Preview k zápasu
po 23.8.2021 | Daniel Krátký

Odveta v Hradci! Lvi i s kapitánem vyzvou po necelém týdnu Vídeň

Potřetí v řadě se hokejisté Mountfieldu HK utkají s Capitals. Tentokráte to však budou opět Vienna Capitals, kteří zamíří pod Bílou věž k odvetnému duelu. V prvním zápase se Mountfieldu ve Znojmě podařilo hokejisty z Vídně přetlačit a rozhodnout ve třetí třetině. Jak tomu bude nyní? V sestavě by se poprvé v přípravě měl objevit i kapitán Radek Smoleňák.

„Sestava by se nyní měla trochu ustálit.“

Ladislav Čihák (o soupisce na nadcházející duely)

Přípravné období plné přátelských duelů se pro hradecké hokejisty překlopilo do své druhé poloviny. Lvy už čekají před startem extraligové sezóny poslední čtyři souboje. V úvodních šesti duelech dostaly spoustu prostoru mladé pušky. „Přípravné zápasy by měly trenérům ukázat, jak je hráč nachystaný na sezónu, jak moc chce. Pokud se bavíme o mladších hráčích, tak jak moc se chtějí dostat do A-týmu,“ popisuje Ladislav Čihák, asistent hlavní trenéra Tomáše Martince, jenž pokračuje s tím, co trenéři sledují. „Díváme se hlavně na hráče, jak k zápasům přistupují, na mladé i staré kluky. Díváme se také na systém hry, jak nám funguje, kde máme rezervy a kde nám to naopak zase funguje. Koukáme se také na osobní souboje, nebo kdo blokuje střely,“ vysvětluje horkokrevný hradecký trenér.

V závěrečných přípravných duelech se už Východočeši představí v takřka extraligové sestavě. „Sestava by se nyní měla trochu ustálit. Už se nám trošku ukázaly i dvojičky, ke kterým nyní potřebujeme dohodit někoho do té trojice útočníků,“ vysvětluje situaci u forvardů čtyřicetiletý kouč. Situace v obranných řadách je také velmi zamotaná. „U beků také zkoušíme některé dvojice. Přece jenom stále máme osm obránců, takže logicky z toho někdo vypadne. Nějakou představu máme, teď už to budeme spíše ladit. Uvidíme, jak to bude fungovat v závěru přípravných zápasů a na začátku ligy.“

V úterý čeká hradecké Lvy poslední souboj se zahraničním soupeřem, tím bude opět rakouský celek Vienna Capitals, se kterým se Lvi utkali v uplynulém týdnu ve Znojmě. Co duel ukázal z pohledu Ladislava Čiháka? „Vídeň je velice nepříjemný a bruslivý soupeř. V týmu mají hodně Američanů a Kanaďanů, a to jsou kluci, kteří hrají celých šedesát minut. Hrají až do konce a umí být velice nepříjemní, umí přitvrdit,“ očekává bývalý hlavní kouč plzeňských Indiánů. „Vídeň nás prověří v zakládání útoku pod tlakem, osobních soubojích a samozřejmě v bruslení,“ má jasno na závěr.

PatrickAntal
V prvním zápase proti Hradci vstřelil šikovný dvacetiletý rakouský hokejista gól, navíc naskočil i v elitním útoku. A hrozil také během přesilových her.

Rakouský velikán má nejvyšší cíle

Minulá sezóna skončila pro Capitals v semifinále, to totiž padli s "italským hockeytownem" z Bolzana. A tak musí hokejisté z hlavního města Rakouska znovu budovat kádr, naposledy získal rakouský tým titul v sezóně 2016/17. Od té doby jednou bral stříbro a dvakrát vypadl v semifinále. V následujícím ročníku určitě budou Vienna Capitals opět patřit k favoritům ICEHL, tedy bývalé EBEL. Během ročníku zavítají i na české a slovenské stadiony, soupeřem jim totiž budou také týmy Znojma a Bratislavy Capitals.

Do nového ročníku vstoupil rakouský velikán s novým koučem, tím se stal Dave Barr, který mnoho let působil jako asistent v několika týmech NHL. V poslední sezóně vedl kanadskou reprezentaci do osmnácti let, se kterou na MS získal zlato. V ICEHL se poměrně dost točí hráči, a tak i Capitals prošli přes léto celkem slušnou obměnou. Defenzivní řady se zúžily o čtyři jména, včetně Jérômea Leduca a také Bretta Flemminga, které si lze pamatovat z dresu extraligových Pardubic, respektive Chomutova. I v útoku přišel obrovský exodus, působiště změnilo hned 11 hráčů loňského týmu.

Logicky tak muselo dojít také k mnoha příchodům. Do rakouské metropole tak přestoupilo hned deset hokejistů, jeden přišel na hostování. Do brankoviště se vrátil odchovanec David Kickert z Ausburgu, defenzívu vyztužili zámořští Matt Prapavessis a Charlie Dodero. Ty v posledním týdnu doplnil také KHL ostřílený Shawn Lalonde. Útočné vozby rozšířili Rakušané Valentin Ploner a Christof Kromp a také další hokejisté ze zámoří – Brody Sutter, Matthew Neal, Corey Tropp, Jordan Caron a také hokejista s čínskými kořeny Cliff Pu. Vídeňští naskočí v Hradci do svého třetího duelu, v prvním padli v Bratislavě se Slovanem 2:6, poté padli ve Znojmě s Mountfieldem 2:4, nyní čeká Capitals odveta s českým týmem pod Bílou věží.

Pravidla vstupu na úterní zápas

Hradečtí příznivci s permanentkou ve verzi sezónní mají své místo na přípravné duely zajištěno. Jednotlivé vstupenky jsou v prodeji on-line a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. K dispozici budou pouze vstupenky na sezení, a to za jednotnou cenu 170 Kč.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu. Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK


Kiviaho (Lukeš) – Blain, Nedomlel, Pavlík, Kalina, McCormack, Jank, Gaspar – Smoleňák, Cingel, Kevin Klíma – Orsava, Lev, Jergl – Lamper, Lalancette, Oksanen – Štohanzl, Koukal, Pilař.

Sestava spusu Vienna Capitals z posledního zápasu