Ohlasy k zápasu
so 7.8.2021 | Adam Kodet | Foto: Jan Jack Kobzáň

Snad to tam bude padat dál, věří po prvním gólu Dominik Sklenář

Ačkoliv je mu teprve 20 let, má za sebou už tři sezóny v Chance lize. Dominik Sklenář se letos jako kmenový hráč Mountfieldu HK přesunul do kádru partnerského Kolína, kde se bude spolu s dalšími hradeckými hráči snažit v náročné sezóně druhou nejvyšší soutěž udržet. Mladý křídelník se stal prvním kolínským střelcem nové sezóny a pomohl k vítězství v přípravě právě proti partnerskému Mountfieldu v poměru 2:1. A věří, že když bude podávat dobré výkony, může zase nakouknout i do extraligy.

Dominiku, první přípravný zápas máte zdárně za sebou, jaký byl?
Jsme hlavně rádi, že jsme to urvali a dotáhli do vítězného konce. Věděli jsme, v jaké Hradec přijede sestavě, že mají hodně mladých kluků a hráčů z Kolína, takže jsme to chtěli zvládnout. Domácí fanoušci mohli po dlouhé době na hokej, takže jsme rádi, že jsme pro ně mohli vyhrát 2:1.

Hradec proti vám nastoupil v mladé sestavě, ale vítězství proti extraligovému celku i tak potěší, ne?
Výhra se počítá, pro nás to byl speciální zápas i v tom, že jsme hráli proti partnerskému klubu, před zápasem za námi byli trenéři a vedení z Hradce a měli k nám takovou menší rozpravu. Vítězství je pro nás tedy cenné a jsme za něj rádi.

Byl pro vás zápas speciální právě v tom, že jste nastupoval proti spoustě známých tváří?
Těšil jsem se hlavně na zápas jako takový po dlouhé době. A navíc to bylo konečně před lidmi, to je to, proč ten hokej hrajeme. Všem bych chtěl moc poděkovat za to, že přišli v takovém počtu, hučelo to hodně slušně. Za námi byl hradecký kotel, naproti kolínský, fanoušky musím opravdu pochválit za takovou atmosféru a všem, kteří nás přišli podpořit, děkujeme. Bylo to super.

Jste prvním střelcem svého týmu v sezóně, slušný start, co říkáte?
Za gól jsem rád, ale hlavně aby to tam padalo i v sezóně. Pořád je to příprava, první zápas. Pomalu si to sedá, ale do ligy ještě máme hodně času.

Branka padla z úniku po křídle, bylo to secvičené z vaší strany?
Už předtím jsme tam měli jednu nebo dvě podobné situace. Soupeř otvíral druhou stranu, tak jsme si řekli, že jako křídla to tam podržíme, roztáhneme to a přesně to se stalo. Beci se stáhli na jednu stranu, mně se uvolnil prostor a jel jsem. Puk trochu skákal, tak jsem byl vůbec rád, že jsem to trefil. Do betonu jsme to střílet rozhodně nechtěl, ale zaplať pánbůh se to odrazilo na dorážku do odkryté branky.

„Táta mi před zápasem řekl, že chce gól, tak ho dostal.“

#6 Dominik Sklenář (o prvním gólu v prvním zápase)

Na tribuně pod námi seděla vaše rodina, ale že by ten gól nějak bouřlivě slavili, to zrovna ne.
Asi z toho byli stejně překvapení jako já (směje se). Táta mi před zápasem řekl, že chce gól, tak ho dostal. On je na mě dost přísný, ale poslední dobou to bere víc s nadhledem. Spíš se mi snaží poradit, než mě seřvat.

Loni se vám v Chance lize povedla příprava parádně střelecky, ale v sezóně jste to nepotvrdil. Jak to letos změnit?
Musím hrát jednoduchý hokej, tlačit se do zakončení. Loni v Havířově se mi podařila příprava a pak nic. Dlouho jsem se trápil, a to i po přestupu do Ústí, ale konec se mi tam povedl. Svůj hokej jsem hodně zjednodušil, začal jsem hrát i hodně do těla, protože na to mám figuru a jsem docela těžký. Ale hlavní je tlačit se do brány, tento první gól byl taky z dorážky, takže to je ta správná cesta.

Jaké obecně jsou ty první přípravné zápasy v sezóně?
Na první zápas to bylo celé hrozně moc ulítané. Hodně se bruslilo, nebyl tam moc systém a na můj vkus tam bylo na první zápas až moc osobních soubojů. Hra byla rozháraná, neučesaná. Do ligy ale máme ještě měsíc času, teď jsme 14 dnů trénovali jenom objem, hodně jsme bruslili a k systému jsme se ještě moc nedostali. Věřím, že to zlepšíme do začátku sezóny a budeme vyhrávat a dělat lidem svým hokejem radost.

I v mladém věku načínáte už čtvrtou sezónu v Chance lize. Cítíte, že vám pomáhají nasbírané zkušenosti?
Myslím si, že každý rok se hokejově posouvám výš. Třeba v kabině se kolikrát už nebojím něco říct, samozřejmě slušně a s pokorou ke starším hráčům. Prošel jsem v Chance lize více týmy, trénoval jsem v Hradci s áčkem a náhled do hokeje mám tedy i od starších hráčů. Stále nám radí a pomáhají nám a i díky tomu některé situace řeším jinak. Snažím se víc podržet kotouč, jako první vždycky zvedám hlavu a podívám se. Myslím, že to je ode mě pořád lepší a lepší a věřím, že se budu stále posouvat.

„Cítím, že do áčka Hradce je to kousek. Chtěl bych se tam letos zase podívat a zkusit se tam usadit.“

#6 Dominik Sklenář (o spolupráci Kolína a Hradce)

Máte před začátkem sezóny nějaké osobní cíle?
Chtěl bych hlavně zlepšit produktivitu a tím být co nejvíc prospěšný týmu. Cítím, že do áčka Hradce je to kousek a chtěl bych se tam letos zase podívat a zkusit se tam usadit. Musím na sobě pořád pracovat a jít trpělivě malými krůčky pořád dál.

Cítíte, že spolupráce mezi Kolínem a Hradcem je nastavená správně a že máte jako mladí hráči šanci do extraligy proniknout?
Pořád je nám omíláno, že jsme prospekti Hradce a že nás pořád sledují. Trenéři Hradce i Kolína jsou v denním kontaktu, pan Šťastný, Martínek a Kadlec (trenéři Kolína, pozn. red.) nás po každém tréninku pečlivě hodnotí a posílají do Hradce zpětnou vazbu. Je tu konkurenční prostředí, spousta mladých hráčů, ale i ti zkušení, což je pro nás mladší jen dobře. Všichni vidíme, že kádr v Hradci tak široký není, cesta pro nás je otevřená a je jen na nás, jak se k tomu postavíme a jak o to zabojujeme.

Chance liga se letos hodně zredukuje, cítíte zvýšený tlak?
Cíl je jasný, chceme tady Chance ligu udržet. Musíme jít pokorně do každého zápasu a hrát vždycky o body. Od začátku ligy to bude na krev, může spadnout až pět týmu a všichni to moc dobře vědí.