Aktuální zprávy z klubu
po 15.3.2021 | Daniel Krátký

Představení Liberce: Nejlepší brankář a specialisté na buly

Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky úspěšně přešli, po třech výhrách nad Litvínovem, přes předkolo a nyní už se připravují na čtvrtfinále. V něm vyzvou po základní části čtvrtý Liberec. Co čeká hokejisty Mountfieldu HK v souboji o semifinále? Na co a na koho upřít zrak v týmu Severočechů?

Čtvrtfinále Generali Česká play off Tipsport extraligy začíná už ve čtvrtek 18. března a Hradec Králové v něm vyzve Liberec. Severočeský klub zakončil základní část na 4. příčce se ziskem 93 bodů. Svěřenci kouče Patrika Augusty do posledního kola úspěšně bojovali o elitní čtyřku, a čekala je tak delší pauza. I Hradečtí však měli před čtvrtfinále možnost vydechnout, už v sobotu totiž oslavili postup mezi nejlepší osmičku. Další duel je tedy čeká ve čtvrtek večer na ledě Home Credit Areny. Svým způsobem se také jedná o reprízu čtvrtfinále z roku 2018, v něm hradečtí Lvi udolali Tygry 4:3 na zápasy a podruhé v řadě postoupili do semifinále.

Stejně jako série s Litvínovem, i ta s libereckými Bílými Tygry bude mít své minipříběhy. Prvním z nich je trejd mezi oběma týmy – za Radovana Pavlíka dorazil pod Bílou věž Marek Zachar. Po prodloužení původně měsíčního hostování do konce sezóny tak oba naskočí proti svým mateřským celkům poprvé v play off a zajisté se budou chtít ukázat. Jak už bylo řečeno, jedná se také o odvetu čtvrtfinále z roku 2018, ve kterém Hradec dokázal postoupit přes Liberec po sedmi utkáních. Rozhodující branku tehdy vstřelil současný kapitán Mountfieldu Radek Smoleňák. Sérii pamatují také hradečtí Petr Koukal, Filip Pavlík a Lukáš Cingel. Za Tygry zase mohou vzpomínat Ladislav Šmíd, Lukáš Derner, Michal Bulíř, Petr Jelínek a Jaroslav Vlach. Několik minut v sérii odehrál také ještě jako hradecký mladíček Radovan Pavlík, ten nyní hájí modrobílé barvy.

V letošní sezóně se ve vzájemných duelech lépe dařilo Liberci. Severočeši totiž dokázali vyhrát oba zápasy s Hradcem na svém ledě (4:1 a 3:1) a navíc obrali o body soupeře i na východě Čech. V úvodu extraligové sezóny, mimochodem ještě s diváky, tak dokázali hokejisté Mountfieldu letos jedinkrát zvítězit nad Tygry 4:3 po samostatných nájezdech, v nich rozhodl Kelly Klíma. V rozstřelu padl také velmi kuriózní gól Dávida Grígera, který obletěl vlastně celý hokejový svět. I ve druhém špílu pod Bílou věží se rozhodovalo v nájezdech, v nich naopak uspěli Severočeši a brali dva body za výhru 3:2.

Celkově je bilance vzájemných zápasu o něco vyrovnanější, ale i tak vychází lépe pro Severočechy. V extraligové historii se mezi Hradcem a Libercem odehrálo přesně 39 bitev, z nich v 17 případech vyšli vítězně Hradečtí a 22 zápasů brali Tygři. Zároveň také dlouho zůstávala pro Východočechy (od první výhry 7:6 v prodloužení v říjnu roku 2013) zakletá liberecká Home Credit Arena, tu poté odčarovali Lvi v již zmiňovaném play off 2018. Poté zde zvítězili i v říjnu 2019 po excelentním představení Matěje Chalupy. To jsou však ale pouhopouhé tři výhry Mountfieldu v Liberci.

V letošním ročníku se Bílí Tygři mohli rozhodně spolehnout na svou brankářskou jedničku a nejvytíženějšího muže s maskou celé extraligy. Tím byl Petr Kváča, statisticky nejlepší brankář celé soutěže. V případě nouze pak zaskočil Jaroslav Pavelka, hradecký odchovanec, ten tak může naskočit v play off poprvé jako soupeř Hradce Králové. Kdo však s největší pravděpodobností nenastoupí, je Tomáš Filippi, který se před nedávnem podrobil operaci páteře a ještě není připraven do hry. Scházet bude také velezkušený Ladislav Šmíd, ten je totiž po operaci krční páteře. Elitního obránce tak pravděpodobně zaskočí v přesilovkách exhradecký Mislav Rosandič, ten jako ofenzivní a kreativní bek nasbíral už 27 kanadských bodů (3+24).

V průběhu sezóny se objevili vedle tradičních jmen jako jsou Michal Bulíř, Michal Birner či Radan Lenc noví tahouni. Nejlepší sezónu v kariéře prožívá Jaroslav Vlach. Rodák z Paběnic na Kutnohorsku, který hokejově vyrostl v Kolíně, totiž nasbíral 36 kanadských bodů (16+20), což je jeho dosavadní extraligové maximum. Průlomovou sezónu prožívá také Adam Musil, mladší bratr třineckého Davida. Třiadvacetiletý mladík získal jako centr v základní části 24 bodů (14+10). Mimochodem Liberečtí byli v základní části nejlepším týmem na vhazování a netajili se tím, že to je dané pečlivou přípravou u videa. Bude to jejich tajná zbraň i v souboji s Hradcem?

Rozpis čtvrtfinále Generali Česká pojišťovna play off TELH


ČF1 (O2 TV Sport), čt 18.3.2021
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
19:00
ČF2 (ČT Sport), pá 19.3.2021
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
17:00
ČF3 (ČT Sport), po 22.3.2021
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
17:00
ČF4 (O2 TV Sport), út 23.3.2021
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
19:00
příp. ČF5, pá 26.3.2021
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
 
příp. ČF6, ne 28.3.2021
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
 
příp. ČF7, út 30.3.2021
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
 

Časy utkání se mohou s ohledem na práva vysílatelů ještě změnit.