Akademie ČH
st 21.10.2020 | Jan Vavřina

Tomáš Martinec: Podzim bez ledu? Kluci budou mít o to větší chuť

Ve druhé polovině října nezačali s tréninkem jenom hráči A-týmu Mountfieldu HK, do pohybu se daly také mládežnické kategorie. Ty mohou v malých skupinkách využívat hradecká prostranství a venkovní sportoviště, což také činí. „Od tohoto týdne jsme začali organizovat možnost trénování pro žákovské i akademické kategorie. Je to příležitost pro kluky, jak se mohou i v této době hýbat,“ říká šéftrenér sportovního centra mládeže Tomáš Martinec.

Hradecký A-tým byl od začátku října v karanténě, vládní nařízení se dotkla také mládežníků. Jaká byla situace v posledních týdnech u malých Lvíčat?
Všechno se to vyvinulo tak, že jsme během druhého říjnového víkendu odehráli poslední zápasy, absolvovali závěrečné tréninky a poté jsme museli s veškerou aktivitou ze dne na den skončit. Od 12. října byly uzavřeny stadiony a všechna vnitřní sportoviště, tudíž další společné tréninky na ledě nebyly možné. Hráčům jsme proto na další týden nachystali určitá doporučení týkající se tréninků a cvičení.

Čeho přesně se týkala?
Vzhledem k vývoji situace, která byla dost nepřehledná, jsme se rozhodli další týden společně netrénovat a nechat děti doma, hráčům jsme poslali individuální tréninkové plány a tipy, co mají dělat. Od tohoto týdne už jsme začali organizovat možnost trénování pro žákovské i akademické kategorie, a to v rámci omezených variant, které připadají v úvahu. Účast na trénincích není úplně povinná, je to spíš příležitost pro kluky, jak se mohou i v této době hýbat.

Jak tyto tréninky vypadají?
Musím říct, že zorganizovat tréninky za současných okolností není úplně jednoduché. Protože se v případě mládeže nejedná o profesionální sportovce, spolu může být maximálně šest osob, čili trenér a pět hráčů. Poskládat to tak, abychom se nepotkávali ve větším počtu, je poměrně komplikované, ale zvládáme to. Snažíme se využít volná venkovní sportoviště a dostupná prostranství po celém městě – Jiráskovy sady, přilehlé lesy, in-line dráhy, hřiště u jednotlivých škol, workoutové posilovny a podobně. Počasí se naštěstí trošku umoudřilo, takže se to i ve druhé polovině října dá zmáknout. Akademické týmy se připravují pod vedením kondičního trenéra Jardy Svobody, žákovské kategorie pod dohledem svých trenérů.

„Dva tři týdny v tomto režimu zvládneme, tréninkové manko doženeme.“

Tomáš Martinec (o herním výpadku v aktuální době)

Ve vnějších prostorách ČPP Arény vyrostl také provizorní přístřešek, respektive zčásti otevřený stan. Ten je vám také k dispozici?
Ano a vedení klubu za to patří velké poděkování. Je tam vybavení z posilovny i stadionu, snažíme se to využívat, protože je to další možnost, kde se připravovat. Ale opět za dodržení všech nařízení – můžeme tam být proto ve skupinkách maximálně po pěti hráčích. Od čtvrtka budou navíc platit nová opatření, uvidíme, jaká přesně budou pravidla pro sportovce.

Proč jste možnost tréninků pro hráče připravili a nespoléháte se jen na individuální jednotky?
I přes ne úplně jednoduchou zdravotní situaci ve společnosti si myslím, že je nadále důležité, aby se zdravé děti hýbaly a měly tolik potřebný pohyb. Některé děti takovou možnost mají třeba i se svými rodiči, jiné zase bydlí například v panelových domech a mají to složitější. I v tomto proto chceme ulehčit rodičům a nabídnout jim určitou pomoc v této nelehké době. Aby se děti dostaly ven a mohly organizovaně sportovat, navíc se svými kamarády.

Jaký je výhled do budoucna? Do kdy pojedete v tomto režimu?
Pokud nám bude přát počasí, pojedeme v tomto duchu i nadále. Dlouhodobý program teď plánovat nelze, protože se často mění vládní nařízení a opatření. Těm se budeme podřizovat vždy tak, abychom je dodržovali. Pokud by se to zpřísnilo, tak bychom zase museli přejít do individuálního režimu, který jsme si vyzkoušeli hlavně na jaře. Myšlenkami jsme ale pozitivní a věříme, že se situace uklidní a budeme moct začít postupně trénovat také ve vnitřních prostorách, tedy na ledě.

Minimálně část podzimu trávíte ale bez něj. Jak velký vliv může mít tento tréninkový i herní výpadek na mládežníky?
Z dlouhodobého hlediska to problém být může, doufáme však, že dojde ke zklidnění situace. Zatím si myslím, že se nic extra hrozného neděje. Dva tři týdny v tomto režimu zvládneme, pro malé hokejisty to nebude takový problém, tréninkové manko doženeme. A kluci budou mít naopak ještě větší chuť do hokeje a na led se budou o to víc těšit.