Akademie ČH
st 20.9.2023 | Tomáš Prodělal

Junioři zkusí udržet sérii výher, další kategorie nakopnout motory

Dny v kalendáři pomalu plynou, a tak nastal čas na další hrací víkend mládežnických kategorii. Junioři budou chtít na domácí půdě vrátit porážku Mladé Boleslavi a poté zamíří do Karlových Varů. Dorostenci zkusí znovu nakopnout motory ve venkovním derby a následně změří síly s Porubou. Deváťáci zase vyzvou na souboj šelem Liberec.

Prodlouží junioři sérii tří výher v řadě?

Svěřenci Martina Vágnera v minulém týdnu cestovali. A návraty byly v obou případech šťastné. Nejprve se junioři vydali ve čtvrtek na Spartu, kde, i přes velmi ofenzivní hokej, rozhodl jediný gól. Ten po nádherné přihrávce Štěpána Černého vstřelil Matěj Beneš a přisoudil Lvům tři body. Podobný scénář se odehrál také v sobotu pod Ještědem. S tím rozdílem, že se trefil Adam Novotný a když po velmi dobře takticky odehraném závěru zazněl hvizd sudího, mohli se hosté radovat z druhé fotbalové výhry v řadě. Pochvalu zaslouží Filip Tuček, který za svá záda během dvou duelů nepustil ani jednu z 61 střel!

Ve čtvrtek čeká na nejstarší akademickou kategorii tvrdý oříšek. Přijede totiž Mladá Boleslav, která zatím vévodí celé západní skupině. Svěřenci Marka Melenovského sice odstartovali sezonu prohranou přestřelkou s Litvínovem, potom se však rozjeli. Nejprve doma přejeli Mountfield 4:1 a začali stoupat tabulkou. V současnosti mají na kontě sedm vítězství v řadě. Během této šňůry ztratili pouhý bod, když v utkání s plzeňskou Škodou zvítězili Bruslaři až v prodloužení. Produktivitu mají na soupisce rozloženou rovnoměrně, přesto však jedno jméno vyčnívá. Matěj Gardoň za šest mačů zaznamenal devět bodů.

Ani v sobotu nečeká na hokejisty od soutoku Labe s Orlicí jednoduchá práce. Vyráží totiž do tři hodiny vzdálených Karlových Varů, kde je bude vyhlížet tým nabitý mládežnickými reprezentanty. Začátek ročníku se Energetikům nevydařil úplně podle představ, když v prvních šesti kolech nedokázali zvítězit za plný počet bodů. Během toho také Západočeši prohráli pod Bílou věží. Zvětšení konta jim pět minut před koncem odstřelil Michal Beneš. V posledních dvou střetnutích se svěřenci Pavla Arnošta zvedli, když vyloupili Liberec a posléze doma zdolali Spartu. Ve městě filmového festivalu se mohou spolehnout na útočnou dvojici Robert Šlechta a Matyáš Váňa, kteří mají shodně po deseti bodech.

Najde dorost znovu formu z prvních dvou duelů?

Na minulý týden by svěřenci Jiřího Janouška mladšího velmi rádi zapomněli. Povzbuzení debaklem Olomouce a výhrou v Třinci přivítali na svém ledě Přerov a Zubři školili. Lvy zaskočili svou bojovností, přesným zakončením a když se k tomu přidala ještě nízká produktivita Hradeckých, bylo konečné skóre rázem 1:5. Šanci na reparát měl výběr prvních dvou ročníků středních škol v sobotu, kdy pod Bílou věž zavítaly Vítkovice. Mountfield nad Riderou sice dvakrát vedl, nakonec se však musel před Ostravany sklonit a padl 3:6.

Dorostenci měli šanci pět dní pilovat svou hru na doposud možná nejdůležitější souboj. Ve čtvrtek totiž vyráží na jih po proudu Labe, aby se utkali s odvěkým rivalem z Pardubic. Dynamo zatím vede celou soutěž o skóre s devíti body. V prvních třech utkáních nenašla Tesla přemožitele, když na úvod doma smetla Jihlavu 6:2 a vše potvrdila výhrou 4:3 na Kometě. Po návratu do enteria areny tým z města chemiček nezastavila ani Olomouc, která na východě Čech padla 1:5. Okrást soupeře o body se povedlo až Třinci. Produktivitu zatím táhne Vít Macek s fantastickou bilancí 2+8 za čtyři duely!

V sobotu hokejisty zpod Bílé věže žádné cestování nečeká, jelikož k soutoku přijede Poruba. Tým, který vloni Hradečtí vyřadili v osmifinále, neprožívá příliš dobrý start. Nejprve mužstvo pod vedením Davida Moravce nestačilo doma na Berany 2:3. Poté však stejným výsledkem přehráli jihlavskou Duklu. Následoval ale hodně nepovedený mač před vlastními fanoušky, kteří viděli vysokou porážku svých oblíbenců od Komety 1:9. Ostravané se nerevanšovali ani v Olomouci, odkud odjeli znovu bez bodů, tentokrát s výsledkem 1:3.

Potvrdí 9. třída roli krále zvířat v bitvě šelem?

Nejmladší akademická kategorie nemá tak nabitý program jako jejich starší spoluhráči. Už druhý víkend po sobě je bude tak čekat pouze jeden zápas. Ten minulý se odehrál na Spartě, kam Lvíčata zajela v sobotu. Hradci utekl začátek, a tak musel dotahovat, což se mu téměř povedlo, nakonec však padl 3:6. To už je ale minulost. Nyní se, opět v sobotu, celek Luboše Dvořáka střetne s Libercem. Bílí Tygři zatím ovládli všechny čtyři duely bez ztráty kytičky. Kdo bude slavit tentokrát?


Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 9. kolo, čt 21.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Boleslav
17:15
DOROST: 5. kolo, čt 21.9.2023
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
17:30
DOROST: 6. kolo, so 23.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC TORAX Poruba Poruba
12:30
JUNIOŘI: 10. kolo, so 23.9.2023
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
13:00
9. třída: 5. kolo, so 23.9.2023
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
15:15