun Matyáše Svobody, jenž by měl primárně působit v Kolíně.

Hradecká soupiska pro blížící se ročník Tipsport extraligy čítá 2 brankáře, 8 obránců a 14 útočníků. Spousta hokejistů je ale v záloze, a to hlavně v partnerském Kolíně, případně v juniorském kádru. Kromě toho mohou Lvi sáhnout také do některých dalších prvoligových týmů.

V Jihlavě budou i letos spoléhat na dvaadvacetiletého talenta Maxima Žukova, který se zúčastnil dvou světových šampionátů do 18 let, v roce 2017 byl draftován týmem Vegas Golden Knights a nyní jeho práva vlastní Toronto Maple Leafs. V případě potřeby se může na střídavé starty objevit také v hradeckém dresu.

Detaily této možné výpomoci přibližuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Snažili jsme se naši brankářskou dvojici „doplnit“ o kvalitního brankáře z Chance ligy pro případ nouze, která může kdykoliv nastat. Jsem moc rád, že jsme se domluvili s Jihlavou na možnosti střídavých startů Maxima, který byl a je dle mého názoru nejlepším gólmanem Chance ligy. Jeho využití bude záviset na průběhu extraligy, našich výsledcích a zdravotním stavu našich brankářů,“ říká královéhradecký GM.

Zejména pro potřeby Kolína uskutečnil Mountfield HK také přestup forvarda Matyáše Svobody z Chomutova do hradecké organizace. Hráč ročníku narození 1999, který se pokoušel prosadit i v zámoří, se fanouškům Lvů už letos dvakrát představil – nejprve ve vzájemném přípravném utkání Kolín vs. Hradec, kde asistoval u prvního gólu Kozlů. Podruhé už ve východočeském trikotu proti Vídni. V sestavě Tomáše Martince se může objevit i v mistrovské sezóně, primárně ale bude působit v Kolíně.

„Přestup tohoto hráče byl iniciován zejména trenérem Kolína Janem Šťastným, který Matyáše dobře zná. Je to mladý hráč, který se nám, zejména typologicky, do Kolína hodí. Věříme, že využije svůj potenciál a třeba si řekne i o start v našem A-mužstvu,“ uzavírání představení nových akvizic Aleš Kmoníček.

Statistiky Maxima Žukova

Statistiky Matyáše Svobody