Preview k zápasu
út 26.9.2023 | Eva Šafranková

Vrátí se Lvi na vítěznou notu? Do Hradce zavítá Verva ve formě

Hradečtí hokejisté po úvodních dvou výhrách zaznamenali dvě prohry, ze kterých však pokaždé vytěžili alespoň bod. Na vítěznou notu se budou chtít vrátit již ve středu, kdy se v ČPP Aréně střetnou s Litvínovem. Lvi na Vervu v domácím prostředí umí. Z osmi zápasů, které se odehráli pod Bílou věží, se totiž pokaždé radovali. V posledních třech si dokonce zapsali čisté konto a vstřelili shodně tři góly. Duel startuje v den před státním svátkem v 18:00.

LiamKirk
Talentovaný mladík zahájil svoji kariéru v Sheffieldu, poté dvě sezony odehrál za kanadskou juniorku. Krátce si vyzkoušel i švédskou soutěž a AHL. Nejlepší střelec mistrovství světa 2021 se rozhodl pro změnu a z finského Jukuritu se přesunul na sever Čech, kde podepsal roční kontrakt. Jedná se o vůbec prvního Brita v klubové historii Litvínova.

Litvínov posílený nejen o Brita a bratry Kašovy

Chemici se v posledních letech pohybovali spíše v nižších patrech tabulky a v minulém ročníku tomu nebylo jinak. Po základní části skončili na jedenáctém místě, v předkole pak narazili na úřadující mistry z Třince, kterým podlehli 0:3 na zápasy. V týmu tak následně došlo k několika změnám. Po třech sezonách strávených na severu Čech odešel gólman Denis Godla, nové angažmá si však zatím nenašel. V obranných řadách se už Litvínovští nemohou spoléhat na Joshe Wesleyho, který se vrátil zpátky do USA, kde hraje za Colorado Eagles, a ani na Lotyše Ralfse Freibergse, bronzového medailistu z mistrovství světa, jenž zamířil právě pod Bílou věž. Značnou ztrátou v útoku je Šimon Stránský, který byl v loňské sezoně se 40 body nejproduktivnějším litvínovským hráčem. Nově ale obléká dres finského Ilves. Do stejné země, konkrétně do mužstva JYP, se vydal i Giorgio Estephan. Na severu Evropy nechybí ani Patrik Zdráhal. Osmadvacetiletý forvard po působení ve Vítkovicích, Plzni a Litvínově poprvé zkouší zahraničí, a to ve švédském celku – Luleå HF. Petr Straka ohlásil po dvou letech návrat do své rodné Plzně.

Co se týká příchodů, ani vedení Chemiků v tomto ohledu nezaostalo. Do defenzivy přivedlo zpátky Marka Baránka z plzeňské Škodovky a Kanaďana Kevina Czuczmana z Ilves. Velkou přestupovou bombou je jistě Liam Kirk, třiadvacetiletý forvard a reprezentant Velké Británie, jenž předtím hájil barvy finského Jukuritu v rámci hostování z Arizony. Zájem o něj v minulosti jevil i Mountfield HK. Další atraktivní posilou je bratrské duo David a Ondřej Kašovi. Oba si připsali několik startů v NHL, avšak více zkušeností má Ondřej, jenž v nejprestižnější lize světa strávil osm let, naposledy působil v Carolině Hurricanes, kvůli zdravotním problémům však sezonu prakticky vynechal a nakonec se vrátil domů. O rok mladší David přišel z pražské Sparty. Útočné řady doplnil rovněž jeden z největších tahounů Karlových Varů Petr Koblasa a mostecký rodák Lukáš Válek, který v Litvínově hokejově vyrůstal a do města na úpatí Krušných hor se vrátil z Litoměřic.

Svěřencům Karla Mlejnka se sice úvod do sezony 2023/24 nepovedl, na pardubickém ledě totiž padli 1:5. Od té doby ale Severočeši nepoznali chuť porážky, v současnosti mají na svém kontě tři úspěšné mače v řadě. Doma si poradili s Indiány 4:2 a z Brna si odvezli vítězství 3:2. Chemici naposledy na ZS Ivana Hlinky přivítali Liberec, který skolili 4:1. Díky tomu jim náleží třetí příčka, o bod víc má jen Dynamo a Sparta. Mohou se pyšnit úspěšností 95,45 % ubráněných oslabení, což je vůbec nejlepší počin ze všech týmů. Nejlepším střelcem Litvínova je prozatím Jindřich Abdul (4+1), jenž je zároveň spolu s Davidem Kašem (2+3) nejproduktivnějším hráčem Severočechů.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v omezeném režimu v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun na pokladnách a ve fanshopu. Nabízí nově mnohem zajímavější obsah. V prvním čísle naleznete velký rozhovor s Alešem Jerglem, představení soupeřů, okénko z Kolína, velký plakát nového kapitána Jana Eberleho a zkrátka vše podstatné, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!

Sestavy z minulého utkání