Rozhovory
po 25.11.2013 | Martin Matuška

36 sekund na vítězný gól! Nevěděl jsem, co s pukem, přiznal Tomáš Mertl

Aby takhle rychle padl rozdílový gól, to se v hokeji často nestává. V zápase s posledními Piráty stačilo Východočechům 36 sekund, aby se radovali po nouzové střele Tomáše Mertla! Centr elitní formace, která odehrála fantastické utkání, vítal návrat Jaroslava Kudrny do sestavy a zároveň byl s celým průběhem večera spokojen. „Chomutov jsme nepodcenili,“ liboval si po přesvědčivé výhře 4:0.

Jak jste celkově spokojeni s utkáním? Vysledkově určitě hodně, a co herně?
Žádný zápas není jednoduchý, my jsme sice věděli, že Chomutov je poslední, ale určitou kvalitu má. Nám hodně pomohl rychle vstřelený gól. Oni pak sice nějaké šance měli, ale nepodařilo se jim je proměnit. Zápas to určitě nebyl tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát.

Konečně přišel zápas bez nervů, mohli jste ho dohrávat v pohodě a užít si to…
Ano, přesně tak, v poslední době jsme dávali vždycky po gólu a vítězství urvali třeba až v nájezdech. Za čtyři góly jsme rádi, a to jsme ještě nějaké mohli přidat z přesilovek.

Myslíte si, že utkání rozhodl už ten váš bleskový první gól?
Nevim, jestli to rozhodlo utkání, ale samozřejmě každému týmu pomůže takováhle rychlá branka. Potom jen nesmíte přestat hrát, ale my jsme to ustáli a za vítězstvím si šli až do konce zápasu.

Věřil jste, že ta střela bude úspěšná? Vypadalo to spíše, jako když čekáte, kdy vám najede Jiří Šimánek...
Hledal jsem ho tam, ale pak už jsem nevěděl, co s tím, tak jsem vystřelil. Asi mi kotouč po hokejce trochu sjel a šel mezi nohy.

Byl hodně znát návrat Jaroslava Kudrny do vaší první lajny?
Já si myslím, že nám to určitě prospělo. Docela dobře jsme i kombinovali a byla tam vidět ta chuť, takže nás Jarda zvedl.

Museli jste se nějakým způsobem hledat, když Kudrna tři zápasy chyběl?
S hráči, co nastupovali s námi v lajně při jeho absenci, se známe, takže to problém také nebyl. Je ale vidět, že s Jardou nám to momentálně vyhovuje asi nejvíce.

V čem si myslíte, že je jeho největší přednost?
On dostane puk před soupeřovu modrou čáru, zůstane v klidu, umí to mezi bránícími hráči procpat a má perfektní rozehrávky.

Myslíte si, že vám Chomutov ve vaší současné výsledkové pohodě mohl vůbec ublížit?
Dobře jsme se na něj připravili a zvolili jsme dobrou taktiku. Respekt jsme z něj ale měli, protože jsme věděli, že měl v týmu nějaké změny. Podcenit posledního soupeře nikdy neni dobré.

Myslíte si, že je Chomutov oprávněně poslední?
Já bych takhle soupeře nechtěl soudit, ale po výkonu, který předvedl... asi ano.