Aktuální zprávy z klubu
po 8.5.2023 | Daniel Krátký | Foto: IIHF

Hradecký trojlístek na MS v barvách Francie a Slovenska

Už v pátek 12. května odstartuje mistrovství světa v ledním hokeji. Tradiční květnový sportovní svátek hostí po roce opět Finsko, k němu se navíc přidalo ještě Lotyšsko. V Tampere a Rize se navíc s jistotou představí také zástupci královéhradeckého A-týmu. Kdo z vicemistrovského mužstva cestuje na světový šampionát?

Francouzi skončili v loňském roce po návratu do elitní skupiny mistrovství světa na 12. místě, se ziskem pěti bodů došli hokejisté ze země galského kohouta k poměrně klidné záchraně. Letos se tak na světovém šampionátu představí znovu. A opět u toho nebude chybět i hradecký rychlonožka Jordann Perret, který se prakticky ihned po skončení soutěžní sezony přesunul do Francie, za kterou už stihl odehrát i dva přátelské zápasy proti Norsku. Nyní už se chystá na mistrovství světa 2023, do nějž vstoupí Francie 13. května, kdy v důležité bitvě v rámci skupiny A v Tampere vyzve Rakousko.

Mountfield HK vysílá své zástupce také do týmu Slovenska, ve kterém si svou nominaci vybojovali Mislav Rosandič a také Oliver Okuliar. Duo vicemistrů extraligy zpod Bílé věže rovněž stihlo naskočit do dvou bitev v rámci Euro Hockey Challenge, a to proti Rakousku. Nejproduktivnější hradecký hráč play-off 2023 Oliver Okuliar zapsal ve dvou duelech gól a nahrávku. Nyní už se zástupci východočeského mužstva ve slovenské reprezentaci i s asistentem trenéra a ex-hradeckým obráncem Peterem Frühaufem chystají na úvodní bitvu turnaje proti Česku, která odstartuje pouť skupinou A v Rize.

I v českém týmu je nicméně hradecká stopa, tou je dlouholetý fyzioterapeut národního mužstva a zároveň Mountfieldu HK Radovan Sakaláš, který se bude starat o fyzickou pohodu týmu Kariho Jalonena v čele s kapitánem Romanem Červenkou, který si shodou okolností před takřka osmnácti lety zahrál třicet zápasů za tehdy prvoligový Hradec Králové.

Do kádru finského hlavního kouče Jukky Jalonena se probojoval ex-hradecký Ahti Oksanen, který ještě vloni bojoval v barvách Lvů. Po roce ve švédském Oskarshamnu si svými výkony vysloužil premiérovou nominaci na světový šampionát, ten navíc hostí právě země tisíce jezer. Třicetiletý forvard se gólem blýskl i během uplynulých Českých hokejových her v Brně, i díky němu si vybojoval pozvánku na MS do týmu Suomi. Dalšími bývalými hráči Mountfieldu na MS budou Lotyši Oskars Cibulskis, Andris Džerinš nebo Slovinec Blaž Gregorc.