Aktuální zprávy z klubu
ne 21.8.2022 | Eva Šafranková, Jan Vavřina | Foto: Jan Jack Kobzáň / SC Marimex Kolín

Kolín v Hradci neuspěl. I přes závěrečný tlak prohrál s Vídní 1:3

Kolín našel pro nedělní přípravné utkání proti Vídni azyl v hradecké ČPP Aréně, kde to spousta jeho hráčů moc dobře zná. Na rakouský celek, který pod Bílou věží čeká ještě úterní duel proti Mountfieldu HK, si ale Kozlové nepřišli. Od konce úvodního dějství museli dotahovat ztrátu a tu dokázali jen zmírnit. Závěrečný tlak při dvojnásobné přesilovce nebo power-play hosté ustáli a navíc své vítězství pojistili trefou do odkryté klece.

SC Marimex Kolín vs. Vienna Capitals 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 43. Král (Štohanzl) – 19. Gregoire (Prokeš), 31. Hartl (Antal, Würschl), 60. Bradley

Sestava SC Marimex Kolín: Sajdl –⁠ Piegl, Kukla, Naar, Niko, Rymsha, Čáp, Pelda –⁠ Sklenář, Nedvídek, Král –⁠ Síla, Štohanzl, Ouřada –⁠ Šedivý, Matějček, Lang –⁠ Jarkovský, Pilný.

Sestava Vienna Capitals: Starkbaum (41. Lorenz Wildhalm) –⁠ Piff, Hackl, Brunner, Posch, Wall, Fischer, Würschl –⁠ Rotter, Antal, Bauer –⁠ Sheppard, Kainz, Pilloni –⁠ Gregoire, Kromp, Maxa –⁠ Leon Widhalm, Prokeš, Bradley – ⁠Hartl.

Vídeň po první třetině zaslouženě vedla

Začátek utkání byl poměrně opatrný, ovšem k vidění byly sem tam příležitosti na obou stranách. Nejprve James Sheppard prověřil střelou z levého kruhu brankáře Tomáše Sajdla. Poté vystřelil z těsné blízkosti Jakub Naar na Bernharda Starkbaumana, avšak puk se nedostal za jeho záda. Další šanci měl Kryštof Lang, jenž po vyhraném buly v obranném pásmu projel přes celé hřiště až ke Starkbaumovi. Aktivnější byla Vídeň i díky přesilovým hrám, avšak žádnou z nich nedokázala využít.

Štěpán Matějček zase naskočil na led z trestné lavice a ihned prověřil gólmana Vídně. Početní výhodu měli k dispozici také Kozlové, ale do výrazných šancí se nedostali. Spíše tomu bylo naopak. I když byli hosté v oslabení, dokázali se probojovat do útočného pásma a vystřelit. Chybnou rozehrávku Kolína v přesilovce vystihli Vídeňští, kteří ujeli a po přihrávce Radka Prokeše na Jeremyho Gregoireho se mohli radovat z gólu – 0:1.

Šance na obou stranách, hosté přidali druhý gól

V úvodu druhé třetiny se hra více vyrovnala. Domácí několikrát stříleli od modré čáry, ale Bernhard Starkbaum vše bez problému vychytal. I na druhé straně měl Tomáš Sajdl plno práce, kdy Radek Prokeš prověřil jeho lapačku. Do gólové příležitosti se dostal i Lukáš Nedvídek, avšak vídeňský brankář jeho střelu vyrazil. Hosté měli opět početní výhodu, ale žádný gól nepřinesla.

Daniel Šedivý vypálil z mezikruží, jeho pokus zastavil beton Bernharda Starkbauma. Krátce nato byl závar před brankou domácích a tento zmatek dokázal využít Nikolaus Hartl, když jako nejrychlejší našel puk a dostal ho za záda Tomáše Sajdla. Vídeň tak v polovině zápasu odskočila na rozdíl dvou branek – 0:2. Zbytek prostřední dvacetiminutovky byl ve znamení několika vyloučení na obou stranách, avšak další gól nepadl.

Velký tlak Kozlů vyrovnání nepřinesl

V průběhu přestávky došlo k výměně gólmanů na straně rakouského celku, a tak do třetí třetiny nastoupil Lorenz Widhalm. Kozlové vstoupili do poslední periody aktivně. Lukáš Nedvídek měl před sebou poloodkrytou klec, ale netrefil. Přesnou trefu naopak zaznamenal Zdeněk Král, když vystřelil do horního růžku a snížil na 1:2. Další minuty byly k vidění opět přesilové hry. Létaly dělovky vídeňských hráčů na Tomáše Sajdla, ten ale žádnou z nich nepustil. Jakub Naar prověřil střelou golfákem Widhalma, který ji dokázal vyrazit svým betonem.

Pokus Zdeňka Krále z mezikruží opět zneškodnil hostující brankář. V závěru Středočeši hráli dvojnásobnou početní převahu, měli několik výrazných a nebezpečných šancí, avšak nedokázali je využít. Třeba když River Rymsha tvrdě pálil od modré, ale ani tato střela neskočila v síti. Kolín se dvě minuty před koncem rozhodl pro hru bez brankáře, výhoda šestého muže v poli však dlouho nevydržela, protože se Kozlové dopustil faulu. I přesto to zkusili s odkrytou klecí. Jenže výhru Vídně definitivně potvrdil Matt Bradley, když získal puk u modré čáry, ujel a poslal puk do prázdné brány – 1:3. Kolín si tak na rakouského soupeře před zajímavou diváckou atmosférou nepřišel.

Hodnocení trenérů