Preview k zápasu
so 17.9.2022 | Tomáš Prodělal

V neděli do Karlových Varů. Připíší si Hradečtí první výhru v sezoně?

Kolotoč Tipsport extraligy už se pomalu rozjíždí a to znamená jediné – první nedělní zápas. Hradečtí vyjedou do Karlových Varů, kde se jim postaví tým pod novým vedením. Ani jednomu ze soupeřů se první zápas výsledkově úplně nepovedl. Energetici podlehli Brnu 1:6, Lvi zase brali po obratu Liberce bod za prohru v prodloužení 1:2. Který z týmů si připíše první výhru do tabulky? Úvodní buly padne v lázeňském městě v nedělních 15:30.

„Mají v týmu spoustu dobrých hráčů, sice jich několik odešlo, ale to jejich kvalitu nijak nesnižuje.“

#8 Oliver Okuliar (o soupisce Karlových Varů)

Po několika měsících se v Hradci znovu hrálo utkání Tipsport extraligy, bohužel pro domácí Liberec zápas otočil a Lvi se museli spokojit pouze s bodem. Jak souboj viděla nová akvizice Východočechů Oliver Okuliar? „Ztratili jsme dva bodíky, ale můžeme stavět na naší hře v posledních dvou třetinách, ve kterých jsme nepustili Liberec téměř do žádně větší šance,“ přemítá útočník s číslem osm. Hradečtí nemohli celý zápas najít recept na výborného Petra Kváču. „Je to český reprezentační gólman a v tomto utkání ukázal, že to není náhodou," uznává kvalitu soupeře rodák z Trenčína.

Slovenský snajpr se hned při své premiéře v české nejvyšší soutěži ocitl několikrát velice blízko své první branky. „Tohle beru na sebe, byl jsem ve třech gólových šancích, ze kterých jsem měl minimálně jednu branku vytěžit,“ ví hráč se zkušenostmi z mistrovství světa juniorů. Na první zápas sezony si našlo do ČPP Arény cestu více jak čtyři tisíce diváků. „Vytvořili parádní kulisu. I když jsme prohráli, tak nás po zápase vytleskali. Jsme velmi rádi za jejich podporu," děkuje příznivcům na dálku hráč, který si v kanadské juniorce zahrál spolu s dnešní hvězdou Buffala Dylanem Cozensem.

Družina Tomáše Martince si bude moci spravit chuť už v neděli, kdy zavítá na led karlovarské Energie. „Trochu jsem vloni sledoval jejich styl. Budou hrát ofenzivně, dobře napadat. Mají v týmu spoustu dobrých hráčů, sice jich několik odešlo, ale to jejich kvalitu nijak nesnižuje," rozebírá „Oli" soupeře z města filmového festivalu. Hradečtí do Karlových Varů pojedou pouze s jedním cílem, tím je získat tři body. „Při venkovních zápasech je sice trochu těžší vyhrát, ale my uděláme všechno proto, aby se nám to podařilo," věří bývalý hráč finské SaiPy.

JiříČernoch
Šestadvacetiletý odchovanec Sparty se v roce 2020 přesunul na západ Čech. Lázeňský vzduch mu evidentně svědčí, v loňské sezoně nasbíral ve 37 zápasech 23 bodů (15+8). Za své výkony si vysloužil pozvánku do reprezentace a probojoval se až na mistrovství světa, kde dvěma góly pomohl k zisku bronzu.

Domov několika reprezentantů

Karlovy Vary byly v létě poměrně aktivním mužstvem. Hráčům bude nově na střídačce velet David Bruk, který měl dosud na starosti svazový projekt Dukla v Litoměřicích. Co se hráčů týče, tak se Energii podařilo dotáhnout majstrštyk v podobě návratu Dávid Grígera z Liberce. Obranné řady rozšířili tvrďák Tomáš Bartejs a šikovný David Bernad, pro kterého půjde o první ligové angažmá mimo Mladou Boleslav. Útočné letky se rozrostly o v Třinci málo vytěžovaného Davida Kofroňe a Slováka Jozefa Baláže vracejícího se na dobře známá česká kluziště, v minulosti působil ve Vítkovicích. Díky dobrým výkonům na zkoušce se k týmu připojil ještě Daniel Kružík. Vedení se navíc podařilo udržet Jiřího Černocha, který tak bude v reprezentačním tandemu spolu s exhradeckým Štěpánem Lukešem a Janem Hladonikem tahounem celku z lázeňského města.

I když se Karlovým Varům loňský ročník nevyvedl podle přestav, o jejich hráče byl v okolních klubech stále velký zájem. A nejen o hráče. Dlouholetý trenér Martin Pešout přijal novou výzvu trénovat brněnskou Kometu a klub opustil. Spolu s ním odešlo také pětatřicet bodů Jakuba Fleka, který svého kouče na jih Moravy následoval. Další ztrátou, jež dělá Karlovarské spíše pyšnými, je Jiří Kulich draftovaný Buffalem, kde pro letošní sezonu už i zůstane. Do slovenských Nových Zámků zase zamířila stálice kádru posledních let Tomáš Mikuš. Vedení také neprodloužilo smlouvy zadákům Lukáši Douderovi a Patriku Parkonnenovi.

Přípravu tým z lázeňského města nezahájil zrovna přesvědčivě, když podlehl svému partnerskému klubu ze Sokolova 0:1 po nájezdech. Po další porážce, tentokrát od Litvínova 2:5, už se ale rozjel. Nejprve si v Liberci vyšlápl na Bílé Tygry v poměru 3:1, ti jim však o týden později porážku vrátili. Od té doby však Energetici poznávali pouze výhry. Ta první byla nejcennější, protože se jednalo o výhru ve West derby na ledě Plzně 7:4. Během této doby se na ně snažili dvakrát najít recept Rytíři z Kladna, neúspěšně. Na začátku září si Karlovarští odskočili na turnaj do Norimberku, odkud si po výhrách nad domácími a Lincem odvezli celkový triumf. Ve výčtu nesmí chybět ještě úspěch proti dalšímu rivalovi, tentokrát z Litvínova. V prvním zápase TELH ale Karlovy Vary tvrdě narazily. Po gólu Petra Koblasy sice v Brně vedly, nakonec si však odvezly výprask 1:6.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Plutnar, Bartejs, Dlapa, Bernad, Pulpán, Havlín, Rohan – Vondráček, Gríger, Rachůnek – Kohout, Černoch, Koblasa – Kofroň, Hladonik, O. Beránek – Sapoušek, J. Baláž, Redlich.