Aktuální zprávy z klubu
st 16.6.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Tradiční soustředění. Lvi po roce tmelí partu v Ústí nad Orlicí

Už několik let v řadě se hokejisté Mountfieldu HK vypravují, v rámci přípravy na nový ročník, na soustředění do Ústí nad Orlicí. Ani v letošním roce tomu není jinak. Takřka kompletní kádr, zatím bez zahraničních akvizic, se bude v podhůří Orlických hor potit pod dohledem trenérů až do pátka. Následně se východočeský celek vrátí pod Bílou věž, kde bude po víkendu pokračovat v klasické letní přípravě.

Na povel dostal soustředění a celou letní přípravu kondiční trenér Michal Tvrdík, bývalý extraligový forvard také zároveň představuje i program pětidenní akce v Ústí nad Orlicí. „V pondělí jsme se tu ráno sešli, následovala dopolední jednotka, odpoledne byly ještě další dvě fáze – posilovna a poté jsme celý den zakončili hrami. V úterý jsme měli prakticky stejný program,“ vysvětluje na úvod.

Aby hráči zvládali náročné dny plné dřiny, tak se trenérský štáb rozhodl středeční den poněkud ozvláštnit a hráče trochu uvolnit. A tak se aktivně odpočívalo. „Ve středu přišel na řadu trošku volnější den, hrály se tenisové a beach volejbalové turnaje, odpoledne jsme byli také plavat,“ prozrazuje bývalý hokejista, jehož do velké kariéry vypiplali v Pardubicích. „Chtěli jsme, aby se nám kluci vzpamatovali a odpočinuli si, abychom v dalších dnech mohli zase pokračovat v našem programu tak, jak jsme zvyklí. Tedy odpracovat tři fáze ve čtvrtek a v pátek celé dopoledne,“ doplňuje kondiční trenér hradeckého Mountfieldu, který zároveň během hokejové sezóny zastává také pozici videotrenéra.

V Ústí nad Orlicí se hradecký tým připravuje již popáté, kompletní tým si zdejší prostředí pochvaluje. A tak s chutí míří po roce opět do města vzdáleného asi 10 kilometrů od České Třebové. „Už jsme tu poněkolikáté a jsme tu spokojení. Máme tu vše, co potřebujeme. Je to tu všechno blízko, to je skvělé. Dovedu si představit soustředění na horách, ale tam by areál nebyl takový, jaký bychom potřebovali a jaký máme tady v Ústí nad Orlicí,“ míní bývalý hráč Znojma, Karlových Varů či Liberce.

Trenéry, včetně Michala Tvrdíka, zároveň těší přízeň počasí, což je zkrátka jediná věc, kterou nenaplánujete. „Jsem rád, že jsme se tu sešli a také, že nám vyšlo počasí. Na to tady máme zaplaťpánbůh štěstí, takže se tu nemusíme prát s nepřízní počasí a vymýšlet alternativní program,“ říká s úlevou člen trenérského štábu Východočechů.

Středeční den patřil tenisovému turnaji, ve kterém právě Michal Tvrdík exceloval. „Osobně jsem ale se svou hrou spokojený nebyl. Kluci ale dělali všechno, co mohli, takže si z toho spíše nesu nějaký pohled na svůj tenis,“ pokračuje. Mnoho hokejistů volí jako doplňkový sport v létě právě tuto disciplínu. Stejně to tak má i Michal Tvrdík. „Za ty roky si myslím, že na hokejistu hraju tenis celkem dobře, moje přednost je určitě podání. Když mám špatný den, tak mi nejde bekhend, ale tentokrát si mi to celkem dařilo uplácat,“ vysvětluje s úsměvem. Ve finále vyzval Jakuba Lva, který se tak stal nejlepším tenistou z hráčského kádru. „Lvíček měl stejně jako spousta amatérů problém s druhým podáním. Na tom by ještě mohl zapracovat. Jinak si myslím, že bojoval statečně. Jeho přednost byly určitě pohyb a bekhend. Nehrálo se mi proti němu moc dobře,“ vysvětluje s letmým úsměvem na tváři.

Před pár dny skončilo francouzské Roland Garros, jeden z tenisových grandslamů ovládla Češka Barbora Krejčíková. Ta zvítězila ve dvouhře a také ve čtyřhře, a to s kolegyní, a mimochodem hradeckou rodačkou, Kateřinou Siniakovou. „Dřív jsem tenis sledoval hodně, teď mi to poslední roky časově příliš nevychází. Dřív neexistovalo, že bych vynechal například Ligu mistrů ve fotbale nebo finále právě velkých tenisových turnajů. Teď kolikrát přijdu na to, že se hraje finále a ani o tom nevím,“ smutní člen realizačního týmu, který vede staronový hlavní kouč Tomáš Martinec.

Do Ústí nad Orlicí se sjel takřka kompletní kádr, až na zahraniční krajánky. Nechyběli tak hráči s individuální letní přípravou. „Je to o trošku složitější, protože kluci, kteří mají individuální přípravu, jsou v různých fázích své přípravy, co se obsahu tyče. Snažíme se program upravit tak, aby byl zvládnutelný pro všechny,“ vykládá jedenačtyřicetiletý trenér.

Hradecký tým po víkendu čekají poslední dva týdny letní přípravy. Jak je východočeský celek stráví? „Po víkendu nabíháme na klasický týden v Hradci a v posledním týdnu letní přípravy máme naplánovaný test na airbiku, který už jsme dělali zkraje přípravy. Ve čtvrtek 1. července nás přijedou otestovat Wingate testem. Následovat bude dvoutýdenní dovolená,“ dodává Michal Tvrdík.

Fotogalerie