Akademie ČH
út 8.3.2022 | Petr Koval, Jan Vavřina

Dorost v play off vyzve Kometu! Václav Pánek: Bude to jiný hokej

Sobotním dnem skončila nejen nadstavbová část juniorů, ale také dorostu. Ten v extralize – o pořadí v play off – uhrál ve skupině B z 20 utkání 27 bodů. Druhá nejstarší mládežnická kategorie si tak po dvouletém absentování kvůli pandemii znovu zahraje play off! Vyřazovací boje zahájí svěřenci Václava Pánka již ve středu, kdy otevřou osmifinálovou sérii s brněnskou Kometou.

Ročník 2021/22 byl po konci základní části rozdělen na polovinu – na skupinu "o účast v play off" a "o pořadí v play off", kam postoupil i hradecký Mountfield. V šestičlenné konkurenci skončil na 4. místě a postoupil do závěrečné fáze soutěže – play off o titul Mistra České republiky. V cestě za nejvyšší metou pokračuje 16 týmů, proto před nimi stojí čtyři kola (osmifinále, čtvrtfinále, semifinále, finále) s tím, že osmifinále se hraje na 2 vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále na 3 vítězné a finále na 4 vítězné zápasy.

Hradec v osmifinále vyzve Kometu Brno, se kterou má z předchozích čtyř utkání vyrovnanou bilanci. V závěrečném střetnutí nadstavby a zároveň posledním vzájemném souboji však Lvi zvítězili 4:0. Jak se jim povede tentokrát? Díky lepšímu postavení v tabulce zahájí osmifinálový boj pod Bílou věží, a to už ve středu 9. března v 17:30!

Hlavní trenér Václav Pánek: Každý musí podat maximum

Ve středu startuje play off, pojďme se ale nejdříve vrátit k nadstavbě. Jste s ní spokojení?
Musím říct, že zápasy v nadstavbě byly mnohem kvalitnější než v základní části. Říkali nám, že soupeři z Moravy budou silnější než v Čechách, což se potvrdilo. Každé utkání bylo opravdu na krev. Kluci museli podat maximální výkon, abychom mohli uspět. V tomto směru je to určitě hodně posunulo a jsem za to moc rád. Bylo na nich vidět, že se výkonnostně posouvají. Co se týče výsledků, v mnoha případech rozhodlo i štěstí. Ale musím říct, že kluci k tomu přistoupili velmi dobře a postavení v tabulce určitě něco vypovídá o naší kvalitě oproti soupeřům. Dá se říci, že jsme vcelku spokojení.

V čem může být rozdíl mezi českými a moravskými týmy?
Vůbec netuším. Tohle koluje už od doby, kdy jsem hrál za dorost. Celkově jsou moravské týmy nepříjemnější. Hrají fyzicky náročnější hokej a zkrátka to proti nim více bolí. Celky z Čech jsou občas v některých ohledech lehkovážnější. Je to znát ve hře před brankou a v důraznějším napadání.

V osmifinále play off změříte síly s Kometou, proti níž jste letos odehráli čtyři duely. Máte ji nastudovanou?
Určitě! Máme s ní vyrovnanou bilanci. Rozhodně ale platí, že play off je úplně jiná soutěž. Kometa proti nám nehrála v plném složení, takže určitě mají kam sáhnout. Když za ně nastoupí kluci z juniorky, tak je to v podstatě úplně jiný tým. Máme před nimi určitě respekt, ale samozřejmě se chceme poprat o postup. Když každý z kluků podá maximum, a samozřejmě se k tomu připojí výkon gólmanů a trochu štěstí, věřím tomu, že je můžeme porazit.

Může být psychickou výhodou vítězství v posledním utkání, kdy jste Kometu porazili 4:0?
Rozhodně je to lepší, než 0:4 prohrát. Určitě se na to chystá mnohem lépe, než kdybychom měli prohru v zádech. Nechceme to ale přeceňovat. Doufám, že i kluci si uvědomují, že to bude úplně jiný hokej. Někteří tu zkušenost budou mít vůbec poprvé, takže doufám, že k tomu dobře přistoupí.

Vyřazovací boje mládežníků hojně doprovází i řada rituálů. Mají hradečtí dorostenci nějaké?
Co jsem zaznamenal, tak už tam běží nějaké sestřihy vlasů, které chtějí i po nás. My jsme jim to ale dali jako motivaci. Jelikož jsme s týmem, tak počítáme, že do toho půjdeme taky (usmívá se). Stoprocentně je tam od všech velká natěšenost!

Rozlosování dorostu Mountfieldu HK v osmifinále play off


OF1, st 9.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Kometa Brno Kometa
17:30
OF2, pá 11.3.2022
HC Kometa Brno Kometa - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
přip. OF3, ne 13.3.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Kometa Brno Kometa
12:45