Ohlasy k zápasu
čt 23.3.2023 | Petr Koval, Klára Petrásková | Foto: Jiří Princ / Bílí Tygři Liberec

Aleš Jergl: „Machy“? Je až neuvěřitelné, co v bráně předvádí

Tak to bylo něco! Hradec od 12. minuty vedl a vedení držel až do samotného závěru. Jenže 71 vteřin před závěrečnou sirénou Tygři poslali zápas do prodloužení. Tam ale hradecké barvy spasil povedenou bombou Aleš Jergl, jenž Lvům přisoudil druhý bod v sérii. Šikovný forvard se střelecky prosadil po devíti zápasech a prvním bodem ve vyřazovacích bojích korunoval vítězství 2:1 po prodloužení.

Hradec odcestoval do Liberce po důležitém domácím vítězství, když srovnal stav série na 1:1. „Věděli jsme, že to nebude jednoduché. První zápas jsme si pokazili sami. Jeli jsme sem s tím, že chceme vyhrát první zápas, dobře si odpočinout na pátek a předvést ještě lepší výkon než ve čtvrtek,“ komentuje přesun pod Ještěd hradecký forvard.

Východočeši vstoupili do třetího duelu velmi aktivně a zásluhou Radovana Pavlíka vedli už ve 12. minutě. „Vždycky je důležité jít do zápasu s nějakým tlakem. Pořád je chceme napadat. Hrají se šesti obránci, takže ani pro ně to není jednoduché. Myslím si, že máme více sil. Přijde mi, že více bruslíme, aktivněji napadáme. Hráli předkolo, my jsme odpočívali. Vidím, že když těch šest beků zatlačíme, je to pro ně strašně těžké. Všichni mají kolem dvaceti minut na zápas, což není sranda,“ poukazuje na šestičlennou obranu soupeře.

Děkujeme za fantastickou podporu, Hradečáci! 🥳 Máme důležitý druhý bod a zítra do toho dáme zase všechno! 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 23. března 2023


Zápasy proti Severočechům bývají pravidelně vyhrocené. O to větší náboj je pak mezi šelmami ve vyřazovací části. „Je to play-off, takže je to mnohem více vyhrocené než v základní části. Mě osobně to nechává v klidu, snažím se nad tím povznést. I v šatně si říkáme, aby kluci, kteří emoce nedokáží tolik udržet, na to dávali pozor,“ říká hráč s číslem 26.

Jenže na vyloučení Mountfield přece jen doplatil, když přesilovkovým gólem srovnal 71 vteřin před koncem Petr Jelínek. „Bylo to špatné, ale co se dá dělat. Věřili jsme, že to ubráníme. Bohužel jsme špatně vystřídali a rozhodčí si toho všiml a poslal nás do tří. Už to bylo buď, a nebo. Bobby Jank to výborně zablokoval. Byly tam dorážky, protože měli o dva hráče víc. Nesklopili jsme hlavu a říkali jsme si, že to rozhodneme v prodloužení a stav 2:1 na zápasy udoláme pro nás,“ hlásí nejlepší střelec Lvů v základní části.

„Zkusil jsem to, vystřelil a naštěstí to propadlo.“

#26 Aleš Jergl (o vítězném gólu)

Ve třetím čtvrtfinále potvrdil tuto statistiku a brankou v prodloužení vystřelil svěřencům Tomáše Martince druhý bod. „Spadlo to ze mě. Několik zápasů jsem nedal gól. Věřil jsem, že to protrhnu a stalo se to zrovna v tenhle moment, takže jsem rád. V přesilovce jsme vyhráli buly, najel jsem si doleva na pozici, ve které normálně v přesilovce nehraju. Ale zkusil jsem to tam, vystřelil jsem a naštěstí to propadlo,“ popisuje střelec vítězné branky.

Ke gólu pomohlo i vyhrané vhazování, přestože na buly byli celý zápas lepší Tygři. „Na vhazování jsme sice byli horší. Ale to důležité, které jsme potřebovali, jsme vyhráli a dali z toho gól. Takže pořád je na čem pracovat. Doufám, že do příštího zápasu to zlepšíme,“ přeje si. Důležitým faktorem k vítězství byl opět brankář Matěj Machovský. „Machy zachytal výborně, to je až něco neuvěřitelného, co v té bráně předvádí. Chytil několik gólů. Poděkování jde určitě i za ním,“ chválí maskovaného spoluhráče.

Další den, další zápas. Takový je opět program hradeckých hokejistů. „Musíme hrát pořád stejně. Myslím si, že hrajeme skvěle. Je jedno, jestli vyhrajete 1:0 nebo 6:0. Hraje se o body do série a to se nám podařilo. To samé budeme chtít představit i v pátek. Pokud budeme plnit, co po nás trenér chce, sérii vyhrajeme,“ uzavírá Aleš Jergl.