Akademie ČH
ne 18.4.2021 | Daniel Krátký | Foto: Jan Beneš / Český hokej

Přání vyslyšena! Trio mladíků a kouč míří na MS U18 do USA

Nejbližší velkou světovou hokejovou událostí je mistrovství světa hráčů do osmnácti let. Jeden z nejdůležitějších světových šampionátů, pro kariéry jednotlivých hráčů, se letos koná za mořem v americkém Texasu. Do finální nominace, kterou skládal spolu s hlavním koučem Jakubem Petrem také asistent Tomáš Martinec, se protlačili obránce Matěj Pinkas a také útočníci Petr Moravec a Lukáš Pajer.

Takovou hojnou účast na světovém šampionátu hráčů do osmnácti let hradecký klub nepamatuje. Hned trojice hokejistů si totiž vybojovala účast na letošním MS, které se koná ve Friscu a Planu, jež jsou předměstími Dallasu. Zároveň asistentem trenéra je u této kategorie Tomáš Martinec, od nové sezóny opět kouč hlavního týmu Mountfieldu HK.

Do Spojených států pocestuje obránce Matěj Pinkas, který v letošní sezóně nastoupil pouze do pěti duelů juniorské extraligy. I tak se dokázal stále připravovat a nominaci si vybojovat. „Je to skvělý pocit, jsem úplně nadšený. Dostat se mezi top osm obránců, kteří budou reprezentovat Česko na tak významném turnaji jako je mistrovství světa, je paráda,“ vykládá nadšeně. A má pravdu, obrana by měla být silnou stránkou národního týmu. V Texasu se totiž představí jako velké opory i Stanislav Svozil či David Jiříček. V útoku naopak nebude chybět třeba také exhradecký Šimon Marha, který působí ve Švýcarsku.

Větší možnost rozvíjení se v zápasech měli v této sezóně útočníci Petr Moravec a Lukáš Pajer, ti se totiž na konci listopadu přesunuli v rámci projektu Dukla do Litoměřic, kde absolvovali první zápasy mezi dospělými. A neztratili se, oba už mají na kontě i první prvoligové branky. „Je to super, pro nás osobně i pro celý tým je to velká příležitost něco dokázat, moc se na to těším,“ věří Petr Moravec, který s hokejem začínal v Rychnově nad Kněžnou.

🇨🇿 Na světový šampionát hráčů do osmnácti let bylo nominováno i trio hradeckých hokejistů! 🤩 Do Texasu pocestují po...

Zveřejnil(a) Mountfield HK - mládež dne Pátek 16. dubna 2021


Stejně tak se turnaje nemůže dočkat ani Lukáš Pajer, ten mimochodem začínal ve středočeském Kolíně, v současné době partnerském klubu hradeckého Mountfieldu. „Do Dallasu se moc těším. Jsem strašně rád, že se turnaj vůbec koná a navíc, že se ho můžu zúčastnit,“ říká teprve sedmnáctiletý útočník před startem mistrovství světa, ze kterého se v letošním roce kvůli koronaviru nesestupuje.

Tým kouče Jakuba Petra odletí do dějiště šampionátu v pondělí 19. dubna, kde následně absolvuje dvoudenní individuální karanténu. V sobotu 24. dubna pak čeká Čechy jediný přípravný duel proti Švýcarsku. A o dva dny později odstartuje samotné mistrovství, které čeští mladíci odšpuntují zápasem s Německem. Světový šampion pro rok 2021 bude znám 7. května. Pořadatelé během zápasů počítají i s účastí místních diváků, v Texasu je totiž epidemiologická situace velmi příznivá, na zápasy se tak dostane 1500 fanoušků.

Skupinové zápasy českého týmu na MS U18:

Pondělí 26. dubna: Česko – Německo (23:00)
Čtvrtek 29. dubna: Česko – Finsko (3:00)
Pátek 30. dubna: USA – Česko (3:00)
Sobota 1. května: Rusko – Česko (23:00)