Aktuální zprávy z klubu
čt 27.1.2022 | Jan Vavřina, Petr Koval

V EHL drží Hradec 7. příčku. Cílem je play off, hlásí David Voňka

Zatímco Tipsport extraliga je už čím dál blíže branám play off, její esportová verze je těsně za svou polovinou. Mountfield HK reprezentují čtyři gameři, z nichž tři mají přímou vazbu na klub – v mládeži nastupovali nebo stále ještě nastupují v jeho barvách. Lvi zatím nasbírali v 7 duelech 12 bodů a drží se na postupové příčce do vyřazovací části.

V ENYAQ Hockey League – tedy videoherní lize NHL22 – která se hraje na konzolích PlayStation5, figuruje celkem 15 extraligových týmů. Soutěž probíhá systémem každý s každým, kdy jedno vzájemné utkání čítá 5 duelů, ze kterých jsou dva hrány v párech. Po 15 kolech následně postoupí do další fáze 12 nejlepších týmů, které se v Grand finále utkají o finanční odměnu v celkové výši 150 000 Kč.

Mountfield HK ve čtyřčlenném složení – David "Willy9" Voňka, Jaroslav "Kasparos13" Kašpar, Jakub "Mozaps" Možný a Jeroným "Stisz62" Žiak – odehrál v letošním ročníku prozatím sedm zápasů. A nevede si vůbec špatně, vybojoval hned 12 bodů za čtyři výhry, což ho řadí na 7. příčku. Vítězně zvládl souboj s budějovickým Motorem 4:1, Libercem 3:2, Mladou Boleslaví 3:2 a Karlovými Vary 3:2. Nestačil naopak na celky Komety 1:4, Olomouce 2:3 a Sparty 1:4.

Další zápas čeká hráče 27. ledna proti Třinci. V případě úspěchu by se Hradec mohl bodově dorovnat na čtveřici před sebou. Patnáct bodů totiž aktuálně drží Liberec, Brno, Litvínov i nejbližší soupeř z Třince. Nejlepší bilanci z hradeckého kvarteta má člen juniorky Jaroslav Kašpar, jehož celková procentuální úspěšnost v zápasech činí 58 %. Kapitánem je zase David Voňka, bývalý královéhradecký mládežník, který se ujal hodnocení úvodní části esportové sezóny.

David "Willy9" Voňka: Tým se povedl skvěle poskládat. Cílem je čtvrtfinále

David Willy9 Voňka
Bilance 1 na 1:
7 zápasů / 3 výhry
Bilance 2 na 2:
12 zápasů / 5 výher

Davide, jak jste zatím spokojeni s průběhem letošního ročníku EHL?
Zatím podáváme dobré výkony. Až na zápas proti Olomouci, ten jsme měli jasně vyhrát. Olomouc sbírala jen porážky, ale zrovna ve studiu nás dokázala porazit. Jinak ale hrajeme podle našich představ. Letos se povedl tým skvěle poskládat, jsme super parta. Řekl bych, že jsme herně i dost vyrovnaní. Nejsou mezi námi moc velké rozdíly, takže kdokoliv může zaskočit za toho druhého a pomoci týmu. A na výsledcích je to znát.

V uplynulých dvou letech jste zaznamenali výkonnostní vzestup, na play off to ale zatím nestačilo. Letos to chcete změnit?
Přesně tak, chtěli bychom udělat určitě čtvrtfinále a z něj případně postoupit dál. Ale budeme spokojení za účast v play off. První tři týmy – Třinec, Litvínov, Pardubice – jsou hodně odskočené. Oni si stáhli nejlepší hráče z jednotlivých týmů a z TOP10 gamerů jich mají dohromady třeba osm. Proti nim je to hodně těžké.

Jak vůbec probíhá příprava na esportové zápasy?
Vyloženě společné tréninky nemáme, ale pravidelně se účastníme víkendové ligy, kde každý hraje 20 zápasů. Vždycky si řekneme, jak se komu dařilo, a podle toho poskládáme sestavu na další kolo. Tři z nás hrají a jeden má volno a je připraven jako náhradník. Podobně jako v reálném hokeji tak rozhoduje aktuální forma.

S hokejem jsou spojeny velké emoce, jak je to v tom virtuálním?
Myslím, že je to u všech stejné. Když hrajeme o víkendu, bereme to jako trénink a jsme v klidu. Ale jakmile hrajeme za Mountfield EHL, tak se zvýší nervozita i tep. A je to znát určitě mnohem víc, než když jsem hrál za juniorku Hradce reálný hokej.

Vy jste součástí hradeckého esportového týmu třetím rokem. Spatřujete v tom nějakou výhodu?
Řekl bych, že to výhoda určitě je. Na druhou stranu jsou i v ostatních týmech dost zkušení hráči. Celkově je fajn, že jsme se za ty roky stihli už poznat. Je to třetí ročník, letos jsme měli třikrát studiové kolo, kde se osobně potkáme s dalšími týmy. Jde vlastně o komunitu přibližně padesáti lidí, část z nich je tam dlouhodobě, takže se už známe.

Po konci v hradecké juniorce nastupujete za Dvůr Králové ve druhé lize. Jak se vám tam daří?
Zatím jsme v tabulce na 3. místě, na čelo nám chybí nějaké dva body. Cílem je vyhrát skupinu a pak se uvidí. Je příjemné, že se tam potkáváme s hráči, se kterými se známe z hradecké mládeže. V našem týmu je Jakub Muška, v Nové Pace zase Petr Poppel, Jarda Dvořák, Adam Jonáš nebo Denis Vacek. V Hronově třeba Jakub Kynčl. Takže je fajn, že jsme tímhle stylem dál v kontaktu.